Konijnen en cavia’s houden van beweging en hebben dat ook nodig om fit te blijven. Voldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid van jouw huisdiertjes, maar hoe zorg je ervoor dat ze voldoende bewegen? In dit artikel geven we je een aantal ideeën!

Konijnen en cavia’s in beweging

Van nature zijn konijnen en cavia’s prooidieren, ze moeten daarom wendbaar zijn en erg hard kunnen rennen om vlug een schuilplek tegen roofdieren op te zoeken. Een konijn kan zo’n 70 kilometer per uur rennen, maar daar heeft hij natuurlijk wel de ruimte voor nodig. Het is daarom van belang om hen minimaal één keer per dag een flinke ruimte aan te bieden om te kunnen rennen. Maar ook als ze in het verblijf zitten kan je ze uitdagen om lekker te bewegen.

null

Een gezond gewicht voor jouw diertjes

Lichaamsbeweging stimuleert een gezond gewicht bij jouw konijnen of cavia's. Ben je benieuwd hoe je erachter komt of jouw konijnen of cavia's overgewicht hebben? Lees hier meer over een gezond gewicht bij konijnen en cavia's!

Geef jouw knagers voldoende ruimte

Om flink te kunnen rennen heeft een konijn of cavia best een grote ruimte nodig. Zorg voor een ruim hok met voldoende bewegingsmogelijkheden en laat je dieren regelmatig vrij rondlopen in bijvoorbeeld een ren of in de woonkamer!

Ruime hokken en kooien

Konijnen en cavia’s hebben ruimte nodig en moeten zich vrij kunnen bewegen in hun hok. In onze winkels en webshop verkopen wij ruime hokken en kooien waarin een ren is toegevoegd voor extra bewegingsruimte.

Houd je jouw konijnen of cavia’s binnen in de woonkamer? Dan kan zo’n groot hok flink wat ruimte innemen. In dit geval is een verblijf met meerdere verdiepingen een goede optie. Zo krijgen je knagers voldoende ruimte, maar blijft de ruimte in de woonkamer gespaard.

Een ren voor extra ruimte

Naast de ren die mogelijk al in het hok is geïntegreerd is het verstandig om een losse ren aan te schaffen. De Adori konijnenren is geschikt voor zowel konijnen als cavia’s en je kunt de ren uitbreiden door meerdere rennen aan elkaar te koppelen. Je geeft konijnen en cavia’s hierdoor extra ruimte om zich uit te leven en lekker te rennen.

Een ren is handig om zowel binnen als buiten te gebruiken. Staat de ren buiten? Zorg dan dat je ren afgedekt is voor vogels en katten. Dit kan je doen door gebruik te maken van een beschermnet. Lees hier meer over het plaatsen van een ren.

null

Laat ze los in huis lopen

Het is voor jouw konijnen of cavia's ook interessant om jouw woonkamer te ontdekken. Allerlei nieuwe geurtjes en obstakels. Alle vrijheid om op onderzoek uit te gaan! Zorg er wél voor dat ze niet kunnen knagen op bijvoorbeeld elektriciteitskabels. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om jouw woonkamer veilig kan stellen? Lees hier meer over het konijnproof maken van je huis.

Maak een speeltuin voor knagers!

Konijnen en cavia’s zijn dol op nieuwe dingen ontdekken! Probeer ze bezig te houden door af en toe de inrichting van de kooi te veranderen, door voer te verstoppen of nieuwe elementen toe te voegen in het verblijf zoals knaagspeeltjes. Een voorbeeld van een knaagspeeltje is de Adori Krabplank. Zo kan je voertjes verstoppen in de krabplank en je knager stimuleren om te krabben en knagen! Je kunt zelfs een volledig nieuwe speeltuin creëren in een ren zoals in de video. Laat ze maar wat moeite doen om een lekker hapje te bemachtigen. Goed voor beweging en tegen verveling!

Laat je knager denken!

Een andere leuke bezigheid is een snack- en snuffelmat. Verstop een paar kleine snacks of brokjes in de mat en snuffelen maar! Ook kan je de Beeztees Braingame Ballira gebruiken. Je knager moet de ballen opzij schuiven om de beloning te krijgen. Het is op deze manier een uitdaging en leuke bezigheid om de snackjes in de snuffelmat te zoeken.

Vergeet niet dat een mentale training ook erg vermoeiend kan zijn. Eén voordeel, de speelmat is lekker zacht, dus je dieren kunnen er ook nog eens lekker op in slaap vallen.

BEKIJK SPEELGOED
null

Hang wat speelgoed of snacks op

Je kunt ook speelgoed of lekkers aan de binnenkant van het hok ophangen zodat je konijnen of cavia's daar mee kunnen spelen. Hang bijvoorbeeld wat groentes en fruit op, Supreme loops knaagringetjesVersele-Laga Cripsy sticks of knaagspeeltjes, zodat ze moeite moeten doen om erbij te komen. Bekijk hieronder wat leuke ideeën om in het hok op te hangen.
tips

Veilig schuilen!

Konijnen en cavia's hebben altijd meerdere plekken nodig om te kunnen schuilen. Ook al is er geen gevaar bij jou in huis van gevaarlijke roofvogels of andere dieren, het zal ze in ieder geval gerust stellen dat er altijd een veilig plekje te vinden is. Een wilgenbrug of speeltunnel is niet alleen leuk om in te spelen, maar biedt ook het gewenste onderdak.

Een Hyacint Tunnel

Een mooie toevoeging aan het konijnenhok of de ren is een Hooitunnel. Hier kunnen jouw konijnen of knagers lekker aan knabbelen en tegelijkertijd is het een obstakel om onderdoor of overheen te klauteren. Dit stimuleert de beweging en het knaaggedrag.

Een speeltunnel

Samen met je konijnen of cavia’s spelen is natuurlijk erg leuk. De meeste cavia’s en konijnen zijn dol op speeltunnels! Ze vinden het geweldig om heel snel de tunnel in en uit te sjezen. Je kunt je diertjes ook door de tunnel lokken met geluidjes of wat lekkers. Hierdoor ben je samen aan het trainen en is je diertje ook nog eens actief bezig. Je kan de tunnel zowel in de ren als in de woonkamer gebruiken.