Met je viervoeter genieten van prachtige uitzichten, spetteren in meren of een avontuurlijke rit met de gondel ervaren? Neem je hond mee naar Zwitserland! Zwitserland biedt fantastische mogelijkheden voor de sportliefhebber; mountainbiken, klimmen, skiën en zeilen. Ook met je hond zijn er genoeg leuke trekpleisters te bezoeken en paden te bewandelen. De Zwitserse Alpen bieden eindeloze honden wandelmogelijkheden. Dus, pak je koffers en lees hier waar moet je op letten als jij je hond mee naar Zwitserland neemt!

Zwitserland betreden

Als jij je hond mee naar Zwitserland neemt, zijn er een aantal regels die nageleefd moeten worden. Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie en heeft eigen regels met betrekking tot het accepteren van honden. Bij het betreden van Zwitserland dien je bij de grens je hond te identificeren. Ondanks dat Zwitserland geen onderdeel is van de EU, accepteert het wel het Europese paspoort voor gezelschapsdieren als identificatiemiddel. Dieren die Zwitserland betreden dienen gechipt te zijn. Honden met een gecoupeerde staart of oren zijn verboden Zwitserland in te voeren. Aan de hand van de duur van het verblijf kunnen hier uitzonderingen op gemaakt worden.

Vaccinaties

Honden dienen aantoonbaar rabiës (hondsdolheid) ingeënt te zijn. Bij een eerste rabiës vaccinatie houdt dit in dat er een wachttijd van 21 dagen aangehouden dient te worden voordat je hond mee naar Zwitserland mag, de vaccinatie moet dus 21 dagen van tevoren geregeld zijn. Honden jonger dan drie maanden hoeven niet geënt te zijn tegen rabiës. Deze puppy’s dienen altijd in gezelschap van het moederdier te zijn die wel geënt is tegen rabiës. Kan het moederdier niet aanwezig zijn? Dan is een verklaring van de dierenarts, waarin verklaard wordt dat het moederdier geënt is en de puppy’s niet in contact zijn geweest met mogelijk besmette honden, ook voldoende. In veel Europese landen mag je honden onder de drie maanden echter niet vervoeren. Als je met de auto reist dan dien je ook rekening te houden met de regels van de landen waar je doorheen komt.

Verkeersregels

Reist je hond mee naar Zwitserland over de weg? Let dan op dat je hond geen afleiding of gevaar kan vormen voor het verkeer! Het is in Zwitserland verboden om honden op een manier te vervoeren waardoor deze een afleiding kunnen vormen voor het verkeer. Dit houdt in dat honden achter een hondenrek of in een bench vervoert moeten worden. Boetes hiervoor kunnen oplopen tot 500 euro.

null

Een schone auto!

Jouw viervoeter kan nog wel eens zand, stof en steentjes meenemen de auto in. Wil jij je kofferbak schoon houden? Probeer dan eens een autodeken voor in de kofferbak!
BESTEL AUTOACCESSOIRES IN DE WEBSHOP

Maatregelen hondenrassen

In bepaalde regio’s zijn hondenrassen die als hoog risico gezien worden niet of onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Zo dienen de baasjes van de volgende hondenrassen en honden die hierop lijken in sommige regio’s een speciale cursus gedaan hebben of bewijs hebben dat ze goed opgevoed en getraind zijn. De hondenrassen waar maatregelen voor kunnen gelden zijn: 

 • American Staffordshire Terriers. 
 • Bull Terriers. 
 • American Bull Terriers. 
 • Staffordshire Terriers. 
 • Pit Bull Terriers. 
 • American Pit Bull Terriers. 
 • Cane Corso´s. 
 • Mastiffs. 
 • Dogo Argentino´s. 
 • Fila Brasileiro´s. 
 • Dobermanns.
 •  Rottweilers.

Per regio verschilt het of het verplicht is om honden aan te lijnen of te muilkorven in het openbaar. In bepaalde regio’s is een muilkorf standaard verplicht. Zo dien je als baasje van een pitbull-achtige hond in Zürich je hond in openbare ruimtes een muilkorf om te doen. Handig om te checken dus voordat jij je hond mee naar Zwitserland neemt!

null

Let op!

