Parasieten zijn kleine beestjes die leven ten koste van hun gastheer. Deze gastheer kan jij of een willekeurige hond zijn, maar kan ook jouw vogel zijn! Parasieten bij vogels komen meer voor dan je denkt en voor je het weet heeft je vogel last van een spoelworminfectie, een mijtinfectie of een luizeninfectie. Lees hier over de meest voorkomende parasieten bij vogels en bescherm jouw gevleugelde vriend preventief of behandel jouw vogel tegen de parasieten.

Preventief parasieten bij vogels bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen! Om de kans te verkleinen dat je vogel last krijgt van parasieten, kan je zowel preventief als behandelend Anti-Parasiet van Beaphar toedienen. Dit middel kan je toedienen met behulp van een pipet, wordt opgenomen via de huid van je vogel en beschermt je vogel voor 4 weken tegen spoelwormen, mijten en luizen. Je kunt de toediening van Anti-Parasiet vergelijken met een pipet tegen bijvoorbeeld vlooien van honden en katten. Knijp het flesje leeg ter hoogte van de hals, tussen het verenkleed. Knijp het pipet leeg en was na toediening je handen. Één doosje bevat 2 pipetten, dus je kunt 2 toedieningen geven. Daarnaast bestaan er verschillende doseringen. Lees hieronder welke dosering jij het beste kunt gebruiken bij toediening van jouw vogels:

  • Beaphar Anti-Parasiet 10 is geschikt voor kleine vogels van 20 tot 50 gram zoals grasparkieten, kanaries, grote vinken, agapornissen en neophema’s.
  • Beaphar Anti-Parasiet 25 is geschikt voor middelgrote vogels van 50 tot 300 gram zoals grote parkieten, prachtrosella’s, Japanse kwartels en beo’s.
  • Beaphar Anti-Parasiet 150 is geschikt voor grote vogels vanaf 300 gram zoals duiven en papegaaien.
BESTEL ANTI-PARASIET IN DE WEBSHOP
null

Let op!

Vinkachtigen kunnen overgevoelig reageren op het vloeistof van de Beaphar Anti-Parasiet pipetten. Overleg met de dierenarts, zoals de Vets Place dierenarts, of het gebruik van dit middel verstandig is voor jouw vinkachtige. Zorg er daarnaast voor dat je kat niet in de buurt komt van de pas behandelde vogels of de pipetten. De pipetten bevatten ivermectine, een stof wat zeer giftig is voor katten. Lees hier meer over giftige stoffen voor katten
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS

De verschillende soorten parasieten bij vogels

Zit je vogel niet lekker in zijn vel? Is het verenkleed minder goed in model? Of oogt je vogel algemeen ziek? Wanneer je opmerkt dat je vogel last kan hebben van een parasiet, is het zaak om deze te behandelen. Parasieten zijn kleine wezens die leven ten koste van een gastheer. Het doel van een parasiet is niet om het dier te laten overlijden, aangezien de parasiet dan opnieuw op zoek moet naar een nieuwe gastheer. Wel kunnen meerdere parasieten veel energie vragen van een vogel, waardoor de vogel ernstig verzwakt raakt of zelfs overlijdt. Probeer een plaag van parasieten meteen te bestrijden, wat begint bij het herkennen van verschillende, veel voorkomende parasieten. Lees hier meer over de verschillende soorten parasieten bij vogels.

Mijten/luizen

Veel mijtsoorten (ecto-parasieten) die wij vandaag de dag kennen, worden ‘luizen’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de bloedluis en de veerluis. Ongeacht de benaming, blijven deze kleine parasieten een last voor jouw vogel. Gelukkig kunnen vogels behandeld worden met Beaphar 404 Vogelspray, een behandelende spray die mijten en (bloed)luizen tegen gaan. Liever geen spray, maar druppels in de nek? Gebruik Beaphar Parasita.

Veerluis (lange en kleine veerluis)

Zoals aangegeven, is de naam van de veerluis niet helemaal juist. Deze kleine parasiet is in feite een mijt, maar omdat het in de volksmond meer bekend staat als luis, zullen we deze benaming in dit adviesartikel aanhouden. De veerluis bevindt zich op verschillende plekken: zo zie je de lange veerluis vooral op de dekveren en slagpennen van je vogel en de kleine veerluis op de rug, nek en de stuit van de vogel. De veerluis voedt zich niet met bloed, maar met keratine wat in de veren zit. De veerluizen zorgen voor veel jeuk bij je vogel en je ziet dat je kippen zichzelf veelvuldig poetsen en krabben. Als je de veren van je vogel van dichtbij bekijkt, dan kan je soms de veerluis zelfs zien zitten! Je ziet dan enorm veel minuscule zwarte puntjes tussen de vleugels.

Wanneer je een veerluisbesmetting hebt opgemerkt, is het verstandig om je vogel zo snel mogelijk te behandelen. Veerluizen vermenigvuldigen zich snel en zullen snel overspringen naar het volgende slachtoffer. Gebruik Anti-Veerluis Spray van Beaphar voor de toediening. Houd de besmette vogels apart van de rest en bespray de vogel van achter naar voren. Houd vervolgens de vogel 2 weken apart van de rest. Zijn de veerluizen dood? Dan kan de vogel terug naar de rest. Mocht dit niet het geval zijn, moet je de medicatie nogmaals toedienen. 

