Konijnen buiten houden, waar moet je dan op letten? Zorg bijvoorbeeld voor een geschikt konijnenhok voor buiten, een konijnenren, voldoende schuilmogelijkheden en voorkom daarnaast dat je jouw konijnen telkens naar binnenhaalt om te spelen. In verband met het grote temperatuurverschil kunnen je konijnen daardoor ziek worden. Wil je weten hoe je konijnen het beste buiten kunt huisvesten en wat je moet doen in de winter, zomer en bij regen? Lees dan verder.
Voordelen van konijnen buiten houden
- Vaak meer ruimte voor de konijnen
- Natuurlijke weersomstandigheden
- Geen rommel en vervelende geurtjes in huis
- Ongedierte blijft buiten
Nadelen van konijnen buiten houden:
- Minder aandacht (soortgenootje is een must)
- Ziektes worden minder snel opgemerkt
- Veiligheid, er ontsnappen veel konijnen door te knagen of graven
- Konijnen zijn gevoelig voor nat weer en tocht
- Ongedierte kan makkelijker toegang krijgen (vliegen, ratten, etc.)
Konijnenhok voor buiten
Een konijnenhok is eigenlijk nooit ruim genoeg, maar zie het als een onderdeel van de leefomgeving. Om het hok heen moet er voldoende bewegingsruimte zijn, het liefst permanent afgezet. Het hok dient dan als plek om te rusten, eten, drinken en schuilen. Een nachthok is wel vereist, hierin kunnen jouw konijnen zich terug trekken bij slecht weer of kou en kunnen ze met een veilig gevoel rusten. Met een flinke pluk warmte-isolerend stro maak je deze slaapkamer nog lekkerder.
Indien je een hok hebt dat geen bovengedeelte heeft, dan is het prettig als het (nacht)hok op pootjes staat. Zodoende kan er geen kou optrekken, kou en tocht zijn immers gevaarlijk voor jouw konijnen. Het dak steekt altijd iets uit tegen de regen. In Nederland komt de regen vaak vanuit het zuidwesten, dus hier kun je rekening mee houden. In het volgende stuk gaan we verder in op de plaatsing van het hok. Vervang kapotte of lamme sloten, zo voorkom je dat ongewenste gasten toch toegang kunnen krijgen tot het hok.
Plaatsing buitenhok
Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.
Een buitenhok mag ’s zomers nooit op het zuiden staan. ’s Middags staat de zon dan recht op het hok te branden en kunnen konijnen daardoor oververhit raken. In het voorjaar liggen konijnen graag in het zonnetje, maar in de zomer heeft het dier schaduw nodig. Als het hok ook op warme dagen toch op het zuiden staat, is dit een regelrechte kwelling voor de konijnen. Als konijnen zich niet terug kunnen trekken uit de zon, kunnen ze een hitteslag krijgen en doodgaan.
Een konijnenhok is aan de onderkant vaak open, je kan deze dan ook gewoon op de stoeptegels zetten. Zorg ook voor een stuk zachte ondergrond, maar voorkom dat je konijnen door te graven kunnen ontsnappen. Graaf dus een stuk gaas in onder het konijnenhok.
Konijnenren voor buiten
Naast een ruim konijnenhok, is het belangrijk om een konijnenren te plaatsen. Hier kunnen je konijnen lekker in spelen en rennen. Dit is van belang omdat ze hiermee hun energie kwijt kunnen en overgewicht voorkomen wordt. In het beste geval wordt de konijnenren direct aan het konijnenhok gekoppeld, dan kunnen je konijnen zelf van en naar de ren lopen. Een ren kan nooit groot genoeg zijn, je konijnen zullen de ruimte ontzettend waarderen.
Indien je de ren op een onverhard stuk grond zet, zorg dan dat je onder de ren gaas ingraaft. Idealiter op zo’n 40 cm diep, zodat jouw konijnen toch nog kunnen graven. Konijnen staan graag op hun achterpoten en als ze zich goed voelen springen ze graag in het rond. Toch is een overdekte ren goed tegen ongewenste gasten en jouw konijnen kunnen er dan natuurlijk ook niet uit ontsnappen.
Wil je meer informatie over het plaatsen van een konijnenren? Lees dan hier verder.
Spelen in de ren
In de ren moeten allerlei dingen aanwezig zijn waar je konijnen zich mee bezig kunnen houden. Er zijn obstakels, doorgangen, dingen om op te springen of onder te liggen, boomstronken om aan te knagen en op te zitten. Hooi kan in een ruime ren op spannende manieren aangeboden worden. Leg bijvoorbeeld kleine plukjes hooi op verschillende, lastig te bereiken plekken neer. Hierdoor wordt hooi eten een uitdaging. De konijnen zijn dolgelukkig met deze nieuwe manier van huisvesting. Voor volwassen mensen en kinderen is het een plezier om naar de bedrijvige en spelende konijnen te kijken of met ze mee te spelen.
Bewegingsvrijheid
Konijnen in een buitenhok houden zonder uitloopmogelijkheid is niet aan te raden. Ook op een kleine plek is een uitloop te creëren door een hok op poten te zetten. De ruimte onder het hok is te benutten als kleine ren door het af te zetten met gaas. Vanuit het hok kan het konijn via een trapje naar de ren. Op deze manier woont het konijn in een soort flat.