Neem je door omliggende Europese landen je hond mee naar Zwitserland? Dan dienen de Europese regels in deze landen ook nageleefd te worden.
BEKIJK DE EUROPESE REGELGEVING HIER

Dogtivities 

Je hebt je hond mee naar Zwitserland en hebt je bestemming bereikt. Wat ga je dan doen? Er zijn genoeg bezienswaardigheden en activiteiten waar het hart van jouw viervoeter sneller van gaat kloppen! 

null

Hondvriendelijk Zwitserland

Zwitserland is een hondvriendelijk land en heeft zelfs speciale prullenbakken voor de drollen van jouw geliefde viervoeter. Aan de zijkant van de prullenbak kan je ook poepzakjes meepakken!
BESTEL POEPZAKJES IN DE WEBSHOP

Wandelen

Er zijn eindeloze wandelpaden om zowel met of zonder hond te betreden. Wandelen in de bergen is een stuk intensiever dan wandelen op het vlakke. Kijk eerst wat jouw hond aankan. Wandel je voor het eerst met je hond in de bergen? Begin dan met een korte wandeling. Gaat 1 tot 1,5 uur goed? Dan kan je de volgende keer wat verder of hoger gaan. Let goed op je hond, wandelen op hoogte in de Zwitserse Alpen brengt voor zowel baas als viervoeter gevaar met zich mee. Zorg voor voldoende water, snacks en pauze tijdens het wandelen met je hond om de energietank weer wat bij te vullen! Neem de Adori waterdispenser bijvoorbeeld mee. Om het wandelen voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken zijn wandelschoenen aan te raden. Draag deze met goede outdoorsokken om je voeten te beschermen!

Lecky Trails

Lecky Trails zijn wandelroutes speciaal voor bergwandelaars met honden. De Lecky Trails zijn hondvriendelijke routes met veel water en losloopgebieden. De routes zijn tegenwoordig moeilijker te vinden, maar staan nog wel op veel kaarten. Een aanrader is de Agility Trail in Bellwald. In dit wandelgebied vind je een route met verschillende obstakels waar je kan spelen of behendigheidsoefeningen kan doen met jouw hond. De route is 3,6 kilometer lang en biedt ongeveer anderhalf uur aan speelplezier!

Aareschlucht

In Zwitserland zijn meerdere kloven te vinden. Zo heeft in het Haslital bij Meiringen de rivier de Aare een diepe kloof uitgegraven in de kalkrotsen. Bij de Aareschlucht zie je de kracht van water. De Aareschlucht is tot 200 meter diep en op de smalste plaats amper een meter breed. In 40 minuten wandel je moeiteloos over de 1,4 kilometer lange route door de kloof. Het wandelpad is over de hele lengte aangelegd en goed toegankelijk. Het wandelpad is afgesloten met een hek waardoor je jouw viervoeter met een gerust hart mee kunt nemen. Honden mogen gratis mee de Aareschlucht in. In juli en augustus is een bezoek tussen half 7 en 10 uur ‘s avonds extra speciaal. Er hangen dan namelijk lichtjes op donderdag, vrijdag en zaterdag!

Kloof Zwitserland

Titlis

Ook in de zomer is sneeuw onmisbaar bij een tripje naar de Zwitserse Alpen. Bezoek de Titlis eens! De Titlis is met zijn 3238 meter hoogte de hoogste berg van het kanton Obwalden. De top van de Titlis is vanaf Engelberg door middel van gondels makkelijk te bereiken. Aan de top van de Titlis is er voor mens en dier genoeg te beleven. Geniet met je hond van de eeuwige sneeuw, wandel zelf door de 150 meter lange Titlisgletsjer en bereik grote hoogtes op de hangbrug van de Cliff Walk. Zin om even te relaxen? Op het zonneterras staat de waterbak voor je hond al klaar!

null

Bereik grote hoogtes met je hond!

Honden mogen overal in Zwitserland mee met de liften naar boven, alleen is een muilkorf vaak verplicht zodat andere passagiers zonder angst naar boven kunnen.
Berg met sneeuw

Viermeren

Vergeet ook niet halverwege de gondeltrip naar de top Titlis even uit te stappen. De Trübsee mag je niet missen! De Trübsee is een prachtig diepblauw bergmeer met fantastische wandelmogelijkheden. Een rondje om de Trübsee is laagdrempelig en voor jong en oud goed te doen. Voor de getrainde wandelaar en hond valt de wandeling om de Trübsee uit te breiden naar de vier-merenwandeling. Deze tocht start bij de Melchsee-Frutt kabelbaan en omvat een route langs de Melchsee, Tannensee, Engstlensee en Trübsee. Op deze route is genoeg te beleven! Van het kapelletje bij de Melchsee naar barbecueën aan de Tannensee, genieten van een visje bij de Engstlensee en roeien over de Trübsee. Deze omgeving biedt voor ieder wat wils.

