De kattenbak schoonmaken is niet de meest glamoureuze taak als eigenaar. Als je dit niet doet, heb je een stinkende kattenbak. Maar hoe kun je het beste de kattenbak schoonmaken? Waarmee moet je de kattenbak schoonmaken? En hoe kunnen zwangere vrouwen het beste de kattenbak verschonen? Lees de tips en krijg een frisse kattenbak!

null

De urine en ontlasting spreken boekdelen!

Veel informatie over de algehele gezondheid van je kat is te zien in de urine en ontlasting. Indicatoren zoals vaak plassen of het hebben van een bepaalde kleur zijn belangrijk voor jou en de dierenarts. Nog een reden om regelmatig de kattenbak schoon te maken! Gebruik daarnaast met regelmaat een urinetest voor katten om thuis eventuele ziektes vroegtijdig op te sporen.

De kattenbak schoonmaken in 3 stappen!

De kattenbak schoonmaken is een fluitje van een cent, mits je weet wat de wensen van je kat zijn. Laat de kattenbak stralen met de volgende tips!

 • Nummer 1

  Waarmee de kattenbak schoonmaken?

  Ben je geneigd om de kattenbak schoon te maken met azijn, chloor of allesreiniger? Dan zal de kattenbak minder aantrekkelijk worden voor je kat. De heftige lucht van schoonmaakmiddelen werkt afschrikkend, dus een kattenbak kun je het beste reinigen met veel warm water en een spons.

 • Nummer 2

  Hoe vaak de kattenbak schoonmaken?

  • Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen.
  • Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen.
  • Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen.
  • Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
 • Nummer 3

  Wanneer kattenbak verschonen?

  Wanneer je kattenbak schoonmaakt is onder andere afhankelijk van het soort kattenbakkorrels. Bij een klontvormende kattenbakvulling dient de kattenbak eens per maand grondig schoongemaakt te worden, mits je dagelijks de ontlasting eruit haalt op hetzelfde tijdstip. Doe dit bijvoorbeeld vóór je het huis of de kamer waar de kattenbak staat schoon gaat maken. Lees hier meer over welk soort kattenbakkorrels bij jouw wensen past.

null

Meer kattenbaktips voor een vrolijke huiskat!

Katten zijn zeer kieskeurige dieren. Zo mag de kattenbak niet in de buurt van eet- of slaapplekken staan, moet de kattenbak schoon zijn en staat de volgende regel vast: 1 kattenbak per kat in huis + 1 extra. Wanneer 2 of meer van deze ‘regels’ niet worden nagestreefd, kan de kat zijn of haar behoeften elders in huis doet. Dit en meer lees je bij onze kattenbaktips!
LEES HIER TIPS VOOR DE KATTENBAK

Kattenbak verschonen als zwangere vrouw? Dit zijn dé tips!

Ben je zwanger, wil je zwanger worden of woon je samen met een zwangere vrouw? Dan kan de kattenbak een gevaar voor je ongeboren baby vormen. Toxoplasmose is een ziekte van de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Deze parasiet zit in de ontlasting van kattenpoep en kan vroeg in de zwangerschap zorgen voor een miskraam.

Later in de zwangerschap kan deze parasiet zorgen voor gezondheidsproblemen of zelfs doodgeboorte van het kind. Woon je als zwangere vrouw samen met iemand? Dan is het verstandig om de huisgenoot of partner de kattenbak te laten verschonen. Woon je alleen of wil je zelf de kattenbak blijven verschonen? Een zelf schoonmakende kattenbak kan hierbij de oplossing bieden! Met behulp van de Petsafe Simply Clean en de Catit Smartsift hoef je minimaal werk te verrichten bij het schoonmaken van de kattenbak.

BESTEL EEN KATTENBAK

De kattenbak stinkt! Wat nu?

Merk je dat de kattenbak stinkt naar ammoniak of een ander vies geurtje? De geur van ammoniak betekent dat je te maken hebt met oude urine of omdat je kat een blaasontsteking heeft. Wanneer je de kattenbakvulling direct in de kattenbak doet zonder een vuilniszak of kattenbakzak? Dan kan de oude urine bijten in het plastic en blijft je kattenbak, zelfs na het schoonmaken, stinken naar ammoniak. Probeer de Csi Urine kattenbak spray of de Bogaclean Clean & Smell Free Litterbox spray om het stinkende zaakje aan te pakken.

Ook kan het liggen aan de korrels. Wanneer je frissere kattenbakvulling wilt, kun je gebruik maken van actieve kool of probeer eens een andere kattenbakvulling. Lees hier hoe je de beste kattenbakvulling kiest. Wil je niet direct van kattenbakkorrel veranderen? Gebruik een geurverdrijver, welke vieze geurtjes maskeert en een lekker geurtje toevoegt!

BESTEL ALLES VOOR DE KATTENBAK IN DE WEBSHOP
tip

Kat plast naast kattenbak

Merk je dat je kat naast de kattenbak plast? Dit kan erg vervelend zijn! Lees hier meer informatie waarom jouw kat naast de kattenbak plast.
BESTEL ALLES VOOR JE KAT IN DE WEBSHOP