Noorwegen staat bekend om de mooie natuur, het grootste gedeelte van het land bestaat namelijk uit fjorden, bossen, gletsjers en meren. En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen. Let er wel op dat je hond in nationale parken altijd aangelijnd moet zijn, dit heeft te maken met de wilde dieren die in de natuur leven en niet gestoord mogen worden. Er zijn veel activiteiten die jij samen met je hond kan uitvoeren op vakantie in Noorwegen. Eén van de activiteiten die jij waarschijnlijk het meest gaat doen is wandelen! Wie wilt er nou niet door de prachtige afwisseling van grijze rotsen, blauwe meren en groene bossen wandelen?

Wanneer mag je hond mee naar Noorwegen?

Voordat je hond mee naar Noorwegen gaat, zijn er een paar regels waar je aan moet voldoen. Noorwegen hoort officieel niet bij de EU, daarom gelden er andere inreisregels dan voor een EU land. Hieronder lees je alle regels waaraan je moet voldoen als je jouw hond mee naar Noorwegen wilt nemen:

 • null

  Je hond moet gechipt zijn

  Je hond moet verplicht gechipt en geregistreerd zijn. Op de Noorse grens zijn chiplezers die ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips kunnen lezen. Heeft je hond een chip die door een andere chiplezer wordt geïdentificeerd? Dan is het verplicht dat jij zelf een chiplezer meeneemt als je naar Noorwegen gaat. Een goed leesbare tattoo is ook geaccepteerd, mits deze aantoonbaar voor 3 juli 2011 is gezet. Je hond moet geregistreerd staan voordat de rabiës vaccinatie wordt gegeven.

 • null

  Inenting tegen rabiës

  Je trouwe viervoeter moet ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en moet vermeld staan in het dierenpaspoort. Een vaccinatie tegen rabiës is 3 jaar geldig en moet minstens 3 weken voor de aankomst in Noorwegen worden toegediend. Bij een leeftijd van 12 weken mag je hond deze inenting krijgen. Het vroegst dat je hond mee naar Noorwegen mag, is met een leeftijd van 15 weken.

 • null

  Je hond is ontwormd tegen vossenlintworm

  Vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) leeft voornamelijk in de darmen van vossen in heel Europa. Vossenlintworm kan ook voorkomen bij je hond en is een zoönose, dit betekent dat het van dier op mens over kan gaan. Je moet je hond hond 24 tot 120 uur voor aankomst in Noorwegen laten ontwormen door een dierenarts met een middel dat Praziquantel of Epsiprantel bevat. Het is belangrijk dat je dierenarts alles goed registreert in het geldig Europees huisdierenpaspoort van je hond. Een alternatieve behandeling is dat je hond elke 28 dagen gedurende een jaar ontwormd wordt en dit in Noorwegen wordt voortgezet. Ook hierbij is het belangrijk dat dit in het geldig Europees huisdierenpaspoort geregistreerd staat.

 • null

  Je moet in bezit zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort

  Het is verplicht om in bezit te zijn van een geldig Europees huisdierenpaspoort waar alles over het eigenaarschap, chippen en vaccinaties in staan. Een geldig Europees Dierenpaspoort kan je bij je dierenarts aanvragen. Sinds 1 november 2021 ben je als hondeneigenaar in Nederland verplicht om een hondenpaspoort te hebben.

 • null

  Was je hond een zwerfhond?

  Heb jij een hond die in het verleden een zwerfhond was? Dan moet je kunnen aantonen dat jij al minstens 6 maanden de eigenaar bent van je hond. Deze regel is op 1 juli 2018 ingevoerd om het aantal zwerfhonden en - katten te verminderen. Honden die onder de term ‘zwerfhond’ vallen, zijn honden die uit een asiel komen, geen eigenaar hebben of waarvan het verleden onbekend is.

 • null

  Minstens 6 aaneengesloten maanden in een EU-/EVA-land zijn

  Je hond moet minimaal 6 aaneengesloten maanden in een EU-/EVA- land aanwezig zijn geweest voordat je Noorwegen vrij in mag. Is dit niet het geval geweest? Dan moet je contact opnemen met de Noorse Voedselveiligheidsautoriteit.

 • null

  Maximaal 5 honden mee op vakantie

  Je mag met maximaal 5 honden op vakantie in Noorwegen. Je mag met meer dan 5 honden naar een hondenshow, sportevent, trainingen of iets soortgelijks. Je moet dan wel kunnen aantonen dat ze staan ingeschreven voor dit event.

 • null

  Wanneer moet je hond aangelijnd zijn?

