Help! Een krolse kat! Het is je vast opgevallen dat krolse poezen zich anders dan anders gedragen. Van het hevige miauwen tot het sproeien: het kan allemaal best lastig of vervelend zijn. Vraag jij je misschien het volgende af: Hoe lang is een kat krols? Of hoe vaak is een kat krols? En hoe moet ik omgaan met een krolse kat? Geen zorgen, in deze blog staat informatie over krolsheid bij katten die je verder helpt. Je hoeft in ieder geval niet langer meer de kat uit de boom te kijken na het lezen van deze blog!
Krolsheid kat
Als een poes krols is wil ze nog maar één ding: de aandacht van een kater! Ze zal er dan ook alles aan doen om deze te krijgen. Als een kat krols is, is ze vruchtbaar en wil ze zo snel mogelijk paren. Poezen ovuleren pas als ze geslachtsgemeenschap hebben en op dit moment komen meerdere eitjes vrij. Er ontstaat geen bloeding zoals bij vrouwen of honden. Poezen kunnen al krols worden vanaf een leeftijd van vier maanden. Als je je kitten niet gesteriliseerd hebt, zal de eerste krolsheid ergens tussen de vierde en de twaalfde maand komen. De meeste poezen zijn vruchtbaar vanaf ongeveer negen maanden.
Alles over krolse katten
Hieronder staan antwoorden op de meest gestelde vragen over krolse katten. Als jouw vraag er niet bij staat kan je die onderaan de blog stellen.
Hoe kan je een krolse kat kalmeren?
Je krolse kat stil krijgen zal een grote uitdaging zijn. Je kan de volgende tips proberen:
- Geef je kat aandacht en ga met haar spelen of knuffelen
- Maak een warm plekje met bijvoorbeeld een elektrisch kussen of deken, een warmtezak of een warme handdoek
- Maak gebruik van kattenferomonen, zoals Feliway
- Probeer speeltjes met kattenkruid
- Zorg ervoor dat de kattenbak schoon blijft
- Laat je krolse kat niet lang alleen thuis
- Zorg ervoor dat je poes niet bij katers in de buurt kan komen
- Bestraf je poes in ieder geval niet! Hiervan gaat de krolsheid niet over
Hoe lang is een kat krols?
Als je poes eenmaal krols is, zal de krolsheid gemiddeld 4 tot 9 dagen duren. De krolsheid duurt iets korter of langer dan een week. Als de poes tijdens deze periode niet zwanger raakt, zal ze waarschijnlijk een paar weken later opnieuw krols worden.
Hoe vaak is een kat krols?
Hoe vaak een poes krols is, hangt af van de daglengte. Binnenkatten kunnen daardoor gedurende het hele jaar krols zijn. Dit komt omdat mensen ‘s avond graag lampen aanzetten, waardoor voor katten de daglengte langer lijkt. Bij buitenkatten komt krolsheid vooral in de periode van het voorjaar tot de herfst voor, wanneer de lichthoeveelheid toeneemt. Een poes kan om de drie weken krols zijn, maar dit verschilt per kat.
Wat zijn symptomen van een krolse kat?
Een krolse kat vertoont symptomen zoals héél veel en hard miauwen (krijsen), onzindelijkheid, onrust, weinig eetlust, rollen en een drang om continu naar buiten te willen. Je zal misschien wel merken dat ze met een opgeheven achterwerk en staart loopt. Krolse poezen vragen vaak om extra aandacht, willen meer geaaid worden, geven veel kopjes en zijn aanhankelijker. Het kan zelfs voorkomen dat een krolse kat sproeit. Poezen sproeien in huis om hun geur achter te laten. Deze symptomen kunnen heel vervelend voor jou en voor je poes zijn. Zelfs de buren kunnen het merken als je kat krols is.
Wat moet je doen met een krolse kat?
Helaas kun je niet veel doen als je poes krols is. De krolsheid gaat niet eerder weg bij het toepassen van bepaalde trucjes. Wat je wel kan doen is je poes zoveel mogelijk proberen te kalmeren. Geef haar extra aandacht en wacht de periode af. De paringsdrang kan erg frustrerend zijn voor je poes. Als je poes hier veel last van heeft zou je erover na kunnen denken om je poes te steriliseren. Om te voorkomen dat je kat weer krols wordt, is de enige oplossing je kat steriliseren.
Kan een krolse kat naar buiten?
Het is geen goed idee om je krolse kat naar buiten te laten. Krolse poezen willen maar één ding en dat is paren. Als je een niet gesteriliseerde kat naar buiten laat, is de kans groot dat ze katers tegenkomt en zwanger raakt. Als je graag een nestje wil, kan je het beste contact met een fokker opnemen.
Krolse kater
Mensen denken weleens dat katers ook krols worden, echter is dat niet waar. Katers kennen geen krolsheid. Als je symptomen ziet bij een krolse kater heb je: óf te maken met een poes óf je kater is geslachtsrijp. Als je kater geslachtsrijp is kan hij beginnen met sproeien, op zoek gaan naar poezen waardoor hij meerdere dagen weg is of gaan vechten met andere katers. Deze gedragingen kan je verhelpen door je kat te castreren.