BESTEL ANTI-VEERLUIS IN DE WEBSHOP

Bloedluis

Surprise! De bloedluis is, net als de veerluis, ook eigenlijk een mijt. Overdag wanneer de zon schijnt, is de kans klein dat je deze venijnige bloedluis tegenkomt bij je vogels. Maar wanneer het nacht wordt en de vogels op stok gaan, zal de bloedluis toeslaan en je vogels terroriseren. De bloedluizen zuigen zichzelf vol met bloed en zijn voor 8 dagen voorzien. In de tussentijd leggen de bloedluizen eieren op de rustplek, dus tussen de kiertjes of in de hoekjes van de kooi. Een besmetting van bloedluis zal zonder bestrijding steeds erger worden. Bloedarmoede van je vogels ligt op de loer, dus bestrijd bloedluis meteen bij verdenking!

Gebruik de Finecto+ Test om op tijd te weten of er bloedluizen in het hok aanwezig zijn. Wekelijks tel je de hoeveelheid bloedluizen die in het buisje zijn gelopen en kan je ook bepalen of behandeling heeft geholpen. Daarnaast moet je het hok grondig schoonmaken, het liefste met een hogedrukspuit. Nadat het hele hok uitvoerig is schoongemaakt, spray je het hok in met de Finecto+ Aromatische Omgevingsspray en geef je Finecto+ Oral aan je vogels. Op deze manier bestrijd je de bloedluis vanaf de omgeving en vanaf de gastheer. Wees de bloedluis voor en lees hier meer over het voorkomen en bestrijden van de bloedluis!

BESTEL FINECTO+ IN DE WEBSHOP

Schachtmijt

De schachtmijt is de kleinste mijtsoort die zich op de vogels huishoudt. Deze mijten zijn lichtgeel en vind je voornamelijk bij de cloaca van de vogel. De cloaca vind je aan de buikzijde van de vogel, achter de poten en onder de veren. In de herfst en winter zal deze mijt toeslaan en je vogels, of het nu kippen, duiven of kanaries zijn. Ze bewegen zich voort bij de schacht van de cloaca en kunnen zorgen voor gebroken veren en veeruitval, maar ook voor een geïrriteerde huid. Deze mijt is zeer besmettelijk, dus bij verdenking van schachtmijt moet de vogel meteen apart worden gezet. Je kunt je vogel het beste een Anti-Parasiet pipet geven.

BESTEL ANTI-PARASIET IN DE WEBSHOP

Schurftmijt

De schurftmijt komt gelukkig steeds minder voor bij vogels in Nederland, maar als ze voorkomen, zie je deze beestjes het snelst bij duiven. De schurftmijt zorgt voor veel kale plekken door veeruitval omdat hij zichzelf bij de veerfollikel huishoudt. Je herkent de schurftmijt bij duiven binnen een dag: houd de verdachte duif een dag apart van de rest en bekijk de veren die zijn uitgevallen die dag. Is er een verdikking in de schacht van de veer? Dan is de schurftmijt nog up and running bij jouw vogel. Behandel jouw vogel ook met een Anti-Parasiet van Beaphar en de mijt is succesvol behandeld.

BESTEL ANTI-PARASIET IN DE WEBSHOP

Luchtpijpmijt

Stemverlies en een verstoorde ademhaling met piepende geluiden… De luchtpijpmijt kan toeslaan bij kleine (tropische) vogelsoorten, denk bijvoorbeeld aan kanaries, parkieten, vinken en gouldamadines.

De mijten verblijven op verschillende plekken van het ademhalingssysteem: van de luchtpijp tot luchtzakken. Ziekteverschijnselen wordt direct overgedragen, dus alle vogels moeten behandeld worden tegen luchtpijp. Behandeling kan met bijvoorbeeld Beaphar Anti Luchtpijpmijt, waarbij iedere vogel 1 á 2 druppels per 4 weken in de nek krijgt.

Wormen

Wormen zijn endo-parasieten en bevinden zich in het lichaam van je vogel. De meest voorkomende worm is de spoelworm, een lange en dunne worm die zich bevindt in de dunne darm van de vogel, maar bij een ernstige besmetting kan je ze ook vinden in onder andere de krop en de magen van de vogel. Bij een besmetting merk je dat je vogel meer gaat eten maar blijft afvallen. Je vogel zal gedurende een langere tijd last krijgen van diarree en zal met het bol in de veren zitten. Onbehandelde vogels kunnen uiteindelijk sterven door de uitputting, maar ook door de verstopte darmen. Wormen kan je bestrijden met Beaphar Worminal, die je in druppelvorm in de bek of door het water kunt geven. De doseringen verschillen, want wil je de druppels toedienen in het water? Dan moet je het badwater verwijderen en 30 druppels oplossen per 50 milliliter drinkwater. Voor directe druppels in de bek moet je de volgende doseringen aanhouden:

Vogels van 25 gram (bijv. kanarie)

Vogels van 40 tot 50 gram (bijv. grasparkiet)

Vogels van 40 tot 100 gram (bijv. grotere parkietsoorten)

Vogels van 100 tot 1000 gram

1 druppel

3 druppels

3 tot 6 druppels

6 tot 60 druppels

BESTEL BEAPHAR WORMINAL IN DE WEBSHOP
null

Help, mijn vogel is ziek!

Is je vogel ziek en kan je geen oorzaak bespeuren? Neem contact op met de Vets Place dierenarts! De dierenarts zal je advies en informatie geven over de situatie. Bekijk hier of er een Vets Place dierenarts bij jou in de buurt zit.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS