Wil je op vakantie naar Frankrijk en heb je een hond? Grote kans dat je jouw viervoeter mee wil nemen als je op vakantie gaat. Wel zo gezellig! De meeste honden zijn welkom in Frankrijk, maar het is altijd verstandig om jullie vakantie goed voor te bereiden. Lees hier alle informatie die je nodig hebt wanneer je hond mee op vakantie gaat naar Frankrijk!

null

Vakantietips binnen Europa!

Lees alle Europese basiseisen die van belang zijn voor jouw viervoeter.

Wanneer mag je hond mee naar Frankrijk?

Wanneer je hond mee naar Frankrijk gaat, moet je rekening houden met de volgende regels:

  • Nummer 1

    Tip 1: Chip

    Je hond moet geïdentificeerd kunnen worden via een chip. Deze chip moet geregistreerd zijn, want hiermee worden de gegevens van jou als baas gekoppeld aan je hond. Dat is wel zo handig voor als je je hond kwijtraakt.  

  • Nummer 2

    Tip 2: Rabiës inenting

    Je hond moet een geldige inenting tegen rabiës (hondsdolheid) hebben. Ent je hond minimaal 3 weken (21 dagen) voor vertrek. Honden vanaf drie maanden oud (12 weken) kunnen hiertegen ingeënt worden, hierdoor mogen puppy’s pas vanaf 15 weken oud door Frankrijk reizen.

  • Nummer 3

    Tip 3: Geldig Europees huisdierenpaspoort

    Net zoals je zelf een geldig paspoort of ID-kaart meeneemt op reis, neem je voor je hond een Europees huisdierenpaspoort mee. Hierin staan de belangrijkste gegevens en kenmerken van je hond. Dit paspoort vraag je aan bij je dierenarts

Aparte regels hondenrassen

In Frankrijk is het niet altijd toegestaan om bepaalde hondenrassen mee te nemen. Deze  hondenrassen worden in Frankrijk als mogelijk gevaar gezien. Je mag deze hondenrassen niet houden, invoeren of vervoeren in Frankrijk

Verboden niet-erkende hondenrassen

Honden die horen in de eerste categorie zijn honden waarvan het ras niet erkend is door het Franse ministerie van Landbouw. Deze honden mogen ook geen lichaamsbouw hebben die lijken op de rassen American Staffordshire Terrier, Mastiff en Tosa. De kruisingen met deze rassen of met Pitbulls en Boerboels mogen ook niet omdat deze rassen lijken op de honden uit de eerste categorie.

Verboden erkende hondenrassen

De tweede groep zijn honden met een stamboom die wel door het Franse ministerie van Landbouw erkend zijn. Dit zijn de rassen American Staffordshire Terriër, Tosa, Rottweiler of kruisingen lijkend op een Rottweiler. Deze honden worden onder strikte voorwaarden toegelaten in Frankrijk. Deze voorwaarden zijn zo ingewikkeld dat voor de korte periode van een vakantie deze type honden toch vaak in Nederland in een pension of bij een oppas worden gelaten. 

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Check de regels van landen waar je doorheen gaat reizen!

Om Frankrijk te bereiken met de auto, moet je je ook houden aan de regels van de landen die je passeert.

De verschillende gebieden in Frankrijk!

Gaat je hond mee naar Frankrijk? Dan hoef je geen oppas te regelen! Dat scheelt pensionkosten of oppas regelen zodat je op vakantie kunt gaan met je viervoeter. In Frankrijk is er voor ieder wat wils. Wil je met je hond de bossen en bergen trotseren, ga je liever de zeeën en de stranden verkennen of kiezen jullie voor een citytrip in één van de Franse steden? Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden wanneer je hond mee naar Frankrijk gaat!

Bos en bergen 

Als je hond meer op een berggeit lijkt, kan je naar het zuiden van Frankrijk reizen. De Dordogne heeft prachtige natuur om te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld een waterval, een grot of een meer met je hond. Let wel op: bij veel van deze gebieden heerst een aanlijnplicht. Daarnaast zijn er genoeg kastelen te bezoeken waar je buiten kan wandelen of bezoek Franse dorpjes waar je markten kunt vinden.

