Wanneer jouw jacuzzi onderhouden is, kan je heerlijk bubbelen tot zonsondergang en uren daarna. Voor een goed onderhouden jacuzzi is een periodieke reiniging nodig! Wil jij jouw jacuzzi schoonmaken? Bekijk de volgende tips en geniet al bubbelend van het schone, warme water wat in de jacuzzi zit. Duik je mee?
Jacuzzi onderhouden; dé tips voor schoon water!
Je wilt lekker in jouw jacuzzi of hottub bubbelen en je wordt beplakt met een vieze laag van dode bacteriën en uitgewerkte chemicaliën. Dat wil je niet! Bij een niet onderhouden jacuzzi zal de waterkwaliteit steeds slechter en slechter worden, waardoor het onaangenaam wordt om je jacuzzi te betreden. Tijd voor de jacuzzi onderhoud dus! Wanneer je bij jouw jacuzzi of hottub onderhoud wilt plegen, moet je de volgende tips gebruiken.
Gebruik kraanwater en ververs dit regelmatig
Je kunt jouw jacuzzi het beste vullen met kraanwater/leidingwater, omdat de schoonmaak- en onderhoudsproducten het beste reageren op dit soort water. Ververs al het water eens per 3 tot 4 maanden en tegelijk kan je een doekje langs de binnenkant van het jacuzzi nemen.
Zorg voor de optimale pH
De pH-waarde laat het zuurtegraad zien, waarbij een pH-waarde van 7 neutraal is. Wanneer bijvoorbeeld jouw water een pH-waarde van 6,9 of lager heeft, is het water zuur. Heeft jouw water een pH-waarde van 7,1 of hoger? Dan is het water basisch.
Nu je de basis over pH-waarden kent, moet je dit toepassen bij jouw jacuzzi! Bij een optimale pH-waarde werken chemicaliën, zoals chloor, optimaal en gaan bacteriën dood. De ideale pH-waarde van een jacuzzi (of zwembad) ligt tussen 7,2 en 7,8. De pH-waarde meet je met een teststrip of elektronische meter. Bij een te lage pH-waarde kan je het opkrikken door pH-Plus toe te voegen aan het water. Te hoge pH-waarde kan opgelost worden met pH-Minus. Let op: Voeg de pH-verbeteraar nooit tegelijk met chloor toe. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Chloortabletten voor fris water
Heb je gezorgd voor de perfecte pH-waarde en is het méér dan een uur geleden dat je de pH-verbeteraar hebt toegevoegd aan het water? Dan is het tijd voor het chloor!
Chloor desinfecteert het water in een jacuzzi (of zwembad). Je voegt chloortabletten toe met behulp van een chloordrijver, wat zorgt voor een continue chloorafgifte. Een andere toevoer van chloor in je jacuzzi is een chloorshock. De chloorgranulaat meng je eerst in een emmer jacuzziwater. Vervolgens giet je het in het water en laat je de chloorshock zijn werk doen. Meestal voeg je chloorgranulaat idealiter ‘s avonds toe aan het water, aangezien je minimaal 6 uur moet wachten tot je weer in je jacuzzi kan.
Laat het water regelmatig stromen
Staat jouw verwarmde jacuzzi regelmatig stil? Dat wil je liever niet hebben! Warm water is een broedplaats voor bacteriën, zeker wanneer het stilstaand warm water is. Laat de pomp daarom elke dag even stromen, ook op de dagen wanneer je niet van plan bent om de jacuzzi te betreden.
Afspoelen voor je gaat duiken
De jacuzzi is lekker opgewarmd en je wilt een heerlijke duik nemen. Spoel jezelf eerst af voordat je de jacuzzi wilt betreden! Resten van make-up, haarproducten, zonnebrand en wasmiddel (in zwemkleding) zullen anders in het water terecht komen en het water sneller uit balans halen dan wanneer je jezelf even afspoelt.
Dek de jacuzzi af als je hem niet gebruikt
Voorkom zwemmende insecten, drijvende takjes en bladeren of losse veertjes in je jacuzzi door hem af te dekken wanneer je hem niet gebruikt. Je water blijft schoner én je water blijft warmer. Het is dus ook duurzamer!
Onderhoud opblaasbare jacuzzi
Wanneer je trotse eigenaar bent van een opblaasbare jacuzzi, moet je goed voor deze zorgen! Van plaatsing tot schoonmaken: wil je jouw opblaasbare jacuzzi onderhouden? Dan zullen deze tips zorgen voor urenlang bubbelen en genieten.
Plaatsing van een opblaasbare jacuzzi
De juiste plaatsing van een opblaasbare jacuzzi zorgt voor een goede basis. Je kunt je opblaasbare jacuzzi zowel binnenshuis als buiten op het terras plaatsen, als deze maar niet in de volle zon staat. Het water in de jacuzzi zorgt voor een hoge druk aan de randen. Wanneer de zon vol schijnt op de randen, zullen deze uitzetten. Dit zal uiteindelijk leiden tot lekkages; iets wat je niet wilt. Wanneer jouw opblaasbare jacuzzi maar even in de volle zon staat, is dit geen probleem.
De juiste ondergrond voor jouw opblaasbare jacuzzi
Ook een onjuiste ondergrond kan zorgen voor lekkages aan jouw opblaasbare jacuzzi. Plaats de opblaasbare jacuzzi niet op een harde ondergrond met scherpe steentjes, maar juist op een gladde ondergrond. Gebruik ondertegels of grondzeil voor een veilige, schone en gladde ondergrond.
De grijze Aqua-Fun ondertegels zijn twee keer dikker dan de blauwe Aqua-Fun ondertegels, dus let daarop bij aankoop van de ondertegels. De grijze ondertegels zijn daarom beter bij een slechtere ondergrond. Voor de volgende opblaasbare jacuzzi’s vind je hoeveel ondertegels je nodig hebt:
- 4 persoons Infinite opblaasbare jacuzzi (⌀ 180 cm): 16 tegels.
- 6 persoons Infinite opblaasbare jacuzzi (⌀ 208 cm): 25 tegels.
De opblaasbare jacuzzi in de winter
Staat je opblaasbare jacuzzi in de winter binnen of staat deze opgeborgen in de garage? Dan is dit geen probleem en kan je deze gewoon laten staan. Wanneer jouw opblaasbare jacuzzi nog buiten staat, dan is het handig om je jacuzzi naar binnen te verplaatsen. De randen van de opblaasbare jacuzzi zijn niet bestand tegen de vorst, wat kan zorgen voor lekkages.
Wanneer kwik voor langere tijd niet boven de 10 graden komt, is het verstandig om de opblaasbare jacuzzi naar binnen te verhuizen. Je kunt jouw opblaasbare jacuzzi het beste tussen half april tot oktober buiten laten staan, want in de andere maanden zal het aannemelijker zijn dat de temperatuur te koud is.