Wil je jouw hond ultiem laten genieten in één van de kleinste landen van Europa? Dan hoef je niet ver te reizen, want met een vakantie in Luxemburg met hond ben je aan het juiste adres! Met je hond een bezoekje brengen aan Müllerthal of een sprong in het diepe in één van de hondvriendelijke meren, waar kies jij voor? Voor je je gaat verheugen op de vakantie in Luxemburg met hond, is het van belang om de Europese en Luxemburgse regels tot in detail te kennen om problemen tijdens het reizen te voorkomen. Lees hier alle tips en tricks als je de vakantie in Luxemburg met hond tot een waar succes wilt brengen!

null

Een talenknobbel is welkom

In Luxemburg spreken ze 3 talen: Frans, Duits en Luxemburgs. Luxemburgs is een officiële taal sinds de tweede wereldoorlog, aangezien de bewoners niet meer geassocieerd wilden worden met het feit dat ze een Duits dialect spraken. 

Verplichtingen bij de Luxemburgse grens

Luxemburg is één van de eerste EU-lidstaten van Europa, want sinds 1958 is dit kleine landje van de partij. Inmiddels zijn er totaal 27 lidstaten die aangesloten zijn bij de Europese Unie en tussen deze landen zijn er afspraken over verschillende zaken gemaakt, zo ook over het internationaal reizen van huisdieren. Dit zijn de Europese regels waar jij rekening mee moet houden tijdens de tocht naar jouw vakantieadres:

 • Nummer 1

  Europees huisdierenpaspoort

  Wanneer wij baasjes de grens over gaan, moeten wij ons kunnen identificeren met een paspoort of een identiteitskaart. Ditzelfde geldt ook voor onze huisdieren. Bij de dierenarts kan je een geldig Europees huisdierenpaspoort krijgen. Let op: sommige honden hebben enkel een Nederlands huisdierenpaspoort. Hiermee kan je niet de grens over.

 • Nummer 2

  Gevaccineerd tegen rabiës

  Ondanks dat rabiës (hondsdolheid) niet veel voorkomt in Europa, is het in de gehele Europese Unie (EU) verplicht om je hond te vaccineren tegen rabiës. De vaccinatie mag gegeven worden aan honden vanaf de leeftijd van 12 weken. Daarna moet je 21 dagen (3 weken) na de vaccinatie wachten tot je de grens over gaat. Dit betekent dat honden jonger dan 15 weken niet internationaal mogen reizen, behalve als ze samen met de moederhond reizen die wel ingeënt is tegen rabiës. Een rabiësvaccinatie is 3 jaar geldig en de gegevens vind je terug in het Europese huisdierenpaspoort.

 • Nummer 3

  Gechipped

  Met een eenmalige handeling en een klein bedrag is je hond voor de rest van zijn of haar leven gechipped. Via een naald wordt een microchip onder de huid van je hond geplaatst. Het allerbelangrijkste van de chip: dat deze geregistreerd staat op jouw gegevens. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld wegloopt op je vakantieadres (of thuis), is de kans aannemelijk dat je hond weer terug in het gouden mandje bij jou thuis komt. Het chipnummer vind je ook terug in het Europese huisdierenpaspoort.

Verder zijn er in Luxemburg geen extra regels waar je rekening mee moet houden. Zorg er echter wel voor dat je hond veilig vervoerd wordt en geen afleiding voor jou wordt. Een autogordel, autobench, net of autorek helpen om jouw hond veilig te vervoeren.

BESTEL ALLES VOOR VEILIGHEID IN DE AUTO IN DE WEBSHOP
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Check de andere landen die je passeert

Als je Luxemburg wilt bereiken, is het aannemelijk dat je via Duitsland of België aankomt. Zorg er daarom voor dat je de regels betreft het vervoeren van een huisdier van het land kent! Lees hier meer over op vakantie gaan in Europa met je hond

Activiteiten in Luxemburg!

Met een oppervlakte van zo’n 2.586 km² is Luxemburg, op Malta na, het kleinste officiële land van Europa. Binnen een uur reis je van de ene kant van het land in naar de andere kant van het land, dus tijdens een vakantie in Luxemburg met hond kan je gemakkelijk zeggen dat je het hele land hebt verkent! Maar wat precies de pareltjes zijn die je met je hond kan bezoeken? Lees snel verder!

