Snuffelen, speuren en ademen. Dit zijn enkele werkzaamheden die de hondenneus uitvoert. De reuk van je viervoeter is het belangrijkste zintuig om de wereld om zich heen te verkennen. Om de neus van je hond te beschermen, moeten problemen die een droge neus, snotneus of bloedneus veroorzaken, voorkomen worden. Maar hoe doe je dat?  Daarnaast is er onderling ook veel verschil: honden met een lange snuit (dolichochephalen) kunnen beter ruiken dan honden met een middellange (mesocephalen) of korte snuit (brachycephalen). Eens tijd om meer aandacht te vestigen en ons neusje in deze zaak te steken.

null

Het belang van snuffelen.

Snuffeltijd is enorm belangrijk voor je hond. Tijdens het rondje in de buurt ruikt je hond alles in de omgeving: de buurhond is ziek, de hond van een andere straat is drachtig en de hond verderop is loops. Alle geurtjes die iedereen achterlaat in de vorm van zweet (onder de pootjes), plas of poep, zijn super interessant om te checken! Het snuffelen is daarom een nieuwsbron en een uitlaatklep voor jouw viervoeter, dus trek nooit zomaar aan de riem wanneer je hond nog aan het snuffelen is. Jij wilt toch ook niet steeds gestoord worden tijdens het kijken van jouw serie?

Anatomie van de hondenneus

Bij de anatomie van de hondenneus gaan we kijken naar hoe de neus van de hond in elkaar zit. Het stuk neus zonder haar is de neusspiegel. Dit zit aan het puntje van de neus en is vaak zwart of  bruin van kleur. Intern worden de twee neusgaten van elkaar gescheiden met het neustussenschot. De neusholtes zijn bekleed met slijmvlies (het neusslijmvlies), wat weer goed doorbloed is met miljoenen haarvaten. 

De mond en de neus worden van elkaar gescheiden met behulp van het gehemelte. Zo heb je het harde gehemelte, wat je vooraan de neusholte vind. Hoe dieper je de neusholte ingaat, des te meer je bij het zachte gehemelte terecht komt. Dit is tevens waar de scheiding tussen neusholte en mondholte stopt.

De hondenneus
null

Vochtige neus

De neus van je hond is licht vochtig. De neusspiegel is erg gevoelig, wat resulteert in pijnlijke momenten wanneer de neusspiegel te droog is. De bevochtiging van de binnenkant van de neus en de neusspiegel worden gedaan door de volgende 3 dingen:
  1. Kliertjes in de oppervlakte van de hondenneus;
  2. De traanbuizen die vooraan de neus uitmonden;
  3. De tong die regelmatig over de neus wrijft.

Fysiologie van de hondenneus

Bij de fysiologie van de hondenneus kijken we naar de werking van de neus. De neus bevat honderden geurreceptoren. Een hond kan wel veertig keer beter ruiken dan wij tweebenige dat kunnen. Dit komt omdat de hond simpelweg meer geurreceptoren heeft: 200 miljoen ten opzichte van 5 miljoen. De geuren zweven in de lucht en worden bij inademing opgenomen. De geurreceptoren pakken deze geurtjes op. Vervolgens worden de geurtjes naar de hersenen gestuurd, waar de analyse van de geuren in werking gaat. Je kunt je hond geestelijk stimuleren door braingames te gebruiken! Veel braingames moeten gevuld worden met hondenvoer of hondensnacks, die jouw hond vervolgens tactisch moet veroveren.

De geurreceptoren in de neus pakken de heerlijke geurtjes van de snoepjes en brokjes op. Telkens als het brokje is gevonden en opgegeten, dient het snackje als een beloning van de opdracht en gaat je hond door tot alles op is. Ben je benieuwd of jouw hond het ook zo onweerstaanbaar vind? Check het assortiment in de webshop of in de winkel!

null

Ah! Het baasje is bijna thuis!

Het lijkt er soms op alsof onze dieren kunnen klokkijken, ze weten precies wanneer jij thuis komt en wachten trouw op de deurmat tot je de deur open doet. Je hond herkent jouw geurtje (shampoo, bodylotion of zweet) als geen ander. Daarnaast zijn wij mensen zijn echte gewoontedieren die meestal dezelfde tijd weg gaan en weer terugkomen. Wanneer jij uit huis vertrekt, laat je een bepaalde hoeveelheid persoonlijke geur achter. Hoe langer de tijd verstrijkt, hoe minder geurtjes er zijn. Je hond herkent de tijd dat je weg bent en de hoeveelheid geurtjes die hij ruikt. Zo staat hij toch elke school- of werkdag trouw te wachten op jouw komst!

