Onze kippen kunnen goed tegen de kou, dit allemaal dankzij het dikke verenkleed wat ze tot hun beschikking hebben. Toch hebben kippen ook kwetsbare delen van het lichaam, denk bijvoorbeeld aan de lellen en kammen. Maak daarom het kippenren en de omgeving van de kippen klaar voor de winter! Lees dit artikel en leer over de bescherming van jouw gevleugelde tuinbewoners. Hoe help jij jouw kippen in de vrieskou?

info

Wanneer krijgen kippen het verenkleed voor de winter?

De start van de ruiperiode van een volwassen kip begint vanaf het einde van de zomer of aan het begin van de herfst. Je herkent dat de ruiperiode is aangebroken aan het kippenhok vol veren en een kalig verenkleed van jouw gevederde vrienden. De rui bij kippen duurt ongeveer 8 weken en komt ieder jaar terug. Help je kippen in deze periode door een eiwitrijke snack te geven.

Kuikens van kippen in de vrieskou

De hennen en hanen in een toom kippen zijn, na de ruiperiode, voorzien van een warm en isolerend verenkleed. Ondanks dat de vruchtbaarheid van de hen afloopt naarmate de koude dagen in aantocht zijn, kan een ei ook in het najaar bevrucht zijn van een kuiken. De allerkleinste in de toom, de kuikens, zijn echter niet voorzien van een dik verenkleed. Wanneer de kuikentjes uit het ei komen, moeten ze langzamerhand wennen aan de vrieskou. Help je kuiken geleidelijk verwarmen met behulp van een warmtelamp of warmteplaat.

Warmtelamp kuikens

Voor het kiezen van de juiste warmtelamp, moet je rekening houden met verschillende factoren. Deze factoren zijn: de wattage, de diameter van de reflector en de kleur. 

  • Wattage: Hoe hoger de wattage, hoe sterker de lamp en hoe warmer de lamp. Kies een warmtelamp wat past bij de binnentemperatuur waar de kuikens staan en tel de hoeveelheid kuikens. In de winter is een warmtelamp van 100 tot 150 Watt voldoende om een groep van 10 tot 15 kuikens lekker warm te houden. Hoe hoger de hoeveelheid Watt, hoe verder de warmtelamp van de kuikens af moet hangen of hoe groter de groep die onder de lamp kan staan. 
  • Diameter: De diameter van de armatuur, oftewel het ophang- en aansluitsysteem van de warmtelamp, is van belang. Voor een kleine tot middelgrote groep van minimaal 10 tot 15 kuikens is de armatuur van Olba prima om te gebruiken!
  • Kleur: Als kersverse kuikenhouder kan je kiezen voor een lamp zonder kleur of een lamp met rode kleur. De rode lamp geeft enkel warmte af, terwijl de lamp zonder kleur veel licht afgeeft. Voor het dag – en nachtritme van de kuikens en kippen is een lamp met rood licht het meest aan te raden.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een warmtelamp, is het tijd om het in de praktijk te brengen. Check één van de warmtelampen van Powerheat en bepaal welke lamp het beste is voor jouw toom kuikens.

BESTEL WARMTELAMP IN DE WEBSHOP

Warmteplaat kuikens

Wist je dat er meer producten beschikbaar zijn voor het warmhouden van de kuikens? De warmteplaat van Olba is gemaakt om de kuikens het zó aangenaam mogelijk te maken en om jouw portemonnee een stukje te helpen. De warmteplaat verbruikt minder stroom (25 Watt) dan een warmtelamp en hoef je maar eens per 10 jaar de plaat te veranderen. Daarnaast passen er onder een warmteplaat zo’n 30 kuikens, wat een stuk meer kuikens kunnen zijn dan bij één enkele warmtelamp.

