Herkomst

Chinchilla’s zijn zachte knaagdieren die van oorsprong in het Andes gebergte leven. Later is de chinchilla vooral gefokt voor de bontproductie. Gelukkig is hierbij ook gebleken wat een leuke huisdieren chinchilla’s zijn waardoor we deze diertjes nu ook veel als gezelschap tegenkomen.

Gedrag

Van nature leven chinchilla’s in groepen of kolonies. Het zijn dan ook sociale dieren die graag gezelschap hebben van soortgenoten. Overdag is je chinchilla vooral aan het rusten en slapen en ’s avonds wordt hij actief. Dit diertje is goed aangepast aan het nachtleven en heeft een goed gehoor en gevoelige snorharen.

Chinchilla’s zijn erg stressgevoelig en hebben graag een rustige omgeving waarin ze lekker hun gang kunnen gaan en rond kunnen klimmen. Wanneer chinchilla’s hun omgeving verkennen, snuffelen zij eerst en zullen dan bijten om een voorwerp te leren kennen.

Voeding

Doordat chinchilla’s in het wild voorkomen in droge gebieden, eten zij daar ook veel droge grassen, bladeren, kruiden en vruchten. Zelfs cactussen worden gegeten door chinchilla’s. Voor jouw chinchilla kun je speciaal chinchillavoer kopen in de Pets Place. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je chinchilla nodig heeft.

Het is ook belangrijk dat je chinchilla veel hooi krijgt, het liefst onbeperkt. De vezels uit dit hooi zorgen voor een optimale werking van zijn verteringsstelsel en zijn daardoor noodzakelijk. Ook heeft je chinchilla continu de beschikking over vers en schoon drinkwater nodig.

BESTEL HIER JOUW CHINCHILLAVOER

Huisvesting & verzorging

Je chinchilla heeft een grote, hoge kooi nodig waarin hij kan klimmen en springen. Hiervoor zijn kooien beschikbaar met meerdere verdiepingen. Let erop dat je chinchilla niet te ver naar beneden kan vallen; ze hebben namelijk geen nagels waarmee ze zich vast kunnen houden. Op de bodem van de kooi kun je verschillende soorten bodembedekking gebruiken, aangevuld met een bak met chinchillazand. Dit zand gebruikt je chinchilla om zijn vacht te verzorgen.

Breng in de kooi voldoende schuilmogelijkheden aan, zoals een huisje waarin je chinchilla kan slapen. Zorg er ook voor dat het verblijf op een rustige plek staat zodat je diertje overdag voldoende rust krijgt. Het verblijf kun je verder met verschillend speelgoed en klimobstakels leuk maken. Ook kun je materiaal aanbrengen om te knagen, zoals wilgentakken of speciale snacks. Het verblijf van je chinchilla moet regelmatig schoongemaakt worden, minimaal één keer per week.

Gezondheid & ziekte

Het is belangrijk dat je chinchilla voldoende rust krijgt en bij een constante temperatuur, met frisse lucht en zonder tocht wordt gehouden. Over het algemeen zal hij dan gezond blijven. Het kan voorkomen dat je chinchilla diarree krijgt doordat er te veel vocht in de voeding heeft gezeten, bijvoorbeeld als hij verse groente heeft gekregen. Je kunt hem het best gedroogde producten of vochtarme producten geven.

Schimmels, mijten of andere parasieten kunnen voorkomen. Dit is te bestrijden met middelen die bij de dierenspeciaalzaak te krijgen zijn. Houd ook goed het gebit van je chinchilla in de gaten. Door afwijkingen of te weinig slijtage kunnen tanden te ver doorgroeien. Neem in dat geval contact op met een dierenarts. Zie je iets vreemds aan je chinchilla of zie je dat hij ergens last van heeft? Raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies en behandeling.

BEKIJK VERZORGINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

De meest voorkomende ziektes!

Een chinchilla is van nature een prooidier en zal het zo lang mogelijk proberen te verbergen als hij ziek is. Lees hier hoe je tóch kan herkennen of je chinchilla ziek is en wat je er tegen kan doen.

Kosten

Afhankelijk van het ras en de kleur kosten chinchilla’s ongeveer €20 tot €100. Bodembedekking, voer en snacks variëren in prijs, maar komen gemiddeld uit op zo’n €25 tot €30 per maand. Variabele kosten, zoals bijvoorbeeld dierenartskosten, kunnen aardig oplopen. Dit is mede afhankelijk van je eigen keuzes en manier van huisvesten.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van jouw dier.

Een chinchilla kan 15 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BESTEL KNAAGDIERPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over knaagdieren

Voor meer informatie over knaagdieren, klik je hier.