Kortsnuitigen

Snurkende honden: veel mensen vinden dit schattig. Dit fenomeen komt voornamelijk voor bij honden met een korte snuit (brachycephalen). Het gehemelte van een hond met een platte snuit is net zo lang als de gehemelte van een hond met een langere snuit (mesocephalen of dolichocephalen). De neus van brachycephalen is korter dan die van andere hondenrassen, wat ervoor zorgt dat het gehemelte automatisch verder naar achter valt. Gevolg: het gehemelte valt over de luchtpijp, wat zorgt voor het typerende snurkje van honden met een korte snuit. Dit probleem is te verhelpen door middel van een operatie of door deze honden te kruisen met andere rassen (met langere snuiten).Zorg voor niet te veel inspanning en kijk een keertje extra om naar deze hondensoorten tijdens de hete dagen! Honden met een korte snuit kunnen minder goed warmte verliezen dan andere hondensoorten. Lees hier hoe je oververhitting herkent of check hier onze verkoelingstips.

Check hier 12 hondenrassen met een korte snuit:

  1. Engelse Bulldog
  2. Franse Bulldog
  3. Mopshond
  4. Cavelier King Charles Spaniël
  5. Pekingees
  6. Boston Terriër
  7. Affenpinscher
  8. Griffon Belge
  9. Griffon Bruxellois
  10. Petit Brabançon
  11. Japanse Spaniël
  12. Shih Tzu
null

Wist je dat?

De bloedhond het beste kan ruiken van alle hondenrassen. Dit hondenras kan met 300 miljoen geurreceptoren zelfs bepalen of een prooi moe, angstig of agressief is.

Problemen van de hondenneus

Bij ieder onderdeel van het lichaam kunnen er problemen ontstaan, zo ook bij de neus. Een droge neus, een bloedneus of een snotneus zijn enkele voorbeelden van problemen die je kunt zien bij jouw trouwe viervoeter. Lees hieronder meer over deze problemen.

Droge neus hond

Het natte snoetje van je trouwe viervoeter kan na een nacht slaap of een dutje droog aanvoelen. Dit is in deze situatie géén reden tot paniek, maar let wel op de neus van je hond als de neus wat langer droog blijft. Hondenrassen met een korte snuit (brachycephalen) hebben sneller last van een droge neus, aangezien deze honden minder goed de neus kunnen bevochtigen met hun tong. Daarnaast komt een droge neus ook sneller voor bij honden die veel blootstelling hebben met de zon. Kloven en schilfers kunnen erg pijnlijk zijn en je hond zal elke keer last hebben van zijn droge neus. Die vervelende droge neus kan zelfs een oorzaak zijn van een bloedneus!

Verzorg de neus van je hond goed door voldoende vers water aan te bieden. Dit kan je doen door regelmatig de drinkbak van je hond te verversen of door water in een waterfontein aan te bieden. Daarnaast moet je het neusje van je hond insmeren met zonnebalsem bij zonnige dagen. Zorg daarom goed voor een nat, zijdezacht neusje!

Bloedneus hond

Een bloedneus bij de hond: van buitenaf ziet het er allemaal hetzelfde uit, maar de oorzaak kan per bloedneus anders zijn. Lees hier de meest voorkomende oorzaken van een bloedneus. 

Droge neus

Sommige honden krijgen een bloedneus tijdens het hebben door een droge neus. Bloedvaten in de slijmvliezen zijn automatisch gevoeliger voor beschadigingen. Een bloedvat kan knappen door de droogte of door een beschadiging tijdens het snuffelen of spelen met een andere hond.

Beschadiging

De binnenkant van de neusholte kan beschadigd zijn door voorwerpen die je hond per ongeluk op heeft gesnuffeld (zoals een grasspriet of een grasaar) of door ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen of schimmels. Hierbij merk je dat je hond een langere tijd vaker een bloedneus krijgt. Irritaties blijven en je hond kan onrustig zijn. 

