Hondenplons zo in het water! Afkoelen op een warme zomerse dag kan (met een beetje geluk) perfect bij een openbaar zwembad voor honden. Sommige zwembaden zijn het gehele jaar rond geopend voor honden en anderen openen alleen de deuren bij de afsluiting van het zwemseizoen. Wil jij weten waar zo’n hondenplons wordt georganiseerd en waar je aan moet denken? Dit en meer lees je in dit adviesartikel.

Wat is een hondenplons?

Bij een hondenplons openen de deuren van een openbaar zwembad zich voor hond en baas. Sommige zwembaden zijn het gehele jaar geopend voor een bezoek, dit zijn vaak hondenzwembaden of hondenplassen. Reguliere zwembaden waar honden normaliter niet welkom zijn, organiseren vaker in augustus of september een hondenzwemmiddag, ook wel hondenplons genoemd. Wil je zeker weten dat je onbezorgd kan zwemmen? Bezoek een openbaar hondenzwembad wat jaarrond geopend is voor honden of hondenstrand en lees hier meer over zwemmen met je hond, want let op: er wordt onderscheid gemaakt in verschillende hondenstranden en de openingstijden daarvan! 

LEES MEER OVER HET ZWEMMEN MET JE HOND
null

Is het water van een openbaar zwembad geschikt voor honden?

Wanneer je hond slokken zwembadwater inneemt, kun je jezelf afvragen of het zwembadwater veilig is. Meestal zetten medewerkers van zwembaden de chloorpomp enkele momenten voor de hondenplons uit of laten het draaien op een lage stand, voor zo min mogelijk chloor in het zwembadwater.

Hondenplons in het hele land!

Van Eibergen tot Valkenswaard en van Alphen aan den Rijn tot Maastricht: de hondenplons wordt georganiseerd bij verschillende zwembaden in heel Nederland! Vraag bij het zwembad bij jou in de buurt of er een hondenplons wordt georganiseerd. Daarnaast verschilt het per locatie of je mee kan zwemmen met je hond, vraag dit na bij een zwembad bij in de buurt!

Must-haves voor een geslaagde hondenplons

Waterspeelgoed en drijvend speelgoed is leuk voor baas en beest, mits je hond niet beschermend is over speelgoed. Voor waterplezier dichtbij huis is een hondenzwembad perfect. Lees hier meer over hondenzwembaden en waterspeelgoed voor honden. Met de Durafoam Mini Ball van All For Paws of de Ultra Ball van Chuckit hoef je niet bang te zijn dat de bal als een zinkende kogel te water gaat. Voor apporterende honden is de Chuckit Ultra Bumper Tug en de Kong Aqua onmisbaar voor het halen en brengen. Als jullie klaar zijn is het tijd om lekker af te drogen. De Doggy Dry Towel en de Badjas van Rukka zorgen voor een droge knuffelbeurt wanneer je hond weer terug is op het droge.

BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP
null

Goed gevaccineerd?

Al die snuitjes bij elkaar kan erg gezellig zijn, iets fijns voor ziekteverwekkers. Heb je jouw hond goed gevaccineerd? Dan verklein je de kans dat je hond ziek wordt van ziekteverwekkers die andere honden en de omgeving mogelijk bevatten. Veilig op pad dus!

Voor welke honden is een hondenplons geschikt?

Elke hond is anders, vaak ken jij als baasje je hond het allerbeste. Wordt jouw hond onzeker van loslopende honden? Dan is een hondenplons wat één grote, gezellige chaos van loslopende honden geen goed idee. Daarnaast kan een hondenplons erg indrukwekkend zijn voor puppy’s, laat de allerjongste van de honden thuis tot hij of zij volwassen is. Is je hond erg op eigen speelgoed gericht? Laat het speelgoed thuis, zo verklein je de kans op onnodige agressie.

null

Welke hondenrassen houden van zwemmen?

De honden die van nature graag het water trotseren, hebben ook zwemvliezen tussen de tenen en zijn dol op water. Dit zijn bijvoorbeeld veel Retriever-achtigen en Waterhonden, Newfoundlanders, Duitse Staande, Otterhounds en Coonhounds.

Hondenrassen die minder van zwemmen houden

Waar de ene hond een échte vis in het water is, voelen andere honden zich minder op hun gemak. Honden met een kortere, platte snuit zijn geen zwemmers. Dit is niet alleen omdat de honden water mogelijk niet prettig vinden, ook omdat zwemmen erg vermoeiend is en deze honden onvoldoende zuurstof binnenkrijgen door de korte snuit. Lees hier meer over de neus van de hond en de impact van de korte snuit op de gezondheid. Daarnaast zijn honden met kortere poten, zoals de teckel, geen geboren zwemmers en kunnen training nodig hebben om goed te water te gaan. Als laatste kunnen hondenrassen met een dikke ondervacht géén groot fan zijn van volledig te water gaan aangezien de ondervacht zich volzuigt met water. Gelukkig kunnen deze honden met gemak pootjebaden op een ondieper stuk.

null

Veilig te water gaan!

Wil je je hond wennen aan water? Laat je hond een zwemvest voor honden dragen voor veilig zwemplezier. 
BESTEL EEN ZWEMVEST VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP