Het houden van aquariums is een fascinerende hobby. Vaak zijn aquariums een echte aanwinst voor het hele gezin en wordt de passie voor aquaria, vissen en planten van generatie op generatie overgegeven. Een kwalitatief goed aquarium is hier natuurlijk de basis van. Hier hoort ook goede verlichting bij. In dit artikel bespreken we de nieuwe HeliaLux Spectrum LED verlichting van Juwel!

Juwel HeliaLux Spectrum LED verlichting

LED verlichting is tegenwoordig een echte must voor aquariumliefhebbers. Dit komt omdat LED verlichting heel mooi licht afgeeft dat uitermate geschikt is voor aquaria. LED verlichting is niet alleen visueel aantrekkelijker dan T5 of T8 verlichting maar is ook nog eens veel duurzamer! LED verlichting gaat namelijk langer mee in gebruiksduur en verbruikt ook nog eens minder stroom. De relatief hoge aanschafwaarde verdient zich dus gegarandeerd binnen enkele jaren terug!

Bovendien wordt deze lamp minder heet dan de oude T-verlichting. Hierdoor zal er minder verdamping van het aquariumwater plaatsvinden! De Helialux verlichting maakt gebruik van verschillende kleuren LED lampjes, namelijk blauw, groen en rood. Hierdoor zullen je planten het beste licht krijgen en zullen ze in rap tempo floreren en assimileren (groeien). LED verlichting heeft dus vele voordelen, vandaar dat alle buisverlichting ook langzaam overgaat naar LED.

null

Smart Control

Je kunt de HeliaLux verlichting aansluiten op je Smart Control. Dit is een apparaatje dat de lichtintensiteit, de kleurcombinatie en het aantal lichturen van je HeliaLux Spectrum verlichting bepaald.

Je moet de Smart Control wel aansluiten via het Wi-Fi. Je kunt hem dus eenvoudig via je smartphone, tablet of PC bedienen. Als je iets wilt veranderen aan de verlichting kun je dit dus gemakkelijk vanaf de bank doen en hoef je dus niet tussen al die snoeren moeilijk te doen. Ook zijn er enkele standen aanwezig, zoals maanlicht en zonsondergang. Hierdoor kan je een super realistische lichtcyclus nabootsen. Dit levert voordelen op voor zowel je vissen als planten.

smartcontrol

Je kunt de HeliaLux aansluiten op de traditionele aquaria van Juwel. Je kunt het namelijk gemakkelijk aansluiten op de lichtkap waar voorheen de T5 of T8 verlichting op aangesloten zat. Ook als je geen Juwel aquarium hebt maar toch geïnteresseerd bent in de HeliaLux verlichting, kun je toch de HeliaLux verlichting gebruiken. Er zijn namelijk aparte opzetbeugels beschikbaar waardoor de verlichting op ieder aquarium past!

De HeliaLux verlichting is beschikbaar in verschillende maten:

Matentabel voor Juwel aquaria

In het kort…

Waarom je Juwel HeliaLux Spectrum nodig hebt?

  1. Hoge en professionele lichtkwaliteit
  2. SmartControl eenvoudig in te stellen
  3. Gaat lang mee
  4. Verbruikt minder stroom dan T-verlichting
  5. Realistische lichtcyclus na te bootsen
  6. Wordt minder heet waardoor er minder water verdampt
  7. Te installeren op alle aquaria
BEKIJK JUWEL HELIALUX IN ONZE WEBSHOP

Waarom heeft een aquarium licht nodig?

Wanneer je denkt aan het doel van verlichting in je aquarium, zul je vrijwel direct denken dat je zonder licht niets kunt zien. Dit klopt, maar dit is niet het enige doel. Licht is namelijk van groot belang voor je planten en daarmee dus ook voor de gezondheid van je aquarium!

Planten gebruiken namelijk licht voor de fotosynthese. Het licht wordt gebruikt voor de assimilatie (opbouwen van nieuwe cellen) en gebruikt hierbij voedingsstoffen en koolstofdioxide (CO2). Bij een aquarium dat amper of geen licht krijgt zullen de planten bijna altijd sterven. Alleen planten die van nature in schaduwrijke gebieden voorkomen, zullen lage lichthoeveelheden tolereren.

null

Wist je dat?

Een aquarium dat veel licht van buiten krijgt door bijvoorbeeld de aanwezigheid van veel ramen in de ruimte, minder aquariumverlichting nodig heeft dan een aquarium dat amper natuurlijk licht krijgt?

Hoeveel licht heeft een aquarium nodig?

Dit is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. Hier is echter geen concreet antwoord op te geven. Dit komt omdat geen enkel aquarium hetzelfde is. Enkele factoren die de lichtintensiteit en lichtsduur bepalen zijn: de mate van natuurlijk licht op het aquarium, het soort planten dat je in je aquarium houdt, de hoeveelheid planten in je aquarium en het wel- of niet toevoegen van CO2.

Al deze factoren bepalen dus hoeveel en hoelang de verlichting in je aquarium aan moet staan. Een goed startpunt is om je aquarium 10 uur per dag licht te geven. Kijk vervolgens hoe je aquarium hierop reageert. Groeien je planten niet of nauwelijks? Verleng dan geleidelijk het aantal lichturen. Krijgt je aquarium last van veel algen? Verkort dan geleidelijk het aantal lichturen.

Wil je meer lezen over de verlichting in je aquarium? Klik dan hier!

 

null

Stapje voor stapje...

Wanneer je uitzoekt hoeveel licht je aquarium nodig heeft is het belangrijk om dit geleidelijk te verhogen of te verlagen. Wij raden aan om de verlichting wekelijks een halfuur tot een uur te veranderen. Op deze manier voorkom je drastische algenuitbraken!