De dagelijkse uitlaatronde is natuurlijk heerlijk, maar niet altijd uitdagend voor jou en je hond. Met een aantal simpele tips kan je van elke hondenwandeling een waar avontuur maken. Hier wordt je hond ook nog eens fitter van!

Actieve hondenwandeling

Het is voor een hond belangrijk om voldoende te bewegen en lekker te rennen. Je kan de beweging daarnaast stimuleren door kleine oefeningen of spelletjes te doen, gewoon bij jou in de wijk, in het park of in het bos. Overal is namelijk wel een voorwerp of obstakel te vinden waar jouw hond wat mee kan.

 • null

  Het obstakel spektakel

  Bij obstakel spektakel is het de bedoeling dat jouw hond over voorwerpen stapt of er onderdoor kruipt. Je hond kan beginnen door bijvoorbeeld over een tak heen te stappen. Bouw het rustig op, een kleine tak kan voor een onzekere hond al spannend zijn. Vervolgens kan je overstappen naar een steeds grotere tak of zelfs een boomstam of bankje. Het doel is natuurlijk om een waar parcours af te leggen. Om jouw hond te stimuleren kan je bijvoorbeeld trainingspaté gebruiken.

 • null

  Rondom de slalom

  Van het tweede spelletje kan jouw hond veel leren. In elke wijk staan wel wat paaltjes achter elkaar en in de bossen kan je natuurlijk de bomen gebruiken. Begin eerst samen en bouw het rustig op. Laat jouw hond er vervolgens steeds zelfstandiger omheen slalommen en probeer dit iedere wandeling sneller te doen! Je kan er ook varianten op bedenken, loop bijvoorbeeld eens de andere kant op.

 • null

  Het haal- en brengspel

  Eén van de leukste activiteiten voor jouw hond blijft het haal- en breng spel. Neem eens een bal mee of gebruik een werpstick om de bal nóg verder te gooien. Tip: een bal die kan drijven is erg leuk om mee te spelen op de warme dagen. Heerlijk het water inspringen en de bal ophalen. Begin wel rustig, anders bestaat de kans dat je de bal kwijtraakt omdat je hond 'm niet ophaalt.

null

Wandel veilig met je hond!

Soms moet je in de vroege ochtend of in de late avond nog even een rondje lopen met je hond. Het is belangrijk dat je tijdens de donkere dagen goed opvalt, want veiligheid staat voorop. Bekijk onze tips om jouw hond veilig in het donker uit te laten!
 • null

  Het snuffelparcours

  Elke dag hetzelfde rondje, jouw hond kent inmiddels alle geurtjes en de route. Het is voor jouw viervoeter een enorm avontuur om op ontdekkingstocht te gaan. Probeer eens een nieuwe route of ga eens naar een hele andere locatie. Jouw hond kan zijn geluk niet op van alle nieuwe geurtjes! Bekijk hier de leukste losloopgebieden!

 • null

  Zoek en smikkel

  Verstop wat trainingspaté of een lekker snackje onder de struiken, op een takje of tegen een boom aan. Laat jouw hond vervolgens snuffelen en zoeken naar het lekkers!

 • null

  Rondje om de boom

  Een ander spelletje dat je op elke locatie kan doen, is je hond om een boom of lantaarnpaal laten draaien. Dit kan je uitbreiden door 'm naar meerdere bomen te sturen of een achtje te maken tussen twee bomen.

tips

Gebruik één commando per oefening

Als je jouw hond wilt trainen in de verschillende spelletjes en oefeningen, is het verstandig om duidelijke signalen en commando's te gebruiken. Kies dus bijvoorbeeld voor het commando 'af' en combineer deze niet met 'lig'. Eén commando per oefening, anders wordt het veel te ingewikkeld.