Bergmeer Zwitserland

Wallis

De natuur in Wallis wordt door velen gezien als het mooiste gebied van het land. De hoogste bergtoppen van Zwitserland bevinden zich in Wallis, met de Dufourspitze (4634 meter) als hoogste berg. De nog bekendere Matterhorn (4478 meter) bevindt zich hier. De Matterhorn is een berg die zeer geliefd is bij geoefende bergbeklimmers. In dit gebied zijn ook mooie kloven te ontdekken, zoals de Twingi-kloof. De Twingi-kloof biedt voor fietsers en voetgangers een waanzinnige landschapsbeleving.

null

Snuffelende detectives

Sint-Bernard honden komen oorspronkelijk uit het Val d’Entremont in de regio Wallis. De wit-bruine viervoeters werden vroeger door monniken gefokt als lastdier. Later werden ze als echte detectives ingezet om met hun perfecte reukvermogen verdwaalde pelgrims te traceren! In de zomer kan je op de Grote Sint-Bernardpas een wandeling maken met deze Sint-Bernards. Of bezoek het Barryland museum: gewijd aan de Sint-Bernard!
Sint Bernard in de bergen

Zürich

Bij Zwitserland denk je waarschijnlijk gelijk aan de natuur. De steden daarentegen zijn ook prachtig. Bezoek bijvoorbeeld Zürich eens! Zürich wordt gezien als het hart van Zwitserland en is enorm internationaal. Het historische centrum van Zürich is grotendeels autovrij en daardoor ook makkelijk te bezoeken met je hond. Wil je een mooi uitzicht over de historische binnenstad van Zürich? Wandel dan naar de Lindenhof, een voormalig Romeins fort die nu als uitkijkpunt over de stad fungeert. Zin in een verkoelende duik? In de zomer verandert Zürich in een groot openluchtzwembad. Zoek een plekje waar je samen met je hond een duik kan nemen in het meer of de rivieren van Zürich! Zin in een lekker hapje? Bezoek Niederdorf. Hier zijn talrijke gezellige bars en restaurants. Het water voor je hond staat hier in de meeste gevallen al op jullie te wachten!

Meer Zürich

Hondvriendelijke verblijven

Door heel Zwitserland zijn genoeg verblijven te vinden waar jij met jouw hond welkom bent. Super fijn als je hond mee naar Zwitserland gaat! Zo zijn er zelfs chalets waar jouw hond gratis mee naar toe mag. Belangrijk is om even aan te geven dat er een hond mee komt. Sommige chalets rekenen wel extra kosten. Wil je liever de natuur tot je nemen aan de Lac Léman of marshmallows roosteren met zicht op de Vierwaldstättersee? Van Bern tot Basel tot Liechtenstein zijn er ook veel leuke campings waar je jouw hond mee naartoe kan nemen. Een groot deel van de campings zijn het hele jaar geopend. Genoeg mogelijkheden om te kamperen dus!

Wat voor te bereiden als je hond mee naar Zwitserland gaat?

Als je jouw eigen koffers in hebt gepakt is het tijd om de koffers voor je hond te pakken. Vergeet in ieder geval de volgende items niet als je hond mee naar Zwitserland gaat!

 • Nummer 1

  Vergeet je Europese hondenpaspoort niet!

 • Nummer 2

  Hang een adreskoker aan de riem van je hond. Je hond kent de buurt niet dus mocht hij verdwalen dan kunnen mogelijke vinders jou in ieder geval bereiken! Een GPS tracker biedt hier ook een goede uitkomst.

 • Nummer 3

  In een nieuwe omgeving is het voor je hond fijn om vertrouwde spullen mee te hebben. Neem bijvoorbeeld de hondenmand of deken mee waar jouw hond vaker gebruik van maakt.

 • Nummer 4

  Zwitserland biedt alle mogelijkheden tot een actieve vakantie. Vergeet niet om je hond voldoende water te laten drinken en brokken of snacks te voeren als je je hond mee naar Zwitserland neemt! Een draagbare hondendrinkbak hoort zeker thuis in de koffer van je dier.

 • Nummer 5

  Bergen brengen meer gevaar met zich mee dan vlak landschap. Een EHBO-kit voor je dier is aan te raden als je van plan bent om te gaan hiken of wandelen in de bergen met je hond. Ook kan het bergachtige landschap de kussens van je hond beschadigen. Pootbescherming is dus ook niet overbodig.

 • nummer 6

  Op vakantie gaan is natuurlijk hartstikke leuk voor jou en je dier. Extra leuk om lekker te spelen met je hond in de uitgestrekte Alpenweiden. Vergeet zeker geen hondenspeelgoed in te pakken om samen een groot feest van deze vakantie te maken!

Ga jij met je hond naar Zwitserland? Laat het ons zien!

Heb jij mooie foto’s of video’s van jouw vakantie, met hond, in Zwitserland? Deel ze met ons! Post je vakantiekiekjes op Instagram, tag @petsplacenl en wie weet zie je jouw foto wel verschijnen op deze pagina. Hiernaast kan je jouw foto ook terugzien op onze inspiratiepagina, waardoor je kans maakt op een cadeaukaart ter waarde van €20,-! Waar wacht je nog op? Tijd om anderen te inspireren met jouw vakantiefoto’s!

De onderstaande accounts zijn je al voorgegaan!