Menu

Wij als mensen zijn er soms al erg druk mee, ons gewicht! Wist je dat het ook voor konijnen & cavia’s erg belangrijk is om een gezond gewicht te hebben? In deze blog geven we je een overzicht waarom dit zo belangrijk is en hoe goede, evenwichtige voeding kan bijdragen aan een gezond gewicht bij knaagdieren!

Problemen overgewicht konijnen & cavia’s

Konijnen en cavia’s zijn actieve diertjes met een slank en gespierd lichaam. Er mag daarbij geen dikke laag vet over de ribben zitten. Overwicht is tóch een groot probleem bij konijnen en cavia’s. Hieronder vind je een overzicht van de problemen die kunnen ontstaan bij overgewicht:

  • Het konijn of de cavia kan de zachte keutels niet meer opeten, waardoor ze een vies kontje krijgt. Dit kan maden tot gevolg hebben.
  • Het dier krijgt chronisch zachte keutels, geen normale harde keutels.
  • Pijnlijke voetzolen door het gewicht.
  • Een gevoelige huid en problemen met het schoonhouden van de vacht.
  • Onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen bij het voortplanten.
  • Gebrek aan beweging leidt tot gedragsproblemen.
  • Een verminderd afweersysteem, waardoor het konijn gevoeliger is voor infecties.
null

Oorzaken overgewicht

Er zijn verschillende redenen waarom een cavia of konijn overgewicht heeft. Een te klein hok kan leiden tot te weinig beweging, waardoor een actief leven onmogelijk gemaakt wordt. Ook het geven van te veel gemengd voer kan leiden tot overgewicht.

Hoeveelheid voer

Bij een konijn of cavia is het belangrijk om altijd hooi voorradig te hebben. Dit is het belangrijkste voedingsmiddel, aangevuld met groentes en fruit. Lees hier welke soorten groentes en fruit geschikt zijn voor jouw konijnen of cavia’s. Een konijn heeft daarnaast dagelijks zo’n 20 – 25 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht nodig. Een konijn van 2 kilo mag per dag dus 40 – 50 gram aan brokjes krijgen voor een gezond gewicht. Een cavia heeft ongeveer 20 – 30 gram droogvoer per dag nodig.

Goede en smakelijke voedingen zijn bijvoorbeeld de Supreme Science Selective of Versele Laga Complete. Deze brok bevat alle voedingsstoffen die jouw diertje nodig heeft. Geef een konijn of cavia nooit te veel droogvoer om overgewicht en gezondheidsproblemen te voorkomen.

null

Voeding op verschillende plekken!

Om je konijnen of cavia's te laten wennen aan beweging, kan je beginnen met het verspreiden van de voeding. Op die manier moeten je konijnen of cavia's op een natuurlijke wijze op zoek gaan naar hun eten. Verstop bijvoorbeeld eens brokjes in een eierdoos of gebruik een hooiruif om het hooi en groenvoer aan te bieden.

Lichaamsbeweging

Voor jouw konijnen is het erg belangrijk om voldoende te bewegen. Laat ze daarom minimaal drie uur per dag actief bezig zijn. Dit kan door ze te laten rennen, springen, spelen of klimmen. De conditie van een konijn of cavia met overgewicht zal flink zijn afgenomen, waardoor we aanraden om rustig te beginnen met de beweging.

Laat jouw konijnen of cavia’s eens los in een ruime ren! Koppel er twee aan elkaar en je hebt een geweldige, ruime omgeving voor jouw pluizenbol. Ze vinden het heerlijk om lekker vrij rond te kunnen lopen. Lees hier alles over lichaamsbeweging voor konijnen en cavia’s!

null

Een konijnenren voor extra vrijheid & beweging!

Met een ruim konijnenren zorg je ervoor dat jouw konijnen of cavia's heerlijk kunnen rondlopen. Het is erg belangrijk dat ze voldoende bewegen en in zo'n ren hebben ze daar alle gelegenheid voor!
BESTEL EEN KONIJNENREN IN DE WEBSHOP
null

Voel of jouw konijnen of cavia's te dik zijn!

Je kan overgewicht bij jouw cavia's herkennen aan de vetreserves. Deze bevinden zich in de oksels en liezen, maar horen niet voelbaar te zijn. Als ze wel voelbaar zijn, dan is er sprake van overgewicht. Bij konijnen mag er geen dikke vetlaag om de ribben zitten, maar de heupenbeenderen mogen ook niet uitsteken. Zorg voor een goede balans hiertussen.

Cavia’s houden ook van beweging. Afwisseling van hun omgeving is daarom belangrijk om voldoende beweegruimte te bieden. Regelmatig je cavia’s los laten lopen is een echte aanrader, maar houd het wel goed in de gaten. Buiten zorg je met een ren met dichte bovenkant voor veilig speelplezier voor je knager! Zorg er met wat speelgoed voor dat je cavia’s zich thuis voelen en kunnen vermaken. Samen spelen is natuurlijk nóg leuker!

BESTEL KNAAGDIERSPEELTJES IN DE WEBSHOP