Konijnen behoren tot de meest populaire huisdieren in Nederland. Het zijn leuke diertjes om naar te kijken en mee te spelen, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Ben je van plan om konijntjes aan te schaffen en wil je graag weten waar je op moet letten? Lees dan snel verder!
Wat moet je weten over konijnen?
Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je te verdiepen in konijnen voordat je besluit ze aan te schaffen. Konijnen zijn bijvoorbeeld geen knuffeldieren, maar aaien kunnen ze wel erg fijn vinden. In de natuur wordt er door andere dieren op ze gejaagd, dus kunnen ze snel bang reageren. Vasthouden, oppakken en knuffelen is dan ook iets waar ze niet van houden. Lees hier hoe je konijnen op de juiste manier hanteert.
Passen konijnen in mijn omgeving?
Nadat je jezelf verdiept hebt in konijnen, moet je jezelf afvragen of je huidige leefsituatie aansluit bij de behoeftes van deze dieren. Je hoeft ze misschien niet uit te laten zoals een hond, maar ze hebben wel op een andere manier voldoende aandacht nodig. Zo dienen ze een ruim ren te hebben waarin ze kunnen huppelen, moet het hok regelmatig verschoond worden en hebben ze voldoende voedsel en knaagmogelijkheden nodig. Dit kost tijd, ruimte én geld, dat moet je er dus wel voor over hebben. Daarnaast moet je een goed oppasadresje hebben als je op vakantie gaat.
Waar koop je konijnen?
Heb je besloten dat konijnen in jouw omgeving passen? Dan is het tijd om ze uit te zoeken. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden, bekijk ze hieronder:
Allereerst het dierenasiel of de konijnenopvang; eigenlijk de beste manier van konijnen kopen! Overal in Nederland zijn namelijk speciale konijnenasielen, die werkelijk vol zitten met beestjes die gevonden of afgestaan zijn. Alle soorten konijnen zijn hier te vinden. Van heel jong tot oud en zelfs raskonijnen. Vrijwel alle dieren zijn in het asiel beland omdat de eigenaar geen zin of tijd meer had om voor de dieren te zorgen.
Klik hier voor een konijnenopvang-asiel lijst per provincie. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet.
Verhuisdieren is een online platform waar je terechtkunt om de zorg van konijnen en andere huisdieren over te nemen van baasjes die dat niet meer kunnen. Op deze manier kun je op een verantwoorde wijze een lief beestje een nieuw, warm thuis bieden. Hier vind je meer informatie over Verhuisdieren.
In geselecteerde Pets Place winkels kan je konijnen kopen die minimaal 8 weken oud en ingeënt zijn, inclusief een konijnenpaspoort. Hierin staat vermeld wanneer ze zijn geboren en waarvoor ze zijn ingeënt. Wil je weten of deze konijnen bij de Pets Place bij jou in de buurt te koop zijn, zoek dan hier naar de dichtstbijzijnde winkel.
Natuurlijk kun je ook konijnen kopen bij fokkers. Let hierbij wel op, je kunt namelijk goede en slechte fokkers van elkaar onderscheiden. Goede fokkers geven hun konijnen in een ren de ruimte om de pootjes te strekken. De hokken zijn schoon en de jonge konijntjes mogen minimaal 8 weken bij de moeder blijven, zoals het hoort. Daarnaast zien de kleine diertjes er schoon en verzorgd uit, evenals de ouders. Slechte fokkers kun je herkennen aan kleine, vaak vieze hokken.
Bij de aanschaf moet je hierop letten:
- Schone, heldere oogjes
- Een schoon en droog neusje
- Schone oorschelpen
- Schone achterhand
Daarnaast is het konijntje levendig, nieuwsgierig en zit hij/zij niet stilletjes in een hoekje.
Neem liever geen dieren mee die jonger zijn dan 8 weken. Vraag altijd wat voor voer ze nu krijgen en neem daar wat van mee als het kan. Plotselinge voerwisselingen geven namelijk darmstoornissen. Heb je al een konijn en wil je er nog een bij? Lees dan hier hoe je ze moet koppelen.
Kosten van konijnen
De aanschaf van de beestjes is op zich niet zo duur. Afhankelijk van het ras kost een konijn tussen de €25 en €50, maar dan ben je er nog niet. Houd rekening met kosten voor voeding, speelgoed, bodembedekking, huisvesting en dierenartsbezoeken. De liefde en het gezelschap wat je ervoor terug krijgt staat natuurlijk niet in verhouding met de kosten.
Huisvesting van konijnen
Konijnen leven oorspronkelijk in groepen. Je kunt ze daarom beter niet alleen houden. Lees meer hierover in het artikel gezelschap voor je konijn. Een konijnenhok moet daarom ruimte bieden voor minstens twee beestjes, maar met alleen het hok ben je er nog niet. Zo kun je buiten een konijnenren aansluiten op het hok of ze binnen vrij laten rondlopen. Zorg trouwens ook voor voldoende schuilmogelijkheden (zoals een nachthok, huisjes en tunnels) in het konijnenhok. Konijnen zijn prooidieren en ervaren de wereld als ‘gevaarlijk’, even kunnen wegkruipen is dus wel zo fijn… In dit artikel geven we je tips voor het kiezen van een konijnenhok.
Verzorging
De verzorging van de pluizenbolletjes hangt mede af van de manier van huisvesten. Het schoonmaken van een buitenhok met een ren neemt, één keer per week, veel tijd in beslag en het verversen van water en voer hoort bij je dagelijkse taken. Vachtverzorging en elke dag spelen mag je natuurlijk ook niet vergeten.
Goede voeding, huisvesting en aandacht zorgen voor gezonde en gelukkige konijnen. Vermijd plotselinge veranderingen in het menu en zorg altijd voor een droge en schone kooi. Een goede verzorging begint met een goede uiterlijke controle van je konijnen. Kijk bijvoorbeeld regelmatig naar de lengte van de nagels. Zijn de nagels te lang? Knip ze dan met een speciaal nagelschaartje voor knaagdieren. Dit voorkomt dat de nagels gaan splijten.
De tanden en kiezen van konijnen groeien hun hele leven lang door en slijten door kauwbewegingen. Harde droogvoeding, hooi en knaagmaterialen helpen de tanden op een natuurlijke manier te slijten. Zorg dus altijd voor voldoende knaagmaterialen, bijvoorbeeld wilgentakjes of harde producten op basis van plantaardige materialen.
Borstelen van een konijn
Het is verstandig om de vacht regelmatig te borstelen, vooral in de ruiperiode als ze veel haar verliezen. Een langharig konijn moet vaker geborsteld worden om klitten en vuil uit de vacht te verwijderen. Meer weten over de vachtverzorging? Lees dan hier verder.
Wat eten ze?
Goede voeding is ontzettend belangrijk voor konijnen. De perfecte balans voor een gezond menu bevat de volgende onderdelen: hooi, verse groenten, droogvoer, lekkernijen en water. Lees hier meer over voeding.