Er zijn verschillende redenen waarom je er voor kan kiezen om je kat of kitten binnen te houden. Woon je in een appartement of flat zonder buitenruimte? Dan kan het erg onhandig zijn om je dier telkens naar buiten en naar binnen te laten. Heb je een raskat en ben je bang dat iemand hem meeneemt als hij vrij buiten loopt? Dan kan dat ook een reden zijn om je kat binnen te houden. Als je er voor kiest om hem binnen te houden, zal je wel extra aandacht moeten besteden aan je kat. In dit artikel geven we je tips bij het houden van een binnenkat!

Kat binnenhouden of niet?

Katten zijn van oorsprong buitendieren: ze jagen buiten, ze doen hun behoefte buiten en ze bewaken hun territorium. Nog steeds zijn katten graag buiten en is het natuurlijk voor ze om er op uit te gaan en de omgeving te verkennen. Koop je een kat uit het asiel? Dan is het belangrijk om te weten of dit een buitenkat is of niet. Als de kat namelijk altijd buiten heeft geleefd en voortaan binnen gehouden wordt, zal hij daar niet gelukkig van worden. Is het een pasgeboren kitten? Dan is deze nog nooit eerder buiten geweest en hoeft het geen probleem te zijn om deze binnen te houden.

Problemen met binnenkatten voorkomen

Zoals beschreven zijn katten echte buitendieren. Wanneer je pluizenbol veel of helemaal binnen verblijft, is het van belang dat je kat zich niet gaat vervelen. Hoe je dat doet? Dat lees je in de onderstaande tips!

Speciale voeding voor binnenkatten

Binnenkatten hebben andere voeding nodig dan buitenkatten. Dit komt doordat binnenkatten minder beweging hebben dan buitenkatten. De speciale indoor-voeding is er vooral op gericht om je kat of kitten geen overgewicht te laten krijgen.

Een goede indoorvoeding voor jouw binnenkat is de Prins Vitalcare Protection Indoor.  Naast dat deze voeding zorgt voor een optimale gewichtscontrole, bevat de voeding ook alle voedingsstoffen die je binnenkat nodig heeft, waaronder natuurlijke vezels en omega-3 vetzuren.

Een ander soort voeding voor jouw binnenkat is de Royal Canin Indoor 27. Deze voeding bevat 27 goed verteerbare eiwitten ter ondersteuning van de spijsvertering. Het energie- en vetgehalte is de voeding is aangepast aan het energieniveau van binnenkatten en helpt daarmee een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Tot slot de Pets Place Plus Adult Indoor Zalm: deze brokjes zijn rijk aan zalm en rijst. De voeding draagt perfect bij aan de gewichtsregulering van jouw binnenkat.

BEKIJK ALLE INDOOR VOEDING

Zorg voor leven in de brouwerij

Een van de nadelen van het houden van een binnenkat is de angst voor veranderingen die de kat kan ervaren. Een nieuw voorwerp, nieuw persoon of nieuwe geur in huis kan als bedreigend worden ervaren. Het is dus belangrijk dat je je kat of kitten, het liefst vanaf jongs af aan, laat wennen aan drukte, veranderingen en nieuwigheden. Het wennen vanaf jongs af aan noem je socialiseren. Je kan bijvoorbeeld bewust bezoek uitnodigen om je kat of kitten hier steeds meer aan te laten wennen. Lees in onze blog over het socialiseren van je kitten meer tips tijdens de socialisatiefasen.

LEES ADVIES OVER SOCIALISEREN

Beweging is belangrijk

Veel binnenkatten hebben last van overgewicht. Overgewicht bij je kat kan onder andere zorgen voor veel druk op de gewrichten, hartproblemen en ademhalingsproblemen. Daarom is het belangrijk om je kat lekker te laten bewegen, bijvoorbeeld door spelletjes met je kat te spelen. Naast dat het spelen helpt tegen overgewicht, ondersteunt spelen ook het natuurlijke jachtinstinct van je kat of kitten. Het is een goed idee om af te wisselen tussen verschillende soorten speeltjes, zodat je kat of kitten steeds op een nieuwe manier geprikkeld wordt. Lees hier meer over hoe je van jouw kat een fitte kat kunt maken.

info

Overgewicht is een gevaar!

