De nieren zorgen ervoor dat er een juiste vochtbalans is en dat afvalstoffen verwerkt worden. Katten hebben regelmatig problemen met deze belangrijke organen. Het is hierdoor extra belangrijk om de nieren te ondersteunen. In dit artikel lees je de oorzaken, symptomen en ondersteuning bij nierfalen of nierproblemen.

Oorzaken nierfalen

Bij nierfalen hebben de nieren een deel van hun functies verloren. Ze werken minder goed, waardoor afvalstoffen zich sneller op zullen hopen. Nierfalen kunnen ontstaan door een aandoening in de nieren, bijvoorbeeld een ontsteking, nierstenen of een tumor. Ook kan een verstopte plasbuis of hoge bloeddruk de oorzaak van nierfalen zijn.

Symptomen nierfalen

Zodra de nieren achteruit gaan, is het van belang om er zo snel mogelijk bij te zijn. Nieren kunnen namelijk niet meer herstellen. Herken je de onderstaande symptomen bij jouw kat, dan is het verstandig om de nierfalen snel vast te leggen bij een dierenarts. Zie hieronder de symptomen:

  • Veel drinken en plassen;
  • Minder eetlust en vermagering;
  • Misselijkheid en braken of diarree;
  • Minder energie door bloedarmoede;
  • Doffe of vette vacht.

Ondersteuning

Zodra een dierenarts daadwerkelijk nierfalen heeft vastgesteld, zal er direct een behandelplan opgesteld worden. Dit bestaat onder meer uit speciale veterinaire voeding zoals Prins VitalCare Dieet Renal Support of Prins NatureCare Diet Cat Renal Support.

Aanvullende tips

Deze voeding vermindert in combinatie met de tips hieronder de achteruitgang van de nieren.

Zorg voor voldoende vers drinkwater. Katten met nierproblemen plassen namelijk meer, waardoor het extra belangrijk is om genoeg te drinken. Dit kan je stimuleren door stromend water aan te bieden, bijvoorbeeld door middel van een drinkfontein.

Daarnaast kan je op verschillende plekken in huis een drinkbak neerzetten. Zorg er voor dat het water niet in de buurt van het voerbakje staat.

Het is naast het aanbieden van de speciale veterinaire voeding van belang om geen extra’s te geven. Bijvoeding zoals snacks en tafelrestjes zijn vaak namelijk rijk aan eiwitten en mineralen die de resultaten van het nierdieet in de weg kunnen zitten.

Wil je jouw kat natvoer geven? Let er dan op dat je alleen natvoer kiest dat geschikt is voor katten met een verminderde nierfunctie.

BEKIJK GESCHIKT VOER IN DE WEBSHOP

Aangezien een kat met nierproblemen vaker dan gemiddeld moet plassen, is het belangrijk om hiervoor voldoende plekken aan te bieden. Zorg daarom voor minimaal één kattenbak per kat en een kattenbak extra. Hygiëne is hierin het belangrijkst, dus zorg dat je de bak regelmatig verschoont. Zorg dat ze op verschillende plekken en op verschillende verdiepingen staan, zodat je kat altijd de mogelijkheid heeft om zijn behoefte te doen.

BEKIJK KATTENBAKKEN IN DE WEBSHOP