Herkomst
De grasparkiet komt oorspronkelijk uit Australië, ze wonen in de drogere gebieden en vliegen daar in enorme zwermen rond. Grasparkieten zijn kleine vogeltjes van gemiddeld 18 centimeter groot. Een goed verzorgde grasparkiet kan vijftien tot twintig jaar oud worden. Grasparkieten komen in veel verschillende kleuren voor. De wildkleurvariant komt in ons land bijna niet voor omdat er veel gekweekt is met deze soort. Er zijn gekweekte grasparkieten in allerlei kleuren; blauw, groen, geel, wit, grijs en nog veel meer variaties.
Gedrag
De grasparkiet is een gezellige, kleine papegaaiachtige die erg populair is als huisdier. Grasparkieten kunnen gemakkelijk tam gemaakt worden. Het zijn slimme vogeltjes die veel aandacht en speelgoed nodig hebben om zich prettig te blijven voelen. Het is verstandig om ze samen met een soortgenoot te houden, zodat ze gezelschap en afleiding hebben. Grasparkieten maken graag geluid, ze kunnen echt met jou of met hun soortgenoot kletsen, sommige grasparkieten fluiten en proberen geluiden na te doen.
Voeding grasparkiet
Een grasparkiet kun je het beste een gevarieerd menu van pellets of parkietenzaad, groenten en vruchten geven. Daarnaast kun je ze als lekkernij af en toe wat zaden en noten geven, of trosgierst. Het is belangrijk dat je vogel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Geef je jouw parkiet geen pellets maar een zadenmengeling, zorg dan altijd dat er eivoer beschikbaar is.
Zorg voor dagelijks schoon drinkwater, en geef om de week wat maagkiezel of grit. Daarnaast is het verstandig om een sepia in het verblijf van je parkiet te hangen; hiermee kan je vogel zijn snavel slijpen en krijgt hij voldoende kalk binnen.
Huisvesting & verzorging
Grasparkieten leven graag in groepen, het zijn verdraagzame vogeltjes. Zorg voor een ruim verblijf, dit kan zowel binnen als buiten. Als je er voor kiest om je vogels buiten te huisvesten, zorg dan wel voor een warm en tochtvrij binnenhok zodat je vogels kunnen schuilen voor slecht weer en vorst. Zet het verblijf niet in de directe zon maar wel op een lichte, tochtvrije plek. Als bodembedekking kan er schelpenzand of beukensnippers worden gebruikt.
Zorg voor voldoende zitstokken, liefst van variabele dikte. Grasparkieten houden van klimmen en spelen, zorg dus voor voldoende speelgoed, klimtrapjes en afleiding in het verblijf. Zijn je vogels binnen gehuisvest? Onze woonkamers zijn meestal te droog voor parkieten. Ze houden van badderen; geef ze daarom regelmatig een bad, neem ze mee onder de douche of sproei ze nat met een plantenspuit.
Gezondheid & ziekte
Parkieten kunnen allerlei ziekten oplopen, bijvoorbeeld de papegaaienziekte, het circovirus of KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom). De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Symptomen lijken op verkoudheid, zoals neusuitvloeiing, moeilijk ademen en ontstoken ogen. Het is een ernstige ziekte welke lastig te behandelen is. Het circovirus veroorzaakt de beruchte snavel- en veerrotziekte (PBFD). De ziekte komt voornamelijk voor bij vogels jonger dan drie jaar. De belangrijkste symptomen zijn kaalheid, een doffe vacht, snavel- en nagelafwijkingen. KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom) wordt veroorzaakt door het Bornavirus. Hierbij worden de zenuwen welke het maag-darmkanaal besturen aangetast.
De kans dat een huiskamervogel ziek wordt is wel wat kleiner dan wanneer je vogel buiten leeft, maar het is goed om je vogel goed in de gaten te houden. Een gezonde parkiet is alert en levendig. Gezonde parkieten hebben een vrij stevige ontlasting met een grijsgroene of bruine kleur. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je vogel eet. Als je vogel bol gaat zitten, dien je direct een dierenarts in de schakelen. Ook neusuitvloeiing, ooguitvloeiing, zwaar ademen of verenplukken zijn aanwijzingen dat er iets mis is met je vogel. Een dof verenkleed of gele ontlasting is ook een teken dat je vogel ziek is. Het is verstandig om je vogel regelmatig te laten checken door een vogeldierenarts.
Kosten
Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.
Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.
Een goed verzorgde grasparkiet kan 15 tot 20 jaar oud worden. Je huisdier heeft gedurende deze tijd jouw volledige zorg en aandacht nodig. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.