BESTEL WARMTEPLAAT IN DE WEBSHOP

Kippen in de vrieskou – de bescherming 

Laat je volwassen kippen niet in de kou! Na alle voorzorgsmaatregelen die je hebt genomen om de kuikens zo aangenaam mogelijk te maken, is het nu tijd voor de volwassen hanen en de hennen. Wees er als de kippen bij en verzorg de volgende dingen!

Voorkom het bevriezen van water en voer

Vooral tijdens de vriezende dagen en nachten vriest het drinkwater en voedsel tot een solide blok. Check daarom meermaals het voer en water op bevriezing. Is het bevroren? Vervang het simpelweg! Voeg geen druivensuiker of zout aan het drinken of voeding, aangezien dit niet goed is voor de gezondheid van de toom. Vervang daarnaast de ijzeren bakken in plastic voersilo’s en watersilo’s. IJzeren bakken zijn beter bestand tegen de kou, maar bevriezing van de lellen en kammen ligt op de loer! Bij plastic is dit minder snel het geval.

Minder vaak het water checken!

Wil of kan je minder vaak het water van je kippen controleren, maar wil je ook dat ze verzekerd zijn van ijsvrij water? Dan is de verwarmingskabel van Olba de oplossing voor jou! Deze kabel bevestig je in de drinktoren van jouw kippen. Met een lang snoer wat naar het stopcontact gaat, wordt het water verwarmd. Past de verwarmingskabel niet in de huidige drinksilo van je kippen? Bekijk dan deze andere verwarmingselementen voor de drinkbak in onze webshop!

BESTEL VERWARMINGSKABEL IN DE WEBSHOP
tip

Bescherm de lellen, poten en kammen

Net als de voetzooltjes bij honden en katten, kan je de lellen, poten en kammen van kippen beschermen. Smeer wat Uierzalf op de gewenste plek. Controleer daarnaast het verenkleed op bevroren klonten en verwijder deze voorzichtig wanneer je dit ziet. 

Geef koolhydraatrijke en vetrijke voeding

De gemiddelde lichaamstemperatuur van een kip is 41,5 graden. Om het motortje te blijven stimuleren en om de temperatuur op peil te houden, is het van belang om je kippen koolhydraatrijke en vetrijke voeding te geven. Geef tijdens de koude periode een granenmix aan je kippen. Daarnaast is het altijd van belang om grit bij de granenmix te voeren, zodat de vertering van de granen vlekkeloos gaat. Een eiwitrijke snack is ook altijd welkom bij de kippen. Probeer eens de gedroogde insecten van Daily Nature, deze liefde gaat wel door de maag!

BESTEL GRANENMIX, GRIT OF SNACKS IN DE WEBSHOP

In een winter-nachthok op stok

Heb je nog geen verblijf of nachthok voor je kippen in de tuin staan? Dan is het hoog tijd om dit toe te voegen. Naast dat het zorgt voor warmere nachten in de winter, waarborgt het ook een stuk veiligheid tegen roofvogels en roofdieren. Een kleiner nachthok zorgt voor een warmere temperatuur, wat prettig kan zijn tijdens de ijskoude dagen. Houd echter wel de minimale maten per kip aan. Voor krielkippen is de minimale afmeting 0,25 m² per kip en voor middelgrote kippen, zoals de Barnevelder, is de minimale afmeting voor het kippenhok 0,5 m² per kip. Sluit eventueel gaas of openingen bij strenge vorst af met een stuk plexiglas, maar waarborg de luchtventilatie wel!

BESTEL NACHTHOK IN DE WEBSHOP
null

Kippenhok winterklaar maken!

Naast dat je de kippen in de winter goed moet verzorgen, kun je ook een aantal aanpassingen doen aan de ren of het hok. Zo maak je het ze nog comfortabeler tijdens de koude periode! Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van het kippenhok. Hoe je dit doet? Je leest het in ons adviesartikel over het kippenhok winterproof maken!
LEES HIER HOE JE HET KIPPENHOK WINTERPROOF MAAKT