Op vakantie met de hond gaan of een weekendje weg met de hond is een heerlijke gedachte als hondenbaas. Maar besef je dat in andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland, België of Luxemburg, andere regels gelden voor je hond dan in Nederland. Bekijk hier wat van belang is voor jouw viervoeter en wees goed voorbereid!
Europese basiseisen
Per land gelden andere regels en daar moet jij als hondenbaas rekening mee houden. Alle Europese lidstaten en Noorwegen hebben basiseisen gesteld betreft het vervoeren van dieren binnen de Europese Unie. Dit zijn de vier eisen waar je hond aan moet voldoen:
Je hond is gechipped
Je hond is gechipped en jij staat op de chip geregistreerd als eigenaar. Waarschijnlijk is je hond al gechipped, aangezien dit sinds april 2013 verplicht is in Nederland. Check wel bij de dierenarts of de chip goed staat ingevuld op jouw naam.
Je hond is ingeënt tegen Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës (hondsdolheid) komt niet meer voor in Nederland, maar het komt nog wel bij (wilde) dieren in andere Europese landen. Rabiës is een virus wat een zoönose is, het is overdraagbaar van dier op mens. Puppy’s vanaf 3 maanden (12 weken) mogen deze vaccinatie krijgen, maar jongere honden mogen deze inenting nog niet krijgen. Laat je hond minimaal 3 weken voor vertrek inenten tegen Rabiës bij de dierenarts. De vaccinatie is 3 jaar geldig.
Je hond is (ten minste) ontwormd is tegen vossenlintworm
Vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) komt voor bij vossen in heel Europa. Deze parasiet is een zoönose, dus het is overdraagbaar van dier op mens. Deze regel is voornamelijk van toepassing voor de volgende landen: Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta en Finland. Lees hier meer over het ontwormen bij puppy’s en honden of bestel ontworming in de webshop.
Je hond heeft een geldig Europees huisdierenpaspoort
Het huisdierenpaspoort dient als identificatie en documentatie van jouw hond. In dit paspoort vind je de belangrijkste gegevens en kenmerken van jouw hond. De documentatie bestaat voornamelijk uit de vaccinaties en chipregistratie die jouw hond heeft. Een huisdierenpaspoort krijg je via de dierenarts.
Op vakantie met de hond: eisen per Europees land
De Europese basiseisen betreft vervoeren van huisdieren in Europa dienen als basis waar je je op kunt voorbereiden. Wil je met je hond op vakantie naar Duitsland, Frankrijk, Engeland, België of Luxemburg of kom je door één van deze landen? Dan kunnen er extra verplichtingen vanuit het land zijn gemaakt. Bekijk hier per land waar jij rekening mee moet houden als jij met de auto op vakantie gaat met je hond.
Je hond mee naar Duitsland
Gezellig, je neemt de hond mee naar Duitsland of je reist door Duitsland heen naar een andere vakantiebestemming. In Duitsland geldt, zoals in alle EU-lidstaten, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, de 4 Europese voorschriften zoals hierboven beschreven. Enkele extra dingen waar je rekening mee moet houden:
- Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door Duitsland reizen. Dit is omdat de Rabiës vaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en er 3 weken wachttijd tussen zit.
- Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden naar Duitsland mee te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid.
- Het is verplicht om je hond vast te zetten in de auto. Dit kan je doen met een autogordel voor honden, een vervoersbox of een hondenrek.
Verboden hondenrassen
De volgende hondenrassen of afstammelingen/kruisingen zijn verboden in Duitsland voor een periode langer dan 4 weken:
- Pitbull Terrier
- American Staffordshire Terrier
- Staffordshire-Bull Terrier
- Bullterrier
Een kortere periode als toerist (minder dan 4 weken) is toegestaan. Ook mag deze hondensoort mee voor een langere tijd (langer dan 4 weken), mits je kunt laten zien dat het een hulphond of blindengeleidehond is.
Je hond mee naar Frankrijk
Heerlijk aan de Franse kust, of wellicht wel in de bergen of het platteland van Frankrijk. Het is makkelijk om je hond mee naar Frankrijk te nemen, mits je je houdt aan de 4 Europese voorschriften zoals hierboven beschreven en je rekening houdt met de volgende regels:
- Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door Frankrijk reizen. Dit is omdat de Rabiës vaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en er 3 weken wachttijd tussen zit.
- Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden naar Frankrijk mee te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid.
- Het is verplicht om je hond vast te hebben in de auto. In de Franse wetboek staat dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden, dus ook niet door de vrolijke viervoeter.
Verboden hondenrassen
Voor bepaalde (kruisingen) hondenrassen gelden verboden wanneer er geen stamboom aanwezig is. Dit geldt voor de volgende rassen of honden die lijken op de volgende rassen:
- Staffordshire Terrier
- Pitbull, Mastiff
- Japanse Tosa
- Boerboels
- Rottweilers.
Heb je wel een stamboom van één van deze hondenrassen? Dan kun je nog steeds niet gemakkelijk Frankrijk in. Er moet een Franstalige cursus en gedragstest worden gedaan door de Société Centrale Canine. Pas dan mag je, met één van deze hondenrassen, Frankrijk in.
Je hond mee naar het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales)
Met de hond op de boot of via de tunnel, je kunt zo naar het Verenigd Koninkrijk! Toch moet je je bewust zijn van bepaalde regels die gelden in het Verenigd Koninkrijk. Check de volgende punten:
- Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door het Verenigd Koninkrijk reizen. Dit is omdat de Rabiës vaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en er 3 weken wachttijd tussen zit.
- Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden naar het Verenigd Koninkrijk mee te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar moet je een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid.
- Het is verplicht om je hond tussen 24 uur en 120 uur voor aankomst te ontwormen door een dierenarts met een ontwormingsmiddel met praziquantel. De dierenarts moet het invullen in het paspoort.
- Reis je met de ferry naar Engeland? Dan kan je gebruik maken van een kennel van de vaarmaatschappij. Doe je dat niet? Dan moet je hond achterblijven in de auto, waar je tijdens de vaartocht niet naartoe mag gaan en waar je (vooraf) zelf moet zorgen voor voldoende voedsel, water en ventilatie. Emotioneel hulphonden zoals hulphonden voor PTSS zijn niet toegestaan op het schip en moeten ook in een kennel of in de auto achtergelaten worden. Geleidehonden zijn wel toegestaan, mits er een certificaat is die door jou kan worden gegeven.
- Je hond moet op een veilige manier worden vervoerd door middel van een hondenriem, hondenbench of hondenrek.
Verboden hondenrassen
De volgende hondenrassen of honden die lijken op de volgende hondenrassen zijn verboden in het Verenigd Koninkrijk:
- Pitbull Terrier
- Japanse Tosa
- Argentijnse Dog
- Fila Brasileiro.
Je hond mee naar Ierland
Ontdek jij ook de Ierse mythen en legendes samen met jouw trouwe viervoeter? Wanneer jij op vakantie gaat en je hond mee naar Ierland gaat, moet je ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent! Sinds 1973 is Ierland lid van de Europese unie, wat betekent dat je minimaal de 4 bovenstaande Europese basiseisen in acht moet houden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden vóór je voet aan land zet in Ierland.
Extra regels om Ierland binnen te komen
Kom je met de auto? Dan moet je eerst het Verenigd Koninkrijk doorkruisen. Hier gelden extra regels betreft het vervoeren van huisdieren, vooral sinds dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten.
De belangrijkste regel voor alle reizigers met een huisdier: maak een afspraak (compliance check) met één van de Travellers Point of Entry (TPOE). Deze afspraak moet je zelf maken via de site ‘Pet Travel’ van het ministerie van Landbouw, Voedsel en Zee van Ierland. Plekken waar je de compliance check kan laten doen:
- Dublin Port (haven 🚢);
- Dublin Airport (luchthaven ✈);
- Rosslare Europort (haven 🚢);
- Cork Airport (luchthaven ✈);
- Ringaskiddy (Cork) Port (haven 🚢);
- Shannon Airport (luchthaven ✈).
Het is altijd verstandig om je huisdier te laten checken met de compliance check. Eenmaal in het land zal de Ierse bevolking jou en je hond met open armen ontvangen. In Ierland gelden géén verboden op bepaalde hondenrassen en is het aan te raden om jouw hond altijd aangelijnd te houden. Zó uit het niets kan je een verdwaalde kudde schapen tegenkomen!
Je hond mee naar België
België is lekker dichtbij huis en er is voldoende natuur om samen met je hond te ontdekken! Ook kan je door België rijden als je naar een ander land zoals Frankrijk of Verenigd Koninkrijk gaat rijden. Bij onze zuiderburen zijn er niet veel extra verplichtingen, maar wees wel bewust van de 4 Europese basiseisen en de volgende, landelijke verplichtingen:
- Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door België reizen. Dit is omdat de Rabiës vaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en er 3 weken wachttijd tussen zit.
- Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden naar het België mee te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar moet je een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid.
- Het is niet verplicht om je hond vast te hebben in de auto, maar het is wel verplicht. In het Belgische wetboek staat dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden, dus ook niet door de vrolijke viervoeter. Ga altijd op reis met de benodigde veiligheidsmaatregelen!
Je hond mee naar Luxemburg
Luxemburg is een populaire vakantiebestemming voor vakantiegaand Nederland. Bekijk de 4 Europese basiseisen en hou rekening met de volgende, landelijke verplichtingen:
- Puppy’s mogen niet jonger dan 15 weken door Luxemburg reizen. Dit is omdat de Rabiës vaccinatie pas vanaf 12 weken gegeven mag worden en er 3 weken wachttijd tussen zit.
- Het is verboden om, zonder geldige papieren, 5 of meer honden naar het Luxemburg mee te nemen of te vervoeren. Ga je als hondenfokker met je hond naar een buitenlandse show? Dan moet je als eigenaar moet je een exportaanvraag indienen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die jouw honden binnen 24 uur voor vertrek checkt op de gezondheid.
- Het is niet verplicht om je hond vast te hebben in Luxemburg, maar bewaar de veiligheid. Lijn je hond aan met een autogordel of plaats je hond in een hondenbench of achterin de auto met een autonet.
Verboden hondenrassen
De volgende hondenrassen of honden die lijken op de volgende hondenrassen zijn verboden in het Luxemburg:
- Staffordshire Bull Terrier
- Mastiff
- American Staffordshire Terrier
- Japanse Tosa
- Pitbull
- Boerboel
Gaat je hond mee op vakantie? Deel het op Instagram!
Van gave bergen tot plonzen mooie meren! Gaat jouw hond (of kat, konijn, knaagdier of fret) ook mee op vakantie? Deel jouw vakantiefoto’s of -video’s via Instagram met @petsplacenl! Wij geven jouw foto’s en video’s een plekje op deze pagina én op onze inspiratiepagina! Ook maak je maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Pak je koffers maar in, want we nemen een duik in de Europese cultuur!