Droom je er al jaren van om een kitten te kopen en is het eindelijk zo ver? Op het moment dat je een kitten wilt kopen, komen er waarschijnlijk een aantal vragen bij je naar boven. Want waar koop je een kitten? Hoe herken je een goede fokker? Wij geven je in dit artikel tips over waar je op moet letten als je een kitten gaat kopen.

null

Kittenbox!

Krijg je binnenkort eindelijk je kitten? Vraag dan een gratis of betaalde kittenpakket aan. Aan de hand van deze pakketten kan je ontdekken welke verschillende soorten kattenvoer, kattensnacks of kattenspeeltjes jouw kitten leuk en of lekker vindt!
ONTDEK MEER OVER GRATIS OF BETAALDE KITTENPAKKETTEN

De verschillende fokkers

Een kitten kopen kan bij verschillende fokkers. Je wilt natuurlijk een gezonde kitten, dus het is van belang dat je van te voren een goede fokker kiest, die bij jou past. Er zijn verschillende soorten fokkers waar je een kitten kan kopen.

Raskatten fokker

Wil je een kitten kopen bij een raskatten fokker? Kijk dan naar een gecertificeerde raskatten fokker, vaak hebben deze fokkers ook een stamboom van de kat. Een goede fokker van raskatten zal vragen naar je motivatie om een kitten te kopen, om erachter te komen dat je echt klaar bent voor een kitten en niet in een opwelling een katje koopt. Je merkt dan dus dat de fokker echt betrokken is bij het leven van de kitten en wilt dat de kitten in een goed gezin terecht komt.

Een goede fokker wordt herkent aan het feit dat er niet veel nestjes tegelijk zijn. Als een fokker meerdere nestjes heeft, kan er niet aan elk katje tijd besteed worden aan socialisatie.

null

Welke raskat past bij mij?

Er zijn zoveel schattige katten, maar welke kat past nou bij jou? Een Brits korthaar kitten is erg geschikt voor een gezin, een Maine Coon kitten heeft veel vachtverzorging nodig, en zo zijn er nog veel meer soorten raskatten, zoals de Ragdoll en Sphynx.
LEES MEER OVER DE VOOR- EN NADELEN VAN RASKATTEN

Particuliere fokker

Je hebt het misschien wel vaker gehoord, iemand die je kent heeft per ongeluk een nestje met kittens gekregen. Deze mensen hebben (meestal) geen ervaring met het krijgen van een nestje en zijn geen officiële fokkers. Soms weten ze ook niet wie de vader van de kittens is. Wil je een kitten kopen bij een particuliere fokker? Houd er dan wel rekening mee dat je niet altijd de volledige achtergrond van de kitten kent. Soms is het ook handig om je kitten even medisch te laten keuren, zo ben je goed voorbereid en krijgt je kitten de juiste inentingen

Hobbyfokker

Een ander type fokker waarbij je een kitten kan kopen is de hobbyfokker. Deze fokker vindt een bepaald ras heel interessant en hebben een enorme passie voor dit ras. Ze verdienen dan ook meestal niet heel veel geld aan het fokken, maar doen dit echt in hun vrije tijd. Deze fokker is niet altijd aangesloten bij een rasvereniging, maar is vaak wel betrouwbaar. Let altijd wel op of het geen broodfokker is.

null

Let op: koop je kitten niet bij een broodfokker!

Naast de drie bovengenoemde fokkers, kopen sommige mensen hun kitten onbedoeld bij een zogeheten broodfokker. Hierbij is een moederkat eigenlijk gewoon een kat die gebruikt wordt om kittens op de wereld te zetten en geld te verdienen. Deze kittens hebben een groter risico omdat de ouderkatten geen medische keuringen hebben gehad. Daarnaast is de socialisatie onvoldoende waardoor deze katten niet gesocialiseerd zijn. Let dus altijd goed op waar als je een kitten gaat kopen

Herken een goede fokker

Hoe weet je nou of je kitten gezond is? Als je een katje gaat kopen, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen aan de fokker. 

Stel de fokker de juiste vragen

 1. Is de moederpoes aanwezig?
 2. Hoe reageert de kitten op bezoek en geluiden?
 3. Hebben de kittens een inentingsbewijs?
 4. Kan je meerdere keren komen kijken bij de kitten?
 5. Is de fokker betrokken en vraagt de fokker naar jouw motivatie om een kitten te kopen?

Deze vragen zijn cruciaal om te stellen bij het kiezen van een goede fokker.  

kitten

Waar moet je nog meer op letten?

Op het moment dat je gaat kijken bij een kitten, is het handig om op de volgende dingen te letten:

 1. Een schone omgeving.
 2. Hoe de kitten op jou reageert.
 3. Vers drinkwater, waar de kittens bij kunnen.
 4. Zijn er meerdere nestjes? Let wel op dat de kitten genoeg aandacht heeft gekregen. Dit is erg belangrijk voor de socialisatie.
 5. Heb je een gek gevoel of voelt het niet helemaal goed? Ga altijd op je gevoel af! Ook al is de kitten erg schattig, als je aanvoelt dat er iets niet helemaal klopt, raden wij het af om dan de kitten aan te schaffen. Het kan dan voorkomen dat je kat bijvoorbeeld niet goed is gesocialiseerd, gezondheidsproblemen heeft en dit kost in de toekomst veel geld.
null

Chip je kat

Je kat chippen is erg belangrijk. Stel je voor je dat je kat op avontuur gaat en per ongeluk vast komt te zitten in een schuurtje of dat je kat verdwaald raakt. Op het moment dat iemand je kat vindt, kan de dierenarts de chip uitlezen en vind je je kat altijd terug. 
LEES MEER OVER JE KAT CHIPPEN

Herken een gezonde kitten

Naast het kiezen van een goede fokker, is de gezondheid van je kitten veel belangrijker. Als je een kitten gaat kopen, kun je de gezondheid van de katjes herkennen door te kijken naar de ogen, neus, vacht, het gedrag en te vragen aan de fokker of de katjes zijn ontwormd.

