Ga je wandelen met de hond? Gezellig! Het geeft een gevoel van verantwoordelijkheid, zorgt voor een praatje met andere mensen en een regelmatige wandeling heeft een positief effect op de fysieke gezondheid. Of jullie nu de pootjes strekken tijdens een 3 daagse wandeltocht of tijdens een wandeling in de buurt: met deze tips en tricks houden jullie de wandeling gezellig! Lees hier meer over wandelen en hiken met je hond.
Wandelen met puppy
We beginnen met de allerjongste onder ons: de puppy’s. Wandelen met een puppy begint meestal bij het aan de lijn leren lopen. Gaat dat voorspoedig? Dan kunnen jullie starten met de wandelingen. Hoe jonger de hond, hoe korter de wandeling. En hoe groter de hond gaat worden, hoe langer jullie de wandelregels voor puppy’s dienen te volgen. Dit is hoe lang een hond als puppy wordt gezien:
- Kleine hondenrassen (volwassen gewicht < 10 kilogram): 10 maanden
- Middelgrote hondenrassen (volwassen gewicht 10 – 25 kilogram): 1 jaar
- Grote hondenrassen (volwassen gewicht >25 – 45 kilogram): 1,5 jaar
- Zeer grote hondenrassen (volwassen gewicht > 45 kilogram): 2 jaar.
Hoe lang mag een pup wandelen?
Hoe lang een jonge pup mag wandelen, is gemakkelijk te onthouden met de 5 minuten regel. Per dag mag je puppy, per maand dat hij of zij oud is, 5 minuten naar buiten per wandeling op een dag. Is je puppy 3 maanden? Dan mag je hond 15 minuten per wandeling per dag naar buiten. Hoe vaak een puppy mag wandelen? Dat is maximaal 4 keer per dag, waarbij korte plaspauzes niet vallen binnen het aantal uitlaatbeurten. Lees hier tips hoe je een puppy zindelijk maakt. Vanaf 10 maanden kan de 5 minuten regel veranderd worden naar de 10 minuten regel.
Wandelen met de hond
Wanneer jonge puppy’s ouder worden, is het tijd om écht los te gaan tijdens een wandeling! Samen hardlopen of fietsen, het is mogelijk met volwassen honden. Wandelen met een hond bij warm weer is een minder goed idee. Reikt de thermometer een temperatuur van 20 graden? Dan is het tijd om extra alert te zijn tijdens de wandelingen. Ga niet fietsen of hardlopen met de hond en wandel in een rustig tempo. Dan kan jij misschien genieten van het uitzicht en je hond meer bezig zijn met alle interessante geurtjes in de omgeving. Laat je hond lekker snuffelen en trek je hond niet zomaar weg.
Thuis wandelen met de hond
Het hoort bij het dagelijkse takenpakket van het zijn van een hondenbaasje: uitlaten. Waar de één alleen het ommetje naar het hondenveld en weer terug loopt, zal de ander elke dag uitlaten langs een dichtbijgelegen natuurgebied. Hoe lang je dient te wandelen met een hond? Dat verschilt per ras en leeftijd. Sommige hondenrassen hebben veel energie, denk bijvoorbeeld aan de Mechelse herder. Ook zijn er hondenrassen die een tikkeltje minder energie hebben. Een hond dient minimaal 5 keer per dag naar buiten te gaan en minimaal een uur tot anderhalf uur per dag uitgelaten te worden. Om de gewrichten van senior honden te besparen, zijn kortere wandelingen van bijvoorbeeld 15 tot 20 minuten voor deze honden beter dan één lange wandeling van 40 tot 45 minuten.
Wandelvakantie met hond
Tijdens een wandelvakantie met de hond zullen jullie waarschijnlijk lange afstanden wandelen! Neem bij voorbaat een reisdrinkbak mee om tijdens de pauze een slokje te drinken. Pootbescherming voor baas en beest is ook een must voor langere wandelingen op oneven gebied: bekijk het assortiment van pootbescherming voor honden en wandelschoenen voor mensen.
In het buitenland is het op sommige plekken verplicht om je hond aan te lijnen en dat je hond een muilkorf (om) heeft. Neem deze altijd voor de zekerheid mee! Als laatste dient je hond verplicht gevaccineerd te zijn tegen Rabiës, gechipped te zijn en een geldig huisdierenpaspoort te hebben.
Hond wilt niet wandelen
Gaat je hond vol in de ankers midden in een wandeling? Al wil je zó graag wandelen met de hond: het gaat dan best lastig. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken:
- De hond heeft een niet goed passend tuigje
- De hond is angstig
- Het is te koud voor de hond
- Het is te warm voor de hond.
De hond heeft een niet goed passend tuigje
Een niet passend tuigje kan voor hoofdpijn, rugklachten en ontstekingen rondom de rug en borst geven. Erg pijnlijk! Dit zorgt voor een aversie tegen het tuigje of de halsband, zelfs tot een punt dat er een aversie is tegen het uitlaten. Zorg altijd voor een goed passend tuigje of halsband en probeer het trekgedrag zo veel mogelijk te reduceren. Misschien is een tuigje of halsband van Rogz wel iets voor jou? Laat je adviseren door een winkelmedewerker in één van onze Pets Place winkels of door één van de dierenartsen van Vets Place.
De hond is angstig
Honden met een slechte socialisatie of een traumatische ervaring kunnen angstig raken tijdens de wandeling. Zorg ervoor dat je hond en jij een goede vertrouwensband hebben, dit kan een tijd duren. Vervolgens moet je tijdens de wandeling niet pushen, laat je hond wennen aan de omgeving. Beloon je hond tijdens de hondenwandeling met hondenvoer, hondensnacks of hondenspeelgoed wanneer het goed gaat. Stukje bij beetje kunnen jullie een stukje verder wandelen. Wanneer je jouw hond in het donker gaat uitlaten, is de kans aanwezig dat je hond schrikt van een verrassing in het donker. Laat jouw hond of andere honden(baasjes) niet schrikken door veilig de deur uit te gaan met veiligheidsartikelen.
Het is te koud voor de hond
Laat je hond niet in de kou! Lange wandelingen in te koude omstandigheden kunnen onderkoeling veroorzaken. Het geeft onaangename symptomen, zoals trillen, geen contact meer met je zoeken en niet meer willen spelen. Geef bij jonge honden, oude honden, honden met een immuunziekte, honden zonder ondervacht en honden met minder vacht, beschermende hondenkleding om onderkoeling zo veel mogelijk te voorkomen.
Daarnaast irriteren het strooizout, ijs en sneeuw de voetzooltjes. De pijn is vergelijkbaar met droge handen bij mensen: diepe kloven ontstaan en de huid voelt ruw aan. De voetzooltjes zijn, op de neus na, het meest gevoelige stuk huid van de hond. Bescherm ze goed en gebruik pootbescherming om de hondenpootjes te beschermen.
Het is te warm voor de hond
Oververhitting ligt op de loer op het moment dat je boven de 21 tot 25 graden een wandeling gaat maken met je hond. Honden (en katten) raken sneller oververhit, aangezien ze alleen warmte kwijtraken door te hijgen en via zweetklieren in de pootjes. Sommige honden- en kattenrassen hebben een groter risico op oververhitting door vernauwde luchtwegen. Dit zijn kortsnuitigen, Mopshonden en Engelse bulldogs zijn voorbeelden, waar extra op gelet dient te worden. Herken en voorkom oververhitting met deze informatie!