“Wat zijn de kosten voor een sterilisatie kat? Wanneer kan je een kat steriliseren of castreren? Wat is het gedrag van een kat na sterilisatie?” Heb jij deze of andere vragen over het castreren en steriliseren van katten? Lees dan vooral deze blog, zodat je met een gerust hart en goed voorbereid een afspraak voor je kat kan inplannen bij de dierenarts!
Verschil castratie en sterilisatie kat
Castreren betekent officieel het volledig weghalen van de geslachtsorganen, ongeacht het geslacht. Als je spreekt over steriliseren, gaat het officieel alleen om de eileiders of zaadleiders onderbreken, ongeacht het geslacht. In beide situaties raakt een dier hierdoor onvruchtbaar. De dierenarts zal bij katers de zaadballen verwijderen en bij poezen (kattinnen, de Vlaamse benaming) de eierstokken verwijderen. Omdat in beide gevallen geslachtsorganen volledig weggehaald worden, worden officieel zowel poezen als katers gecastreerd. Voor de meeste mensen zijn deze medische termen verwarrend, daarom zal in deze blog steriliseren voor poezen en castreren voor katers gebruikt worden.
Sterilisatie kat
Als je je poes of kattin laat steriliseren worden de eierstokken en soms zelfs de baarmoeder verwijderd. Eerst voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Hierbij luistert de dierenarts naar het hart en de longen om te controleren of alles in orde is. Je kat wordt onder narcose gebracht met behulp van een braunule (een infuusnaald): vandaar dat kale plekje op de voorpoot. Nadat je kat onder narcose is gebracht, wordt op de buik een gedeelte van de haren weggeschoren en de plek gedesinfecteerd. Daarna maakt de dierenarts een kleine snede in de buik, waar de eierstokken uit de buikholte worden gehaald. Hierna hecht de dierenarts de wond dicht. Met de voorbereiding duurt de ingreep ongeveer een uur. Als de dierenarts klaar is, zal je kat tijd nodig hebben om weer wakker te worden. Vandaar dat je kat vaak een dagdeel bij de dierenartsenpraktijk is.
Waarom poes steriliseren?
Hieronder staan alle voordelen van een sterilisatie kat op een rijtje:
- Geen ongewenste nestjes
- Er zijn al genoeg kittens (ook in asielen)
- Minder zwerfkatten
- Geen last meer van krolsheid (dat geldt zowel voor de eigenaar als voor de poes)
- Verkleint risico op kwaadaardige borstkanker
- Minder kans op baarmoederontstekingen
- De kans op sproeien is kleiner
Nadelen sterilisatie
Wat zeker niet mag ontbreken zijn de risico’s die aan een sterilisatie verbonden zitten. Hieronder staan alle nadelen van een sterilisatie:
- Gewichtstoename
- Narcose risico
- Je poes kan geen nestjes meer krijgen
Kosten sterilisatie kat
De kosten van een kat steriliseren verschillen per dierenartsenpraktijk. Voor de actuele prijzen bij Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, kan je kijken op de tarievenpagina. Is je kat verzekerd? Sommige huisdierverzekeringen, zoals Figo, vergoeden de meeste kosten van een sterilisatie.
Castreren kat
Als je je kat laat castreren worden de teelballen (testikels) verwijderd. Dit is een kleine, eenvoudige ingreep, waarbij je kat onder narcose gaat. Eerst voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Hierbij luistert de dierenarts naar het hart en de longen om te controleren of alles in orde is. Nadat je kater onder narcose is gebracht, wordt de balzak kaal gemaakt en de plek gedesinfecteerd. Daarna maakt de dierenarts een kleine snede in de balzak, waar de teelballen afzonderlijk van elkaar uit worden gehaald. Hechten is vaak niet nodig. Hierna is de dierenarts alweer klaar en kan je kat in de recovery ruimte (uitslaapkamer) wakker worden. Met de voorbereiding duurt de ingreep ongeveer een halfuurtje.
Waarom kat castreren?
Hieronder staan alle voordelen van een kater castreren op een rijtje:
- De belangrijkste reden: geen ongewenste nestjes
- Er zijn al genoeg kittens (ook in asielen)
- Minder zwerfkatten
- Agressiviteit neemt af (ook minder gevechten met andere katers!)
- Minder last van dominant gedrag
- Minder verwondingen
- Verkleint de kans op sproeien en plassen in huis
- Risico op ziektes en de verspreiding ervan neemt af
- De kans dat de kat gaat ronddwalen en vermist raakt (wegloopt) is kleiner
Nadelen castratie
Wat zeker niet mag ontbreken zijn de risico’s die aan een castratie verbonden zitten. Hieronder staan alle nadelen van een castratie:
- Gewichtstoename
- Narcose risico
- Je kater kan geen poezen meer bevruchten
Kosten castratie kat
De kosten van een kat castreren verschillen per dierenartsenpraktijk. Kijk op de pagina van Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, naar de actuele tarieven voor castratie. Is je kat verzekerd? Sommige huisdierverzekeringen, zoals Figo, vergoeden de meeste kosten van een castratie.
Voorzorg castratie en sterilisatie operatie
Als je een afspraak bij de dierenarts gaat maken is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:
- Breng je kat nuchter bij de dierenarts (twaalf uur van tevoren geen eten meer geven). Van tevoren drinken mag wel, maar zorg dat je de avond van tevoren het eten (ook van eventuele andere katten) weghaalt en je kat niet meer naar buiten kan.
- Neem van tevoren de operatiekosten door en vraag een prijsindicatie aan.
- Wees de dag van de operatie telefonisch bereikbaar.
- Om de wond te beschermen wordt voor poezen een Medical Pet Shirt (MPS) aangeraden. Een MPS is een soort rompertje die voorkomt dat je poes na de operatie aan de wond kan likken. Je kunt ook kiezen voor een kraag. Katers laten de wond in de meeste gevallen met rust. Zowel het kattenshirt als de kraag kan je bij de dierenarts kopen.
Nazorg operatie kat
Het is belangrijk om te denken aan de nazorg van een operatie bij je huisdier. Je kat heeft speciale zorg nodig. Het lichaam moet herstellen van de operatie en de wond heeft tijd nodig om te genezen. De dierenarts zal na 10 dagen een wondcontrole doen, maar tot die tijd is het een goed idee om de wond in de gaten te houden. De operatiewond hoort er droog en rustig uit te zien. En vergeet de pijnstillers niet! Hoewel katers vaak geen pijnstillers mee hoeven, krijgen poezen wel pijnstillers mee. Bij de dierenarts heeft je poes al de eerste pijnstiller gekregen, maar die werkt na 24 uur uit. Daarom doe je er goed aan de dag ná de operatie meteen te starten met de pijnstillers. Meestal krijg je voor drie dagen pijnstillers (medicatie) mee.
Je kat verwennen na de operatie
Na de operatie vinden veel mensen het fijn om hun kat lekker te verwennen, zodat de katten een goed herstel hebben. Ze zullen na de operatie waarschijnlijk wat van slag zijn. Maak een lekker, fijn plekje en zodra je kat weer kan eten, kan je iets lekkers geven.