 • Nummer 1

  De ogen

  Een gezonde kitten heeft heldere en schone oogjes. Er hoort geen uitvloeiing uit te komen. Als de kitten schone ogen heeft, weet je dat de kitten geen last heeft van een eventuele oogontsteking of niesziekte.

 • Nummer 2

  De neus

  Het neusje van een gezonde kitten is schoon en droog. Er zitten geen korstjes op en er komt geen uitvloeiing uit.

 • Nummer 3

  De vacht

  Het komt nog wel eens voor dat een kitten last heeft van vlooien, vraag dan ook altijd aan de fokker of de kittens zijn ontvlooid. Als je geen zwarte spikkels op de huid en vacht ziet (dit is vaak poep van vlooien) en de huid en vacht er schoon uit ziet. Dan weet je dat de kat een gezonde vacht heeft.

 • Nummer 4

  Het gedrag

  Als je merkt dat de kitten een beetje bang is of zich erg terugtrekt, kan dit betekenen dat er weinig tijd is besteed aan socialisatie. De fokker heeft dan weinig aandacht gehad voor het nestje. Als de kitten in een nieuw huis komt, kan dit verergeren of blijvend zijn.

 • Nummer 5

  Ontwormen

  Vraag de fokker altijd of de kitten is ontwormd. Een kitten moet namelijk in week 2, 4, 6 en 8 worden ontwormd.

Vanaf week 8 á 9 kan je kitten weg bij de moederpoes. Je kitten moet in deze week ook worden gevaccineerd bij de dierenarts.

Een kitten kopen

We hebben het al gehad over de verschillende fokkers en de gezondheid van een kitten. Maar waar kan je een kitten kopen? Er zijn heel veel verschillende plekken waarop dit kan. Zie je een nestje in een winkel? Dan weet je dat je je kitten hier niet moet kopen, dit is namelijk niet meer toegestaan. 

Via verschillende kattenras groepen op Facebook kan je zoeken naar fokkers en ervaringen over verschillende fokkers. Dit is een goed kanaal waar veel mensen op zitten en waar je veel research kan doen naar fokkers met goede netjes. Vraag ook vrienden en kennissen of zij mensen kennen die bijvoorbeeld toevallig een nestje hebben of die een hobby of raskatten fokker kennen. Een andere plek waar je katjes kan kopen is marktplaats, let dan wel extra op voor broodfokkers.

null

Kosten kitten

De prijzen van een kitten lopen nogal uiteen. Een huiskat of boerderij kitten kost vaak tussen de €0 en €150 en een kitten uit het asiel kost rond de €60. Wil je een kitten bij een raskatten fokker kopen? Dan kan een raskat met stamboom tussen de €300 en €1.000 kosten.

Tips voor een kitten kopen

We hebben een aantal tips voor als je een katje of katjes gaat kopen:

 • Nummer 1

  De kitten moet minstens 8 á 9 weken oud zijn als de kitten het nestje verlaat.

 • Nummer 2

  Laat je altijd goed informeren over de kater en moederpoes van je kitten. Dit geeft meer informatie over eventuele gezondheidsproblemen en geeft je een beeld waar je kitten vandaan komt.

 • Nummer 3

  Vragen van een fokker kunnen veel zijn, wees er juist blij mee! Zo weet je dat een fokker echt betrokken is bij de kittens, en het dus een goede fokker is.

 • Nummer 4

  Check altijd bij je fokker of de kitten is ingeënt en ontwormd.

 • Nummer 5

  Koop je een raskat? Lees je dan altijd goed in. Zo ben je goed voorbereid en weet je of de raskat bij jou en eventueel je gezin past.

 • nummer 6

  Een kitten kan erg speels zijn. Zorg van te voren dat je goed voorbereid bent. Maak van te voren een boodschappenlijstje van alles wat je nodig hebt voor je kitten. Haal genoeg speeltjes en bijvoorbeeld een krabpaal in huis en maak je huis kittenproof.

BEKIJK DE WEBSHOP VOOR ALLE KATTENARTIKELEN

Een kat adopteren

Verhuisdieren.nl is een site waar je een kitten kunt adopteren. Dit zijn dieren van eigenaren die bijvoorbeeld per ongeluk een nestje hebben gekregen, of niet meer kunnen zorgen voor hun dier. Via dit platform kan je een kitten zoeken die bij jou past en een beter leven geven.

Ook kan je natuurlijk altijd een kat of kitten adopteren vanuit een asiel. Veel huisdiereigenaren kunnen om bepaalde redenen niet meer zorgen voor hun kitten en brengen hem naar het asiel of ze worden gevonden.