Jij hebt een middelgrote hond, leuk! Dan is het erg belangrijk dat je weet dat je hond speciaal aangepast hondenvoer krijgt. De bek van middelgrote honden heeft bijvoorbeeld een ander formaat dan grotere of kleinere hondenrassen. De brokken zijn hierop aangepast. Hoe zit het verder? Lees in dit artikel alles over hondenvoer voor middelgrote honden per levensfase.

null

Zo herken je een middelgrote hond!

Honden zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe weet je of je een middelgrote hond hebt? Een middelgrote hond (medium) heeft een schofthoogte van 30-50 cm en is ongeveer 10-25 kg. Middelgrote hondenrassen zijn bijvoorbeeld een Beagle, Border Collie en de Engelse Cocker Spaniël. Lees in deze blog hoe je de schofthoogte van je middelgrote hond berekent.

Een handig schema

Hieronder vind je een handig schema waarin precies staat welke soort voeding je wanneer kunt geven aan je middelgrote hond!

Voeding middelgrote hond

Voeding voor de middelgrote pups

Puppy’s, schattig dat ze zijn, hebben een hoog energielevel en een druk bestaan. Van zindelijk maken tot aan socialiseren, gezonde voeding is noodzakelijk! Bij de hoeveelheid voeding is het belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld het gewicht van je pup. Om je te helpen is de voeding voor jouw middelgrote pup speciaal aangepast aan de nodige waarden.

tip

Rasspecifiek voer!

Naast dat puppy’s aangepaste voeding hebben, is er ook ras verschillende voeding. Bijvoorbeeld voor Beagles die een groot risico op allergieën hebben of voor hondenrassen die een grote kans op elleboog- en heupdysplasie hebben.

Kenmerken puppyvoeding voor middelgrote honden

Puppyvoeding kun je herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Aangepaste brokgrootte. Zo komt de grootte van de brokken overeen met de maat van de bek.
 • Licht verhoogde energiedichtheid. Nu kunnen de pups lekker spelen en trainen
 • Aangepaste voedingswaarden. Door de aangepaste voedingswaarden is rekening gehouden met het nog niet volledig ontwikkelde maag- darmkanaal van de puppy’s, zodat die niet snel overprikkeld is. 
 • Verhoogde hoeveelheid eiwitten. Door deze verhoogde hoeveelheid eiwitten kunnen ook de spieren van de pup goed groeien. Zo blijven de spieren up-to-date! 
 • Verhoogde hoeveelheid aminozuren en koolhydraten. Op deze manier wordt de verteerbaarheid te verhoogt. Natuurlijk zijn de mineralen en vitaminen in balans.
BEKIJK ALLE VOEDING VOOR PUPPY’S IN DE WEBSHOP

Voeding voor de volwassen honden

Na de intensieve, leuke puppyperiode is je hond uitgegroeid tot een volwassen hond. Vanaf 1 jaar oud is het dan ook zover: Tijd voor het volwassen hondenvoer! Volwassen hondenvoeding heeft twee belangrijke kenmerken: een gematigd energiegehalte en een aangepast vetgehalte. Dit houd je hond namelijk op een gezond gewicht. Aangepaste voeding, geselecteerd op de grootte van je hond is belangrijk om onder- of overgewicht te voorkomen.

null

Help mijn hond eet niet!

Heb je een lekkere bak vol brokken klaar staan, maar wil je hond niet eten? Dat kan verschillende redenen hebben. Je hond is bijvoorbeeld ziek of heeft stress. In dit adviesartikel lees je er alles over!

Kenmerken volwassenvoeding voor middelgrote honden

Volwassen hondenvoer voor middelgrote honden heeft de volgende kenmerken:

 • Optimale verteerbaarheid. Het verteringgstelsel bij middelgrote honden is tussen de 2,7% en 7% verdeeld over het totale lichaamsgewicht. Om het voer goed te verteren correleert de balans van verteerbare stoffen met het gewicht van je hond.
 • Toevoeging van chondroïtine en glucosamine. Doordat deze stoffen ondersteunen de gewrichten van je middelgrote hond. Je hond wordt namelijk zwaarder en de kans op gewrichtsproblemen, zoals artrose, kan toenemen. 
 • Aangepaste grootte en textuur van de brok. Hierdoor moet je hond meer kauwen en  eet deze langzamer. De aangepaste structuur voorkomt gebitsproblemen.
BEKIJK ALLE VOLWASSEN HONDENVOEDING

Voeding voor de middelgrote, senior honden

Vanaf 8 jaar oud is je hond een echte, oude doorzetter. Hoe herken je een oude hond? Bijvoorbeeld door het verminderde zicht en het slechtere gehoor. Dementie en vermoeidheid zijn ook kenmerken. Daarom wordt het energiegehalte aangepast aan de voedingsadviezen afgestemd op de condities van de hond. Senior hondenvoer komt hiermee het meeste overeen. 

null

Meer weten over oude honden?

In dit adviesartikel kun je nog verder lezen over oude honden, bijvoorbeeld hoe je een ouder wordende hond herkent!

Kenmerken senior hondenvoeding

Als je hond middelgrote hond ouder wordt merk je dat ook aan de voeding en het minder functionerende spijsverteringsstelsel. Je hond heeft sneller last van diarree en kan incontinent worden. Om dit te helpen voorkomen en/of dit te helpen ondersteunen is het belangrijk om senior hondenvoer te geven. Hondenvoer voor oudere honden heeft een aantal specifieke kenmerken:

 • Aangepaste energielevel.
 • Hoge biologische waarde.
 • Goed verteerbaar.
 • Verlaagd fosforgehalte.
 • Aangepaste vorm en structuur van de brokken.
 • Natvoer, zodat het spijsverteringsstelsel niet overbelast wordt.
 • Behoud van de spiermassa.
 • Ondersteunend aan de nierfunctie.
 • Makkelijk te kauwen.
 • Mechanisch schuureffect op de tanden.
 • Vertraagd het ouderdomsproces van je hond.
BEKIJK HIER DE SENIOR HONDENVOEDING IN DE WEBSHOP