Wandelen tijdens je vakantie in Luxemburg met hond

In Luxemburg kan je heerlijk wandelen door de idyllische dorpjes en mooie natuurgebieden. Je kunt kiezen in gevarieerde wandelroutes, want loop je liever door het ‘Klein Zwitserland’ van Luxemburg of bezoek je toch de voormalige industriële streek van het land? Alle gebieden zitten boordevol natuur en…. geschiedenis. Doorloop de verschillende gebieden door er hier meer over te lezen.

Müllerthal (Klein Zwitserland) met hond

In het noordoosten van Luxemburg vind je Müllerthal, oftewel het Klein Zwitserland. Je vindt in dit gebied de mooiste bergrotsen en beekjes. Het gebied is voorzien van ruim 100 kilometer aan wandelpaden waar je hond overal aangelijnd welkom is, de ‘Müllerthal Trail’. In het prachtige Müllerthal kom je langs talloze leuke dorpjes. Zo kom je in hartje Müllerthal het dorpje Berdorf tegen. Vanaf dit dorpje kan je elke dag een nieuw stukje natuur van het gebied verkennen. Aan het einde van de dag strek je de pootjes uit terwijl je vanuit het dorpje uitkijkt over de valleien van de Zwarte Ernz, de Sûre en de Aesbach. Een ander klein dorpje in het Müllerthal gebied is Larochette. Dit dorpje is voorzien van een ruïne van Kasteel Larochette, wat op een rotspartij is gebouwd. De weg naar het kasteel zorgt voor sprookjesachtige taferelen!

Minett

Heb je meer zin in het zuiden van Luxemburg? Plan een bezoek in bij de regio ‘Minett’. Minett was een voormalige industriële streek, wat nu nog terug te zien is aan de karakteristieke rode, ijzerertshoudende bodem. Je waant jezelf in deze regio terug in de tijd dat de Luxemburgse staalindustrie van hoge waarde was. Vandaag de dag neemt de Minett Trail, een wandelpad van totaal 90 kilometer, je mee in de natuur van de regio. Je hond is overal welkom, mits je hond is aangelijnd.

Guttland

Guttland is het geografische hart van Luxemburg. Deze regio zit vol met leuke dorpjes en sprookjesachtige kastelen en burchten. Te voet leiden honderden kilometers aan wandelpaden je door de mooie regio, want maar liefst een kwart van alle wandelroutes van heel Luxemburg zijn te vinden in deze regio. Je kan in de regio Guttland rondwandelingen maken, waarbij je start en eindigt bij hetzelfde punt, maar je kunt ook trails kiezen en elke nacht een andere route bewandelen. Welke route het meest geschikt is voor jou en je hond, kan je enkel zelf bepalen! Zorg ervoor dat je de perfecte hondenwandeloutfit aanhebt en ontdek de regio Guttland te poot!

BESTEL WANDELKLEDING IN DE WEBSHOP
info

Spookachtig verhaal tussen Grosbous en Reimberg

Volgens legenden zwierf ‘s nachts in de Schankegriècht een man die als jager de buurt terroriseerde. Met een roedel blaffende honden werden dorpelingen elke nacht beangstigd. Het verhaal van de ‘Schankemännchen’ wordt nu geëerd in het dorp Grevels met een monument. Durf jij het aan om dit dorp te bezoeken?
Mullerthal, Vakantie in Luxemburg met hond

Spartelen in de mooiste zwemwateren van Luxemburg

Luxemburg kent geen zeestranden, maar de stranden aan de meren zorgen ook voor prachtige plaatjes! Ondanks dat er wat meren in het kleine landje gelegen zijn, is je hond bij veel meren helaas niet welkom. Toch zijn er een aantal plekken waar je samen met je hond kan zwemmen of pootjebaden. 

De bekendste meren vind je in het noorden van het land in de Éislek regio. Hier vind je onder andere de meren van Weiswampach, een plek waar je kunt spartelen en kanoën met je hond! De meren die ook zorgen voor de drinkwatervoorziening van de regio, en met dit laatste deel moet je echter wel rekening houden. Honden zijn om hygiënische redenen niet toegestaan op de badplaatsen rond de Boven-Sûre (Haute-Sûre).

Voor een dagje waterpret in de Luxemburgse Ardennen kan je terecht bij Lac des Vieilles Forges. Met een oppervlakte van 150 hectare is spetteren geen enkel probleem! Let echter wel op dat je maar één hond mee mag nemen naar het meer en dat er een opruimplicht voor hondenpoep ligt. Ruim je het niet op? Riskeer je een boete. Zorg er daarom altijd voor dat je poepzakjes bij je hebt! Voor extra waterfun is een waterbestendig speeltje zoals het hondenspeelgoed van Chuckit altijd een goed idee.