Te dikke katten kunnen te maken krijgen met ziektes zoals Diabetus Mellitus (suikerziekte) en krijgen sneller last van nierfalen. Deze gevolgen kunnen zorgen voor een kortere levensduur van je kat.
LEES HOE JOUW KAT EEN FITTE KAT WORDT

Soorten speeltjes

Een leuk en uitdagend kattenspelletje om samen met je kat te spelen is het spelletje met het laserlampje! Jagen op het rode puntje vinden katten helemaal het einde en je hoeft er zelf alleen maar voor op een knopje te drukken. Het is belangrijk om niet in de ogen van je kat, medemensen of andere dieren te schijnen. Daarnaast is het belangrijk je kat af en toe beloont met een kattensnoepje tijdens het spelen met de laser. Je kat kan het lampje namelijk nooit echt vangen. Door een snoepje te geven beloon je je kat alsnog voor het jagen.

Een ander leuk kattenspeeltje om je kat in beweging te houden is een hengeltje met veertjes, bijvoorbeeld dit hengeltje. Hier kan je kat echt op jagen. Een activity board is ook een aanrader: dit is een voerpuzzel die je kat op verschillende manieren uitdaagt! Dit activityboard van Trixie is echt een aanrader om je kat mentaal uit te dagen!

info

Variatie in kattenspelletjes!

Wil je jezelf laten inspireren met verschillende spelletjes die je voor je kat kunt maken en samen kunt doen? Lees hier ons advies over de leukste kattenspelletjes, of laat je inspireren via onze inspiratiepagina of de Pets Place Boerenbond Pinterestpagina!
BEKIJK ACTIEVE KATTENSPEELTJES HIER

Woonkamer katproof maken

Ook als je kat  alleen thuis is en je niet met hem kan spelen, is het belangrijk dat hij zich niet hoeft te vervelen. Je kunt je woonkamer katproof maken, zodat je kat zich niet verveelt én zodat je interieur heel blijft. Maar hoe maak je woonkamer nou katproof?

 • null

  Een schone kattenbak

  Katten zijn van nature erg schone dieren, die het liefst steeds een nieuwe plek zoeken om hun behoefte te doen. Zorg dus voor een schone kattenbakken! Schep dagelijks de urine en ontlasting uit de bak en ververs regelmatig het kattenbakvulling. Lees hier meer kattenbaktips voor blije katten!

 • null

  Voldoende klim- en krabmogelijkheden

  Een kat houdt van klimmen en klauteren en doet dit als hij buiten is ook volop. Daarnaast wil een kat graag zijn nageltjes scherpen. Een klim- en krabpaal is hiervoor ideaal. Je kat kan er lekker in klimmen en de nageltjes weer lekker scherp maken! Zorg voor zowel horizontale als verticale krabmogelijkheden. Lees hier meer informatie over hoe je jouw kat kunt laten wennen aan de krabpaal.

 • null

  Rustplekken

  Creëer verschillende plekken waar je kat of kitten zich terug kan trekken. Hier kan je kat of kitten rustig worden na stressvolle situaties. Een kattenmand op een rustige plek in de woonkamer is meestal al voldoende. Het is belangrijk dat je kat een aantal plekken hoog in de kamer heeft, bijvoorbeeld bovenop een krabpaal, een mandje op een kast of bovenop een wandmeubel. Zo kan je kat alles vanaf een hoge, rustige plek in de gaten houden. Bekijk hier ons assortiment kattenmanden.

 • null

  Verwijder giftige planten

  Katten zijn erg nieuwsgierig en vinden planten erg interessant. Zorg dus dat de giftige planten niet meer in huis aanwezig zijn! Lees hier meer over giftige planten voor katten.

tip

Kitten op komst!

Wil je jouw huis optimaal beschermen tegen jouw nieuwe babybeest? Zorg ervoor dat je alles in huis haalt met het boodschappenlijstje voor een kitten en maak je huis kittenproof!