Konijnen buiten houden, waar moet je dan op letten? Zorg bijvoorbeeld voor een geschikt konijnenhok voor buiten, een konijnenren, voldoende schuilmogelijkheden en voorkom daarnaast dat je jouw konijnen telkens naar binnenhaalt om te spelen. In verband met het grote temperatuurverschil kunnen je konijnen daardoor ziek worden. Wil je weten hoe je konijnen het beste buiten kunt huisvesten en wat je moet doen in de winter, zomer en bij regen? Lees dan verder.

Voordelen van konijnen buiten houden

  • Vaak meer ruimte voor de konijnen
  • Natuurlijke weersomstandigheden
  • Geen rommel en vervelende geurtjes in huis
  • Ongedierte blijft buiten

Nadelen van konijnen buiten houden:

  • Minder aandacht (soortgenootje is een must)
  • Ziektes worden minder snel opgemerkt
  • Veiligheid, er ontsnappen veel konijnen door te knagen of graven
  • Konijnen zijn gevoelig voor nat weer en tocht
  • Ongedierte kan makkelijker toegang krijgen (vliegen, ratten, etc.)
null

Dagelijkse controle

Vooral in de zomer zijn vliegen vervelend én gevaarlijk voor je konijnen. Het is daarom extra belangrijk om het konijnenhok en je konijnen dagelijks te controleren. Maak het hok extra vaak schoon en controleer je konijnen op wondjes of vieze plekken. Vliegen kunnen namelijk Myiasis veroorzaken; een madenziekte die binnen 24 uur dodelijk kan zijn. Lees hier meer over deze madenziekte.

Konijnenhok voor buiten

Een konijnenhok is eigenlijk nooit ruim genoeg, maar zie het als een onderdeel van de leefomgeving. Om het hok heen moet er voldoende bewegingsruimte zijn, het liefst permanent afgezet. Het hok dient dan als plek om te rusten, eten, drinken en schuilen. Een nachthok is wel vereist, hierin kunnen jouw konijnen zich terug trekken bij slecht weer of kou en kunnen ze met een veilig gevoel rusten. Met een flinke pluk warmte-isolerend stro maak je deze slaapkamer nog lekkerder.

Indien je een hok hebt dat geen bovengedeelte heeft, dan is het prettig als het (nacht)hok op pootjes staat. Zodoende kan er geen kou optrekken, kou en tocht zijn immers gevaarlijk voor jouw konijnen. Het dak steekt altijd iets uit tegen de regen. In Nederland komt de regen vaak vanuit het zuidwesten, dus hier kun je rekening mee houden. In het volgende stuk gaan we verder in op de plaatsing van het hok. Vervang kapotte of lamme sloten, zo voorkom je dat ongewenste gasten toch toegang kunnen krijgen tot het hok.

BEKIJK ALLE KONIJNENHOKKEN

Plaatsing buitenhok

Een buitenhok moet op een luwe plek staan met de opening op het oosten. Op zonnige dagen moeten konijnen voldoende schaduw kunnen vinden. Het hok moet bestand zijn tegen wind en regen en het hok mag geen kieren of spleten hebben. Een nat, vochtig of tochtig konijnenhok kan namelijk longontsteking tot gevolg hebben.

Een buitenhok mag ’s zomers nooit op het zuiden staan. ’s Middags staat de zon dan recht op het hok te branden en kunnen konijnen daardoor oververhit raken. In het voorjaar liggen konijnen graag in het zonnetje, maar in de zomer heeft het dier schaduw nodig. Als het hok ook op warme dagen toch op het zuiden staat, is dit een regelrechte kwelling voor de konijnen. Als konijnen zich niet terug kunnen trekken uit de zon, kunnen ze een hitteslag krijgen en doodgaan.

Een konijnenhok is aan de onderkant vaak open, je kan deze dan ook gewoon op de stoeptegels zetten. Zorg ook voor een stuk zachte ondergrond, maar voorkom dat je konijnen door te graven kunnen ontsnappen. Graaf dus een stuk gaas in onder het konijnenhok.

null

Verkoeling voor konijnen

Er sterven elk jaar talloze konijnen aan de gevolgen van oververhitting. Het konijnenhok moet dan ook in de schaduw staan wanneer het warm wordt buiten. Daarnaast kan je jouw konijnen verkoelen met een Ice Disc en met behulp van deze tips.

Konijnenren voor buiten

Naast een ruim konijnenhok, is het belangrijk om een konijnenren te plaatsen. Hier kunnen je konijnen lekker in spelen en rennen. Dit is van belang omdat ze hiermee hun energie kwijt kunnen en overgewicht voorkomen wordt. In het beste geval wordt de konijnenren direct aan het konijnenhok gekoppeld, dan kunnen je konijnen zelf van en naar de ren lopen. Een ren kan nooit groot genoeg zijn, je konijnen zullen de ruimte ontzettend waarderen.

Indien je de ren op een onverhard stuk grond zet, zorg dan dat je onder de ren gaas ingraaft. Idealiter op zo’n 40 cm diep, zodat jouw konijnen toch nog kunnen graven. Konijnen staan graag op hun achterpoten en als ze zich goed voelen springen ze graag in het rond. Toch is een overdekte ren goed tegen ongewenste gasten en jouw konijnen kunnen er dan natuurlijk ook niet uit ontsnappen.

Wil je meer informatie over het plaatsen van een konijnenren? Lees dan hier verder.

null

Eerst wennen aan het konijnenhok

Konijnen moeten eerst even wennen aan hun nieuwe konijnenhok voordat ze in de konijnenren gaan. Hiervoor moet je je konijnen een paar dagen in hun hok houden, zonder ze eruit te halen. Ze krijgen daar hun eten en drinken en zullen zich thuis gaan voelen. Vervolgens kunnen ze hun omgeving gaan verkennen door de konijnenren open te stellen. Ze zullen zeer nieuwsgierig zijn en lekker op ontdekking gaan.

Spelen in de ren

In de ren moeten allerlei dingen aanwezig zijn waar je konijnen zich mee bezig kunnen houden. Er zijn obstakels, doorgangen, dingen om op te springen of onder te liggen, boomstronken om aan te knagen en op te zitten. Hooi kan in een ruime ren op spannende manieren aangeboden worden. Leg bijvoorbeeld kleine plukjes hooi op verschillende, lastig te bereiken plekken neer. Hierdoor wordt hooi eten een uitdaging. De konijnen zijn dolgelukkig met deze nieuwe manier van huisvesting. Voor volwassen mensen en kinderen is het een plezier om naar de bedrijvige en spelende konijnen te kijken of met ze mee te spelen.

null

Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden

Konijnen zijn van nature prooidieren en beleven de wereld als 'gevaarlijk'. Ze hebben in het wild verschillende schuilplekken en vluchtroutes, dus is het belangrijk om zowel in het konijnenhok als in de konijnenren voldoende schuilhuisjes te plaatsen. Je konijnen kunnen zich dan terug trekken wanneer nodig en kunnen er ook lekker mee spelen.

Bewegingsvrijheid

Konijnen in een buitenhok houden zonder uitloopmogelijkheid is niet aan te raden. Ook op een kleine plek is een uitloop te creëren door een hok op poten te zetten.  De ruimte onder het hok is te benutten als kleine ren door het af te zetten met gaas. Vanuit het hok kan het konijn via een trapje naar de ren. Op deze manier woont het konijn in een soort flat.

BEKIJK HET ASSORTIMENT BUITENHOKKEN IN ONZE WEBSHOP