BESTEL HONDENSPEELGOED IN DE WEBSHOP
Meer, Vakantie in Luxemburg met hond

Cultuur opsnuffelen in Luxemburg

Sniffel, snaffel, snuif die cultuur maar in je waffel! Van oude kastelen tot een tripje naar de hoofdstad. Maar wat is hetgeen wat het staartje van jouw viervoeter sneller laat kwispelen? Lees hier meer over de culturele bezoekjes in Luxemburg waar jouw hond ook welkom is. 

Echternach 

Echternach is de oudste stad van Luxemburg. Vanaf deze plaats kan je langs de oude stadsmuren wandelen of starten aan de Müllerthal Trail. Het fijne aan deze plaats is dat het grotendeels autovrij is en dat je van bovenaf een prachtig uitzicht hebt. Tijdens een wandeling in de oude stad kom je de Abtei Echternach (Abdij van Echternach) met de bijbehorende Sint-Willibrordusbasiliek tegen. Daarnaast is het eerste Angelsaksische klooster op het Europese vasteland, wat laat zien dat de stad Echternach in het verleden een belangrijke rol heeft gehad. Van natuur tot cultuur kan je in deze stad je hart kwijt. 

Kasteel Bourscheid 

Wil je een hoogwaardig bezoekje brengen? Dan kan je terecht bij het grootste kasteel van Luxemburg met je (aangelijnde) hond! Het Kasteel Bourscheid, gelegen tussen de Rijn en de Maas in de regio Éislek, is één van de belangrijkste kastelen die het land heeft gekend. Je kan je auto vol mensen en honden parkeren vlakbij het kasteel, waarbij je vervolgens maar 5 minuten hoeft te lopen. Omdat dit kasteel goed onderhouden is en nauwelijks gerestaureerd is, waan je jezelf helemaal terug in de middeleeuwen. Daarnaast kan je vanuit elk nisje van het kasteel een foto van het prachtige uitzicht maken. In veel kastelen in Luxemburg is je hond helaas niet welkom, behalve bij dit kasteel! Dat je trouwe viervoeter mee kan, maakt je bezoek extra leuk.

Citytrip in Luxemburg-stad

Luxemburg-stad is de hoofdstad van het gelijknamige land. Het is een groene stad waar je alles gemakkelijk te voet kunt verkennen. Tijdens je citytrip kan je hond meetrippelen langs de mooiste monumenten van de stad. Oorspronkelijk bestond Luxemburg-stad uit een klein kasteel, maar heeft in de jaren die volgden een sterkere positie bemachtigd. Je kunt de veranderingen van de stad goed bekijken door te wandelen door de oude wijken en vestingwerken van de stad. Één van de dingen die Luxemburg-stad deed groeien in positie: de kazematten van Luxemburg. Deze kazematten waren de eerste ondergrondse tunnels die gebouwd zijn. Als doel hadden de kazematten het opbergen van militaire goederen, maar in deze tijden kan je langs de kazematten lopen en genieten van het uitzicht over de hoofdstad. 

Wat kan je verder vinden in Luxemburg-stad?

Naast de bovenstaande bezienswaardigheden, kan je langs nog meer pareltjes van Luxemburg-stad lopen. Hier vind je nog een aantal dingen die je samen met je hond moet zien!

Bekijk hier meer plekken in Luxemburg-stad waar jouw hond heerlijk kan wandelen. Deze ‘dog areas’ zijn speciaal voor je viervoeter ontworpen!

tip

Wijnen vlakbij Luxemburg-stad!

Tussen de hoofdstad en de rivier de Moezel vind je een wijngebied wat je kunt bezoeken. Toost daar samen met je trouwe viervoeter onder het genot van een wijntje en een hondenbiertje!
BESTEL HONDENBIER EN ANDERE SNACKS IN DE WEBSHOP
Luxemburg-stad, Vakantie in Luxemburg met hond

Op vakantie in Luxemburg? Laat het ons zien!

Is jouw huisdier de koning van een kasteel in Luxemburg of hebben jullie samen één van de mooie wandelpaden ontdekt. Deel het met ons! Door jouw vakantiefoto of -video via Instagram met @petsplacenl te posten, komt jouw vakantieherinnering op deze pagina en zie je het terug op onze inspiratiepagina! Ook maak je nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Welke tip in Luxemburg geef jij aan andere huisdiereigenaren? Maak anderen ook enthousiast met jouw vakantiepost!

De onderstaande delen hun tips alvast met jou!