In de Franse Nationale Natuurparken zijn honden over het algemeen verboden, want er worden strenge regels gehanteerd om de flora en fauna van de parken te behouden. Honden zijn vaak wel toegestaan in Regionale Natuurparken, weliswaar heb jij je als bezoeker wel te houden aan de gedragsregels.

Hond mee naar Frankrijk - foto van @maaikemorren

Zee en strand

Langs de kust van Frankrijk kan je heerlijke wandelingen met je hond maken. Zo kan je samen genieten van de indrukwekkende kliffen van Étretat in Normandië, pootje baden in het water of misschien wel een frisse duik nemen bij de stranden van Bretagne! Met het zomerse klimaat in Frankrijk is dat geen overbodige luxe. Frankrijk heeft een lange, uitgestrekte kustlijn en daar staan vele vakantiehuizen. 

Hond mee naar Frankrijk - foto van @maaikemorren

Een vakantiehuis in Frankrijk met je hond aan de kust biedt net dat beetje extra beleving, waarbij je geen genoeg krijgt van het ongelooflijke mooie uitzicht op zee. Let er wel op dat toegang tot het strand in bepaalde regio’s en seizoenen beperkt kan zijn voor je hond. Vooral in het hoogseizoen zijn honden op veel stranden verboden. In het voor- en naseizoen (buiten het hoogseizoen in juli en augustus) is het vaak wel toegestaan. Ook kan het zijn dat je hond alleen aangelijnd op het strand mag. Check bij jouw vakantieadres aan de zee wat de regels zijn voor je hond aan het strand.

tip

Wat betekenen de borden aan het strand?

  • Plages autorisés: Stranden waarop je hond is toegestaan.
  • Plages avec zones reservées: Stranden met aparte zones waarop je hond is toegestaan.
  • Plages avec horaires reservés: Stranden waarop je hond op bepaalde tijden is toegestaan.
  • Plages interdites aux animaux/chiens: Stranden verboden voor honden.

Stad

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en is verrassend hondvriendelijk. Bij veel terrassen wordt je welkom geheten en krijgt je hond een bakje vers water. Een bezoek aan musea is wat lastiger, maar laat dat de pret niet bederven. In de stad zijn namelijk zoveel mooie parken en wijken waar je heerlijk met je hond doorheen kan lopen en van de stad kan genieten.

Wil je niet te voet op pad, dan kan je met je kleine hond (minder dan 6 kilo) met de metro gaan. Je hond moet in de metro op schoot of in een tas zitten. Om de reizigers niet te hinderen, zijn (middel)grote honden over het algemeen verboden in het openbaar vervoer. Tijdens je bezoek aan de stad zal je hond zo nu en dan zijn behoefte moeten doen. Het is wel zo netjes als je met een poepzakje de ontlasting van je dier opruimt.

Hond mee naar Frankrijk

Hondvriendelijk vakantiehuis in Frankrijk

In Frankrijk vind je veel vakantiehuizen, villa’s, chalets en appartementen waar je hond welkom is. Vakantiehuizen in Frankrijk zijn soms ook voorzien van een stukje grond of een grote tuin zodat je hond daar lekker vrij kan uitrazen. Heb je meer honden die je mee wilt nemen op vakantie? Let er dan wel op hoeveel honden in de accommodatie zijn toegestaan. Wil je met meer dan vijf honden op vakantie, dan gelden er aparte regels.

Vergeet niet een koffer voor je hond in te pakken

Natuurlijk pak je niet alleen je eigen koffer in. Ook je hond heeft bagage om mee te nemen. 

