Mosvorming in je gazon komt vaak voor en is helaas lastig te voorkomen. Mos vormt vaak een dikke laag in je gazon, het regenwater blijft in het mos hangen waardoor het gras verdroogt en het niet goed in de grond kan wortelen. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen om het mos in je gazon te verwijderen en te voorkomen.
Verticuteren en mos verwijderen
Verticuteren van je gazon brengt licht, lucht en vocht in de bodem. Het beste kun je dit doen in de maanden maart/april of augustus/september. Lees hier meer informatie over het verticuteren van je gazon.
Een gazon wat sterk vervilt en dichtgeslagen is, is erg vatbaar voor mosgroei. Door met een verticuteermachine of -hark de toplaag als het ware open te snijden, komt er weer zuurstof en vocht bij de wortels van de grasplanten. Extra zuurstof in je gazon zorgt ervoor dat bacteriën beter hun werk kunnen doen; oude maairesten en gevallen blad zullen sneller omgezet worden naar een opneembare voedingsstof voor je gazon. Het gazon zal beter dichtgroeien, zodat de vorming van mos kan worden tegengegaan.
Doorzaaien van het gazon
Een gazon dat behandeld is met een anti-mosmiddel vertoont praktisch altijd kale plekken, of uitgedunde plekken. Het mos is dood en verwijderd, waardoor het gazon dicht kan groeien om nieuw mos geen kans te geven. Na het verticuteren kun je het gazon behandelen met een gazonzadenmengsel. Doordat het gazon geverticuteerd is, is de toplaag opengesneden, en hebben de graszaadjes een ideale voedingsbodem om te kiemen. Een goed graszaadmengsel bestaat uit meerdere soorten gras, dit om een egaal effect te krijgen in textuur en kleur. Bemest je gazon met organische mest of kunstmest. Lees hier ons advies over het bemesten van je gazon. Een voorbeeld wat je kunt gebruiken is Frassor. Frassor is een gazonmest gemaakt van insectenpoep en heeft een kleine ecologische voetafdruk tijdens de productie en het bemesten!