  In Noorwegen is het verplicht om je hond in het voorjaar en de zomer aangelijnd te houden. Zodra je hond buiten is moet je trouwe viervoeter ten allen tijde aangelijnd zijn, tenzij het op privé terrein is. De periode waarin dit geldt verschilt per gemeente, check het dus altijd even! Globaal kan er aangehouden worden dat je hond vanaf maart/april tot september/oktober aangelijnd moet zijn.

 • null

  Bij aankomst in Noorwegen melden bij het douanekantoor

  Als je met je hond aankomt in Noorwegen moet je je samen met je hond melden bij het douanekantoor. Hier wordt het dierenpaspoort met alle verplichte informatie gecontroleerd. Zoek voordat je thuis weggaat welk douanekantoor voor jou het dichtstbij is in Noorwegen!

Verboden hondenrassen in Noorwegen

In Noorwegen zijn enkele hondenrassen verboden. Dit houdt in dat als je één van deze rassen hebt, je niet jouw hond mee naar Noorwegen mag nemen. De verboden hondenrassen in Noorwegen zijn:  

 • Pitbull Terriër.
 • Fila Brasileiro.
 • Tosa Inu.
 • Dogo Argentino.
 • American Staffordshire Terrier.
 • Tsjechoslowaakse wolfhond.
 • Honden die een kruising zijn van de hond met een wolf.

Is het onduidelijk of je hond tot bovenstaande rassen of kruisingen behoort? Dan is het verplicht om een originele stamboom van je hond mee te nemen. Deze stamboom kan aantonen dat je hond niet tot één van deze rassen behoort. Lijkt je hond op één van de verboden rassen en heb je geen stamboom? Dan kan je jouw trouwe viervoeter helaas niet mee naar Noorwegen nemen.

Vakantietips voor als je jouw hond mee naar Noorwegen neemt!

Wanneer je jouw hond mee naar Noorwegen neemt zijn er veel activiteiten die je samen op vakantie kunt doen. Waarschijnlijk zal het een actieve vakantie worden waarbij je veel gaat wandelen en tijd doorbrengt met je trouwe viervoeter. Omdat Noorwegen een groot land is met veel prachtige natuur, hebben we een paar van de populairste vakantiemogelijkheden op een rij gezet! Weet je niet zo goed wat je allemaal mee moet nemen als je op vakantie gaat en je jouw hond mee naar Noorwegen neemt? In ons advies over de vakantie-checklist voor je hond vind je alles wat onmisbaar is voor jouw hondenvakantie in Noorwegen!

Wandelen in de natuurgebieden

In Noorwegen heb je 47 nationale parken waar je kunt gaan wandelen met je hond. In deze nationale parken worden de natuur en wilde dieren beschermd voor de menselijke invloeden. Tijdens het lopen door deze parken voelt het echt alsof je je in een andere wereld bevindt met alle prachtige natuur om je heen.

Eén van de bekendste wandelplekken is het nationaal park Hardangervidda, dit is het grootste bergplateau van Europa. Het gebied is goed bereikbaar met de auto, trein of bus en heeft zowel dagtochten als meerdaagse tochten die je kan lopen. Het is in Noorwegen toegestaan om je hond mee de trein in te nemen, kleine honden reizen gratis mee en voor grote honden moet er een ticket gekocht worden. Of je hond mee mag in de bus is afhankelijk van de busmaatschappij waarmee je reist. Neem contact op met de busmaatschappij om te checken of je hond mee mag in de bus!

In het noorden van het natuurpark Hardangervidda ligt de grote gletsjer Hardangerjøkul, deze is via meerdere routes bereikbaar. Je kan voor een uitdaging kiezen en een moeilijke route kiezen waarbij je veel moet klimmen, maar ook voor een route die je lopend kan doen.

Aan de zuidrand vind je een korte route die begint in Lofthus en makkelijk begaanbaar is, je loopt over een oude handelsroute. Tijdens deze route kom je langs watervallen, prachtige natuur maar ook een adembenemend uitzichtpunt op Nosi. Wil je liever je hond mee naar Noorwegen nemen om naar een berg te gaan? Dan kan je aan de zuidrand van Hardangervidda naar Gaustatoppen gaan. Dit is de hoogste berg in het zuidoosten van Noorwegen en is maar liefst 1883 meter hoog. Op een heldere dag kan je vanaf deze berg over een groot deel van Noorwegen heen kijken. Zoals je merkt zijn er alleen al in Hardangervidda veel bijzondere plekken waar je naartoe kunt wandelen en dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere 46 nationale parken in Noorwegen. Waar je ook naartoe wilt gaan, er is genoeg te zien in Noorwegen!

null

Ook teken in Noorwegen!

Ook in Noorwegen komen veel teken voor, check daarom regelmatig of jij of je hond na het wandelen een ongewenste gast hebt meegenomen! Je kan je hond van tevoren behandelen met een antitekenmiddel, maar het is verstandig om voor de zekerheid een tekentang mee op reis te nemen!
Hond mee naar Noorwegen, bergen

Zandstranden en blauwe meren

Houd je meer van water en wil je liever dicht bij het strand tot rust komen op vakantie? Dan kan je jouw hond mee naar Noorwegen nemen voor de stranden! In het zuiden vind je veel zandstranden waar je hond welkom is. Als je verder naar het Noorden gaat vind je juist meer rotsstranden en fjorden. Naast stranden heeft Noorwegen ook veel meren waar je naartoe kunt gaan. Je hond mag, zolang het niet op privéterrein is, overal vrij zwemmen. Vind je het leuker om met een bootje het meer op te gaan om door de mooie natuur te varen of om te vissen? Pak je hengelsportbenodigdheden maar in, want dat is zeker mogelijk op de meren van Noorwegen!

null

Een zwemvest voor je hond!

Wil je je hond graag mee op de boot maar kan deze niet zo goed zwemmen? Voor extra veiligheid kan je je hond een zwemvest voor honden om doen. Dit zwemvest zorgt ervoor dat je hond zal blijven drijven en aan het handvat til je je viervoeter gemakkelijk uit het water. Wil je meer informatie over samen zwemmen met je hond? Lees alles in ons advies over zwemmen met je hond!
Hond mee naar Noorwegen, Hellestø strand en zand duinen buiten Stavanger

Wintervakantie in Noorwegen

Ben je niet zo’n fan van het warme weer en houd je liever van kou? Dan kan je ook voor je wintervakantie jouw hond mee naar Noorwegen nemen! Grote kans dat er een dik pak sneeuw ligt en je kunt skiën of snowboarden met je hond. In Noorwegen is het namelijk toegestaan om je hond tijdens het skiën mee te nemen. Samen met je trouwe viervoeter kan je uren in een dik pak sneeuw spelen en kan je zelfs proberen of je grote hond jou een stukje vooruit wilt trekken op je ski’s. Na het sneeuwavontuur kan je heerlijk opwarmen in één van de hondvriendelijke blokhutten. Als je van plan bent om je hond mee naar Noorwegen te nemen om veel in de sneeuw te gaan spelen, is het verstandig om Beaphar Voetzool Spray mee te nemen op vakantie! De spray beschermt de voetzolen van je trouwe viervoeter tegen sneeuw en zout. Is je hond helemaal gek op sneeuw maar heeft het soms wel snel koud? Dan kan je ervoor kiezen om je trouwe viervoeter een winterjas of hondenschoenen aan te trekken, dit helpt je hond om goed warm te blijven. Let wel op dat de hondenkleding door al het rollen in de sneeuw niet nat wordt van binnen, als dit wel gebeurt kan je het beter uittrekken.

Hond mee naar Noorwegen, sneeuw

Kamperen in Noorwegen

Wil je graag je hond mee naar Noorwegen nemen en kamperen? Dan zijn er een paar opties voor het overnachten! Je kan ervoor kiezen om op een camping te kamperen, controleer dan wel of een hond op deze camping is toegestaan. Een andere optie is wildkamperen! In veel landen is dit niet toegestaan, maar in Noorwegen wel mits je je aan een paar regels houdt:

 • null

  Maximaal 2 nachten op ongecultiveerd land

  Je mag maximaal 2 nachten op ongecultiveerd land en land zonder omheining kamperen zonder toestemming van de grondeigenaar. Met ‘ongecultiveerd’ land worden bossen, kusten, moerassen en bergen bedoeld. Het is niet toegestaan om in iemands tuin of weiland wild te kamperen.

 • null

  Langer dan 2 nachten kamperen in afgelegen gebieden

  Het is toegestaan om langer dan 2 nachten te kamperen in afgelegen gebieden die niet in de buurt van wandelroutes of toeristische plekken liggen.

 • null

  Minstens 150 meter van een gebouw

  Je tent, camper of caravan moet minstens 150 meter verwijderd zijn van een huis, hut of ander gebouw.

 • null

  Respecteer de Noorse natuur

  Als je jouw hond mee naar Noorwegen neemt en gaat kamperen, is het belangrijk dat je de natuur respecteert. Laat geen afval achter, breek geen takken van bomen af, zaag geen bomen om.

 • null

  Maak alleen een kampvuur als dit is toegestaan

  Het is toegestaan om een kampvuur te maken als je goed oplet. Om bosbranden te voorkomen is het van 15 april tot 15 september niet toegestaan om in het bos of in de buurt van een bos een kampvuur te maken. Dit geldt ook voor een barbecue.

BESTEL ALLES VOOR JE HOND IN DE WEBSHOP