Wij als mensen zijn er soms al erg druk mee, ons gewicht! Wist je dat het ook voor konijnen & cavia’s erg belangrijk is om een gezond gewicht te hebben? In deze blog geven we je een overzicht waarom dit zo belangrijk is en hoe goede, evenwichtige voeding kan bijdragen aan een gezond gewicht bij knaagdieren!
Problemen overgewicht konijnen & cavia’s
Konijnen en cavia’s zijn actieve diertjes met een slank en gespierd lichaam. Er mag daarbij geen dikke laag vet over de ribben zitten. Overwicht is tóch een groot probleem bij konijnen en cavia’s. Hieronder vind je een overzicht van de problemen die kunnen ontstaan bij overgewicht:
- Het konijn of de cavia kan de zachte keutels niet meer opeten, waardoor ze een vies kontje krijgt. Dit kan maden tot gevolg hebben.
- Het dier krijgt chronisch zachte keutels, geen normale harde keutels.
- Pijnlijke voetzolen door het gewicht.
- Een gevoelige huid en problemen met het schoonhouden van de vacht.
- Onvruchtbaarheid en geboorteafwijkingen bij het voortplanten.
- Gebrek aan beweging leidt tot gedragsproblemen.
- Een verminderd afweersysteem, waardoor het konijn gevoeliger is voor infecties.
Hoeveelheid voer
Bij een konijn of cavia is het belangrijk om altijd hooi voorradig te hebben. Dit is het belangrijkste voedingsmiddel, aangevuld met groentes en fruit. Lees hier welke soorten groentes en fruit geschikt zijn voor jouw konijnen of cavia’s. Een konijn heeft daarnaast dagelijks zo’n 20 – 25 gram droogvoer per kilo lichaamsgewicht nodig. Een konijn van 2 kilo mag per dag dus 40 – 50 gram aan brokjes krijgen voor een gezond gewicht. Een cavia heeft ongeveer 20 – 30 gram droogvoer per dag nodig.
Goede en smakelijke voedingen zijn bijvoorbeeld de Supreme Science Selective of Versele Laga Complete. Deze brok bevat alle voedingsstoffen die jouw diertje nodig heeft. Geef een konijn of cavia nooit te veel droogvoer om overgewicht en gezondheidsproblemen te voorkomen.
Lichaamsbeweging
Voor jouw konijnen is het erg belangrijk om voldoende te bewegen. Laat ze daarom minimaal drie uur per dag actief bezig zijn. Dit kan door ze te laten rennen, springen, spelen of klimmen. De conditie van een konijn of cavia met overgewicht zal flink zijn afgenomen, waardoor we aanraden om rustig te beginnen met de beweging.
Laat jouw konijnen of cavia’s eens los in een ruime ren! Koppel er twee aan elkaar en je hebt een geweldige, ruime omgeving voor jouw pluizenbol. Ze vinden het heerlijk om lekker vrij rond te kunnen lopen. Lees hier alles over lichaamsbeweging voor konijnen en cavia’s!
Cavia’s houden ook van beweging. Afwisseling van hun omgeving is daarom belangrijk om voldoende beweegruimte te bieden. Regelmatig je cavia’s los laten lopen is een echte aanrader, maar houd het wel goed in de gaten. Buiten zorg je met een ren met dichte bovenkant voor veilig speelplezier voor je knager! Zorg er met wat speelgoed voor dat je cavia’s zich thuis voelen en kunnen vermaken. Samen spelen is natuurlijk nóg leuker!
Er werd me door iemand een achtergelaten en op straat lopend (groot) konijn gebracht. Ik zou graag weten hoe oud het kan zijn. Hoe kan ik dit te weten komen?
Ikzelf heb 2 dwergkonijntjes die buiten in een grote tuin zitten. Tot nu toe heb ik het andere (groot) konijn in een aangrenzende tuin gezet. Gisteren vloog mijn vrouwtjes-dwergkonijntje nog razend tegen de draad, vandaag besnuffelen ze zich door de draad. Wanneer zou ik ze bij elkaar kunnen laten komen?
Bedankt al bij voorbaat
Diane
Hallo Diane,
Dank je voor je interessante vraag. Het is erg lastig om de exacte leeftijd van een konijn te bepalen, je kunt wel inschatten in welke fase hij/zij in zijn/haar leven zit (junior, volwassen of senior). Je kunt kijken naar de bouw: Zijn de poten uit verhouding van het lichaam (bij junior konijnen)? Is het konijn juist wat magerder (bij senior konijnen)? Verder kan je kijken of het konijn al is gecastreerd of gesteriliseerd. Voel of de teelballen nog aanwezig zijn of glijd je vinger zachtjes over de buik van het konijn. De snijwond bij een voedster loopt vanaf de navel een stukje naar beneden. Is het konijn gecastreerd of gesteriliseerd? Dan is het waarschijnlijk een volwassen of senior konijn. Voor een preciezere leeftijdsbepaling kan de dierenarts meer hulp bieden.
Het koppelen van konijnen gaat wat lastiger; neem hiervoor de tijd en ruimte. Daarnaast is de geslachtsbepaling van het gevonden konijn erg belangrijk om te weten. Ik adviseer je om onze blog over het koppelen van konijnen te lezen. Je kunt de video hier vinden: https://www.petsplace.nl/advies/koppelen-konijnen-tips/
Heel veel succes met het gevonden konijn!
Groet, Dieke