Een grasaar of een grassprietje klimmen dieper in de neusholte. De scherpe randjes kunnen blijven haken en de binnenkant van de neus beschadigen. De dierenarts kan de grasaar of grasspriet verwijderen; een klusje wat jij als eigenaar niet kunt doen! Plan tijdig een bezoekje met de dierenarts en check wat het probleem is.

Probleem met de bloedstolling

Wanneer de bloedstolling van je hond niet goed werkt, kunnen beschadigde oppervlaktes niet goed worden opgelost. Een reden voor een slechte bloedstolling is door de ziekte van Von Willebrand. Deze ziekte komt zowel voor bij honden, als bij mensen, en is een erfelijke ziekte. Het lichaam bevat te weinig stollingseiwit, wat ervoor zorgt dat het bloed minder snel gaat stollen en minder snel korstjes gaat vormen. 

Naast de ziekte van Von Willebrand, is een andere oorzaak voor onvoldoende bloedstolling tijdens het eten van muizen- en rattengif. Tijdens het stollingsproces wordt vitamine K steeds hergebruikt. Het gif in muizen- en rattengif zorgt voor een remming van het gebruik van vitamine K. Gevolg? Interne bloedingen die niet opgelost kunnen worden door het lichaam. Een vergiftiging van muizen- en rattengif kan binnen enkele dagen dodelijk zijn. Lees meer informatie over giftige stoffen voor honden en katten en bel de dierenarts bij verdenking van een stollingsprobleem.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Snotneus hond

Uitvloeiingen uit de neus en constant blijven niezen; er is iets mis met het neusje! Omdat het neusje zo veel wordt gebruikt, kunnen oorzaken voor het probleem uiteenlopend zijn. Bekijk hier de meest voorkomende redenen van een snotneus.

Kennelhoest

Kennelhoest is een besmettelijke ziekte wat veroorzaakt kan worden door zowel virussen (Parainfluenza en Adenovirussen) als bacteriën (Bordetella Bronchisepta). Je hond kunt het krijgen door indirect contact (druppeltjes in de lucht door niezen of hoesten) of direct contact (bek-bek contact). Besmettingen komen het vaakst voor op plekken waar (veel) honden elkaar kunnen ontmoeten, dus hondenuitlaatplekken, puppytrainingen of kennels. Signaleer je de volgende symptomen? Laat de dierenarts even checken!

  • Droge hoest hebben;
  • Koorts hebben;
  • Slecht willen eten.

Omdat dit een besmettelijke ziekte is, is het van belang om je hond goed in de gaten te houden wanneer je een besmetting vermoedt. Bel de dierenarts en bescherm andere honden in de buurt tegen het venijnige virus of bacterie. Door je hond jaarlijks te vaccineren tegen kennelhoest, verklein je de kans op een besmetting. Daarnaast is het bij veel plekken verplicht om je hond in te laten enten tegen kennelhoest.

Andere ziekteverwekkers

Schimmels of andere virussen of bacteriën kunnen de gezondheid van de neusholte flink uit balans brengen. Deze venijnige micro-organismen kunnen zorgen voor snotneuzen, wat een reactie van het lichaam is om de ziekteverwekker uit het lichaam te halen. 

Een vreemd voorwerp

Grasaren en grassprieten zijn venijnige voorwerpen die tijdens het snuffelen opgenomen worden. Het lichaam probeert er alles aan te doen om deze voorwerpen uit de neusholte te verwijderen, maar vanwege de puntige zijkanten van de grasaar/grasspriet blijft het in de neusholte hangen. Gevolg? De snotneus en misschien zelfs een bloedneus. Laat het checken bij de dierenarts en laat het vervelende sprietje verwijderen. 

Gebitsproblemen

Het klinkt wellicht gek: in de mondholte is een ontsteking en je ziet het aan de neus… Toch is het niet gek! Wanneer tanden en kiezen aan de bovenhelft van de kaak ontstoken zijn, kunnen de ontstekingen doorslaan naar de neusholte. Neusuitvloeiing wordt geproduceerd en je hond zal een snotneus krijgen. De snotneus zal pas stoppen wanneer de ontsteking van het gebit wordt gestopt door de dierenarts. Lees hier onze tips betreft gebitsverzorging en voorkom de dierenartsrekening met goede gebitsverzorging!

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS