Kippen in de winter kunnen wel wat extra hulp gebruiken om de kou goed door te komen! Het kippenhok winterklaar maken is dan ook geen overbodige luxe en kunnen ziektes bij kippen voorkomen. Hoe maak je het kippenhok klaar voor de winter? En kunnen kippen tegen de kou? Er zijn een genoeg tips om het de kippen in de winter zo comfortabel mogelijk te maken tijdens de koude maanden. Lees het hier in dit adviesartikel!

Kunnen kippen tegen de kou?

De optimale temperatuur voor een kip ligt ongeveer tussen de 12 en 14 graden, maar gezonde kippen kunnen ook prima tegen de kou en vorst! Het verenkleed beschermt goed tegen de koude temperaturen als ze de ruiperiode in de herfst goed zijn doorgekomen. Verder zijn kippen hele slimme dieren en zullen ze in de winter zelf een warme, beschutte plek opzoeken. Natuurlijk moet je ze hier dan wel de mogelijkheid tot bieden door het kippenhok en de ren winterklaar te maken. Hoe je dit doet? Je leest het hieronder!

null

Leggen kippen in de winter eieren?

Het kan voorkomen dat je kippen in de winter een poosje geen eieren leggen. Dit komt door een tekort aan zonlicht waardoor de leg van de kippen tijdelijk verstoord kan raken. Om eieren te leggen heeft een kip namelijk ongeveer 13 uur aan zonlicht per dag nodig. Tijdens de koude, donkere winter komen kippen niet aan dit aantal lichturen. Wanneer de zon weer wat langer gaat schijnen, kun je weer eieren gaan rapen!

Kippenhok in de winter

Voor kippen in de winter is het fijn als er een veilige, beschutte plek is welke opgezocht kan worden. Het kippenhok is hier ideaal voor als deze winterklaar is gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld het kippenhok isoleren of verwarming toevoegen. 

Kippenhok isoleren

Kippen kunnen redelijk goed tegen de kou, maar tocht of vochtigheid kan een kip ziek maken! Om ziekte te voorkomen, dient het kippenhok geïsoleerd te worden en maak je het waterdicht. Dicht daarom gaten en kieren waar water doorheen kan komen. Doe dit door bijvoorbeeld een plastic afdekvlies tegen de binnenkant van het dak aan te nieten. Zorg er ook voor dat het formaat van je kippenhok is aangepast aan het aantal kippen. Een te groot hok zal namelijk minder snel opwarmen en kippen in de winter zitten toch vaak dicht tegen elkaar aan. Bij een hok dat alleen als nachthok wordt gebruikt, is 1 mᒾ per 3 kippen voldoende. De ideale kippenren moet natuurlijk vele malen groter zijn.

LEES ALLE TIPS VOOR DE IDEALE KIPPENREN
null

Zorg voor frisse lucht

Hoewel het isoleren van het kippenhok kippen van extra comfort kan voorzien, moet je wel opletten dat je niet alle gaten en kieren potdicht maakt. Wanneer je dit wel doet, blijft er onnodig veel vocht in het hok wat niet gezond is voor de kippen. Zorg dus voor een tochtvrij kippenhok, maar wel met voldoende ventilatie.

Bodembedekking kippenhok in de winter

Een andere manier om het kippenhok te isoleren, is met de juiste bodembedekking! Stro heeft een holle structuur, dit zorgt voor stilstaande lucht wat prima isoleert. Het is daarom aan te raden om wat extra stro toe te voegen aan het kippenhok. Ook een dikkere laag zaagsel of hennepstrooisel kan al voor meer warmte zorgen. Zo kunnen kippen in de winter zich lekker nestelen in een warm kippenhok.

BESTEL BODEMBEDEKKING IN DE WEBSHOP
tip

Houd het kippenhok schoon en droog

Kippen in de winter zullen vaker in het hok zijn. Hierdoor wordt het in het kippenhok ook sneller vies en vochtig. Haal daarom wat vaker de mest uit het kippenhok en vervang de bodembedekking als dit nodig is. Zo voorkom je bevriezing in het hok door vochtigheid!

Verwarming kippenhok in de winter

Kleinere kippenrassen en kuikens kunnen vaak iets minder goed tegen koude temperaturen. Om gevederde vriendjes of vriendinnetjes toch warm te houden, kan er een warmtelamp in het kippenhok worden gehangen.

Wil je weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo’n warmtelamp? Lees dan het artikel over kippen in de vrieskou! Hierin worden de verschillende factoren van deze lampen uitgelegd waardoor jij je kippen in de winter lekker warm kunt houden. Speciaal voor kuikens bestaat er ook een warmteplaat waar de kleintjes lekker onder kunnen kruipen.

BESTEL EEN WARMTELAMP OF WARMTEPLAAT IN DE WEBSHOP

Kippenren in de winter

Niet alleen het hok moet winterklaar worden gemaakt, ook de ren moet voor kippen in de winter een fijne plek zijn! Voorkom daarom verveling door verrijking toe te voegen, hou de waterbak ijsvrij én haal sneeuw weg. Lees hieronder alle tips!

Voorkom verveling bij kippen in de winter

In de winter zijn er in de kippenren minder sappige, groene grassprietjes of onkruid te vinden. Ook insecten zijn in deze tijd van het jaar ver te zoeken waardoor kippen in de winter zich al snel kunnen vervelen. Om dit te voorkomen, kun je leuke speeltjes en klimtoestellen aan de ren toevoegen. De kippenschommel van Gaun is een leuke en makkelijke toevoeging aan de kippenren. Wil je het verrijken groots aanpakken? Bekijk dan eens het Activity Center voor kippen. En wist je dat er ook puzzels voor kippen bestaan? De speel- en snacktoren van Beeztees is hier een leuk voorbeeld van. Zo wordt de ren van je kippen een heuse speeltuin. Verstop hier wat lekkere kippensnacks in en hun dag kan niet meer stuk!

BESTEL ALLES VOOR JE KIPPEN IN DE WEBSHOP

Waterbak ijsvrij houden

Het is voor kippen heel belangrijk om de hele dag toegang te hebben tot water, maar bij vorst ligt het bevriezen van de waterbak op de loer. Om dit tegen te gaan kun je meerdere malen per dag checken of het water bevroren is of niet. Maak het jezelf makkelijker door een verwarmingselement aan de drinkbak te bevestigen. Zo hoef je minder vaak te controleren en blijft het water van je kippen in de winter ijsvrij! Wanneer het niet vriest, kan een natte winter ervoor zorgen dat het water van de kippen niet lang schoon blijft doordat er modder in terecht komt. Een drinkbak op pootjes, zoals de Gaun Eco drinktoren, brengt hier verandering in!

BESTEL EEN VERWARMINGSELEMENT OF DRINKBAK

Kippenren sneeuwvrij maken

Kippen kunnen gelukkig prima tegen sneeuw, maar kunnen twijfelachtig reageren wanneer ze ‘s ochtends wakker worden en de grond plotseling wit is. Het kan hierdoor zijn dat je kippen niet meer naar buiten durven. Ze zullen het daardoor zeker op prijs stellen als je (een deel van) de buitenren sneeuwvrij maakt. Zo kunnen kippen in de winter toch lekker scharrelen. Als er een dikke laag sneeuw ligt, vergeet dan ook het dak van het kippenhok niet! Zo loop je geen risico dat het dak instort door zware sneeuw.

LEES MEER TIPS VOOR KIPPEN IN DE WINTER
null

Bevroren kammen en lellen

Bij stevige vorst kunnen de kammen of lellen van kippen in de winter bevriezen. Dit gebeurt sneller bij kippen waarbij kammen en lellen groter zijn dan normaal. Om bevriezing te voorkomen, kun je deze insmeren met vaseline of uierzalf.
BESTEL UIERZALF IN DE WEBSHOP