  • Nummer 1

    Veiligheid in de auto

    In Frankrijk, maar ook in Nederland, mag de bestuurder niet gehinderd worden tijdens het autorijden. Wanneer je hond los in de auto zit en plotseling op je schoot springt, kan je afgeleid raken en gevaar op de weg veroorzaken. Zet daarom je hond veilig vast. Je hond kan in een autobench, in de bagageruimte achter een hondenrek of gebruik een hondengordel.

  • Nummer 2

    Vertrouwde spullen

    Neem ook iets vertrouwds voor je hond mee. Bijvoorbeeld een speeltje, deken en als het kan zelfs zijn eigen hondenmand of bench.

  • Nummer 3

    Vergeet het eten niet!

    Neem ook het voer en de voerbak van je hond mee. Droogvoer in de vorm van hondenbrokken is gemakkelijk mee te nemen. Eet jouw hond (vers)vlees? Dan kun je gestoomde maaltijden meenemen voor de hele vakantie. Je hoeft dan niet moeilijk te doen in een Franse dierenwinkel om geschikt voer te zoeken. Zo kun je kiezen voor Renske's Vers Gestoomde Maaltijden. Dit voer is zeer praktisch in gebruik. Het hoeft niet ingevroren te worden en kan geopend nog drie dagen in de koelkast bewaard worden, ideaal voor onderweg of op vakantie!

  • Nummer 4

    Schoenen voor de bergen

    Ga je de bergen in? Bescherm dan de poten van je hond. De kussentjes kunnen lelijk beschadigen door rotsachtige paden. Je hond kan ook tijdens de wandeling in een doorn staan. Neem ter bescherming schoentjes voor je hond mee.

  • Nummer 5

    Verkoeling

    In Frankrijk kan het lekker zomers weer worden. Alleen voor je viervoeter kan dit te warm worden. In tegenstelling tot mensen, kunnen honden niet zweten. Ze kunnen enkel afkoelen door middel van te hijgen of via hun poten. Neem altijd water mee in een waterdispenser voor je hond om uit te drinken. Maak daarnaast ook gebruik van een koelmat. Deze koelmat neem je gemakkelijk mee en leg je overal neer, zoals in de tuin, in de bench of op het strand! De mat werkt dankzij een speciale gel die kou afgeeft als er genoeg (lichaams)druk op de mat komt. 

  • nummer 6

    GPS en activiteitenmeter

    Mocht je hond zonder jou aan de wandel gaan, dan is het fijn dat ze je snel kunnen vinden. Natuurlijk kan een dierenarts jouw gegevens uitlezen via de chip, maar een extra penning met jouw telefoonnummer is wel zo handig. Ook kan je een GPS-tracker aan de halsband van je hond vastmaken. Zo kun je op je smartphone zien waar je hond is geweest en waar je hond op dat moment is. Je kan ook een Animo Gedragsmonitor aan de halsband van je vastmaken. Hiermee zie je precies de activiteit van je hond. Dit apparaat is ook waterbestendig, ideaal dus voor het zwemmen op vakantie!

null

Oververhitting bij dieren

Laat je hond nooit in de auto achter. Nog steeds worden er elk jaar tientallen dieren in snikhete auto’s aangetroffen. Dit kan binnen 10 minuten al dodelijk zijn, zelfs als het raam openstaat. Bij warm weer kan de temperatuur van een auto binnen enkele minuten tot 50 graden oplopen. De temperatuur in de auto stijgt steeds sneller en honden kunnen slecht tot nauwelijks warmte afgeven. Laat nooit je hond of kat ongecontroleerd in de (warme) auto. 

Gaat je hond mee naar Frankrijk? Deel het op Instagram!

Van die leuke vakantiefoto’s worden wij ook vrolijk! Is jouw hond mee naar Frankrijk gegaan? Deel jouw vakantiefoto’s of -video’s  via Instagram met @petsplacenl! Wij geven jouw foto’s en video’s graag een plekje op deze pagina of op onze inspiratiepagina! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Op vakantie gaan was nog nooit zó leuk geweest!

Deze huisdierbaasjes zijn al in Frankrijk geweest!