Welke vogelsoort wil ik gaan houden?

Allereerst moet je weten welke vogelsoort je wilt hebben, dit is namelijk bepalend voor de vogelkooi die je koopt. Je moet namelijk rekening houden met de grootte, maar ook met de afstand tussen spijlen, de richting en dikte hiervan. Zo zijn horizontale spijlen bijvoorbeeld geschikt voor vogels die graag klimmen en klauteren.

null

Hoe groter, hoe beter

Vogels zijn levende dieren die ruimte nodig hebben. In de natuur vliegen zij elke dag immense afstanden dus gun ze de ruimte en beweging die ze verdienen.

Waar ga ik mijn vogel neerzetten?

Naast de juiste vogelkooi is ook de plek in huis belangrijk. Vermijd een plek bij een deur, hier kan een vogel erg van schrikken, maar ook bij een kachel of raam raden wij af, vanwege de warmte en tocht die ze daar ondervinden. Vogels zijn namelijk erg gevoelig voor tocht en kunnen hier erg ziek van worden.

Wat heb ik allemaal nodig voor mijn vogel?

Je hebt jouw vogel gekozen en de juiste kooi aangeschaft, nu kun je beginnen aan de inrichting. Bij een vogelkooi zitten vaak al voerbakjes, een drinkfontein en zitstokken. Plaats de zitstokken op verschillende hoogtes, maar zorg ervoor dat je vogel ruimte heeft om te vliegen. Als je meerdere vogels houdt, plaats dan ook meerdere voerbakjes, zodat ze het voer niet kunnen blokkeren voor elkaar.

Er zijn verschillende opties als het gaat om bodembedekking. Zo zijn de meest voorkomende bodembedekkers voor vogels schelpenzand of beukensnippers. Ze hebben allebei voor- en nadelen.

Dit is één van de meest gebruikte soorten bodembedekking voor vogels. Deze bodembedekker is hygiënisch, bevat kleine stukjes schelp en heeft een frisse anijsgeur. Deze anijsgeur maskeert de vogelgeur en geeft een verzorgde indruk. De stukjes schelp helpen je vogel ook; zo zorgen deze stukjes schelp voor extra kalk en mineralen, bevorderen de bot- en vederopbouw en ze ondersteunen de darmflora.

Dit kun je ook geven door maagkiezel, een mineralenblok en sepia te plaatsen, vogels zullen dit naar eigen behoefte tot zich nemen en kunnen hier urenlang mee aan de gang.

Deze bodembedekker komt ook veel voor onder de vogeleigenaren. Zoals de naam al verklapt gaat het om houtsnippers van een beuk. Deze snippers zijn in verschillende groottes verkrijgbaar. Beukensnippers geven een natuurlijke en rustige indruk en is stofarm. Voor mensen die gevoelig zijn op de longen is dit een goede optie. Ook stuift deze bodembedekking niet wanneer de vogel in zijn kooitje vliegt. Bij schelpenzand is de kans groot dat je regelmatig moet stofzuigen.

Maïs granulaat is een natuurlijke bodembedekking wat een zeer sterk absorberend vermogen heeft. Het is o.a. te gebruiken bij vogels en heeft een aangename en herkenbare geur. Nare luchtjes zullen direct worden ingesloten, waardoor ze niet vrij kunnen komen. Deze bodembedekking gaat langer mee en is zwaarder in gewicht. Dit voorkomt uitloop uit de kooi en houdt de omgeving schoon. Het is tevens stofvrij en dus goed voor de luchtwegen van jouw vogels. Als je de bodem schoonmaakt kan je het gemakkelijk in een prullenbak gooien, maïs granulaat is namelijk biologisch afbreekbaar.

Wat voor soort vogelvoer heeft mijn vogel nodig?

Qua voeding kun je kiezen voor een zadenmengeling of voor pelletvoeding. Pellets hebben als voordeel dat elke pellet alle voedingsstoffen bevat, waardoor selectief eten dus voorkomen wordt. Het voer van vogels kan in verschillende categorieën verdeeld worden; zo heb je voer voor kanaries, exoten (tropische vogels), (grote) parkieten en papegaaien. Bij elk voer is rekening gehouden met de behoeften en voorkeuren van elke specifieke soort.

Ook kan men kiezen voor snacks. Een snack zorgt voor urenlang plezier en helpt de vogel bij het onderhouden van zijn snavel. De bekendste snack voor iedere vogel is trosgierst. Deze snack valt bij iedere vogel in de smaak en kan zelfs gebruikt worden om je vogel mee te trainen!

Hoe zorg ik dat mijn vogel zich niet verveelt?

Verveling is zowel nadelig voor de vogel als voor de eigenaar zelf. Het is dan ook erg belangrijk om dit te voorkomen. Verveling is namelijk de grootste oorzaak van verenplukken. Verveling kan tegengegaan worden door bijvoorbeeld speeltjes. Speeltjes zorgen naast vermaak ook voor stimulering van het foerageergedrag. Foerageren is het zoeken naar eten door dieren in de natuur. Het zoeken naar voedsel kun je stimuleren door af en toe wat lekkers te verstoppen in één van de speeltjes. Vogels zijn zeer intelligent en houden van uitdagingen, wissel dus regelmatig het speelgoed af om verveling te voorkomen. Wil je meer lezen over het belang van speeltjes voor vogels? Klik dan hier.

Bekijk alle speeltjes voor vogels hier

Moet mijn vogel ook badderen?

Vogels leven vaak in een gebied met een hoge luchtvochtigheid, helaas lijken onze woonkamers vaak niet op deze natuurlijke omgeving. Je kan jouw vogel toch lekker laten badderen in een badhuisje of met een spray. Het zorgt voor een gezond verenkleed, houdt ongedierte weg en geeft verkoeling. Pas wel op met tocht en ververs regelmatig het water om eventuele problemen te voorkomen. Wil je meer lezen over het belang van badderen bij vogels? Klik dan hier.

Lekker rond fladderen.

Naast de kooi is de woonkamer natuurlijk ook een leuke speeltuin, check nog even goed of er geen gevaarlijke plaatsen zijn waar je vogel zich kan verwonden. Als je alles gereed hebt kun je jouw gevederde vriend ophalen en zal hij of zij zich snel thuis voelen.

Bekijk alle producten voor je vogel in onze webshop