“Wat zijn de kosten voor een sterilisatie kat? Wanneer kan je een kat steriliseren of castreren? Wat is het gedrag van een kat na sterilisatie?” Heb jij deze of andere vragen over het castreren en steriliseren van katten? Lees dan vooral deze blog, zodat je met een gerust hart en goed voorbereid een afspraak voor je kat kan inplannen bij de dierenarts!

null

Dat zijn veel kittens!

Wist je dat een kattenpaartje wel 200 nakomelingen kan krijgen in 3 jaar tijd, wanneer ze niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn? Hoe dan?! Een poes krijgt gemiddeld 4 kittens per worp en kan gerust 2 nestjes per jaar krijgen. Dat zijn dan 8 kittens per jaar. Maar stel dat deze kittens ook allemaal 4 kittens krijgen. Reken maar uit!

Verschil castratie en sterilisatie kat

Castreren betekent officieel het volledig weghalen van de geslachtsorganen, ongeacht het geslacht. Als je spreekt over steriliseren, gaat het officieel alleen om de eileiders of zaadleiders onderbreken, ongeacht het geslacht. In beide situaties raakt een dier hierdoor onvruchtbaar. De dierenarts zal bij katers de zaadballen verwijderen en bij poezen (kattinnen, de Vlaamse benaming) de eierstokken verwijderen. Omdat in beide gevallen geslachtsorganen volledig weggehaald worden, worden officieel zowel poezen als katers gecastreerd. Voor de meeste mensen zijn deze medische termen verwarrend, daarom zal in deze blog steriliseren voor poezen en castreren voor katers gebruikt worden.

null

Dierenartsen bij Vets Place!

Heb jij weleens een dierenarts bij Pets Place gezien? Dat zou zomaar kunnen! Pets Place heeft namelijk een aantal dierenartspraktijken genaamd Vets Place. Bij de dierenartsen van Pets Place kun je jouw huisdier laten castreren en steriliseren. Kijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN VAN VETS PLACE

Sterilisatie kat

Als je je poes of kattin laat steriliseren worden de eierstokken en soms zelfs de baarmoeder verwijderd. Eerst voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Hierbij luistert de dierenarts naar het hart en de longen om te controleren of alles in orde is. Je kat wordt onder narcose gebracht met behulp van een braunule (een infuusnaald): vandaar dat kale plekje op de voorpoot. Nadat je kat onder narcose is gebracht, wordt op de buik een gedeelte van de haren weggeschoren en de plek gedesinfecteerd. Daarna maakt de dierenarts een kleine snede in de buik, waar de eierstokken uit de buikholte worden gehaald. Hierna hecht de dierenarts de wond dicht. Met de voorbereiding duurt de ingreep ongeveer een uur. Als de dierenarts klaar is, zal je kat tijd nodig hebben om weer wakker te worden. Vandaar dat je kat vaak een dagdeel bij de dierenartsenpraktijk is.

null

Wanneer steriliseren kat?

Kittens zijn geslachtsrijp rond de vijf tot acht maanden. Als je geen nestje kittens wil krijgen, is het advies om je poes vóór deze tijd te steriliseren. Meestal wordt een leeftijd van vier tot zes maanden aangehouden. Als je kat is gesteriliseerd en hersteld is, kan je je kitten veilig naar buiten laten gaan.

Waarom poes steriliseren?

Hieronder staan alle voordelen van een sterilisatie kat op een rijtje:

 • Geen ongewenste nestjes
 • Er zijn al genoeg kittens (ook in asielen)
 • Minder zwerfkatten
 • Geen last meer van krolsheid (dat geldt zowel voor de eigenaar als voor de poes)
 • Verkleint risico op kwaadaardige borstkanker
 • Minder kans op baarmoederontstekingen
 • De kans op sproeien is kleiner
null

Poezenpil

Gebruik vooral geen poezenpil voor je kat. De poezenpil geeft een grote kans op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren, suikerziekte en baarmoederontsteking. Ook als je de poezenpil een keer vergeet of wordt uitgespuugd kan je poes misvormde kittens krijgen. Om deze redenen wordt de poezenpil afgeraden.

Nadelen sterilisatie

Wat zeker niet mag ontbreken zijn de risico’s die aan een sterilisatie verbonden zitten. Hieronder staan alle nadelen van een sterilisatie: 

 • Gewichtstoename
 • Narcose risico
 • Je poes kan geen nestjes meer krijgen
null

Gewichtstoename na sterilisatie

Gewichtstoename ontstaat doordat het metabolisme van je poes verandert: je kat heeft minder energie nodig, maar blijft hetzelfde (vaak meer!) eten. Hierdoor neemt het gewicht van de poes toe. Als richtlijn kan je na de sterilisatie voortaan een derde deel van het voer minder geven. Gelukkig bestaat er speciaal dieetvoer voor gesteriliseerde katten die gewichtstoename helpt voorkomen.

Kosten sterilisatie kat

De kosten van een kat steriliseren verschillen per dierenartsenpraktijk. Voor de actuele prijzen bij Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, kan je kijken op de tarievenpagina. Is je kat verzekerd? Sommige huisdierverzekeringen, zoals Figo, vergoeden de meeste kosten van een sterilisatie.

BEKIJK ACTUELE TARIEVEN STERILISATIE

Castreren kat

Als je je kat laat castreren worden de teelballen (testikels) verwijderd. Dit is een kleine, eenvoudige ingreep, waarbij je kat onder narcose gaat. Eerst voert de dierenarts een pre-anesthetisch onderzoek uit. Hierbij luistert de dierenarts naar het hart en de longen om te controleren of alles in orde is. Nadat je kater onder narcose is gebracht, wordt de balzak kaal gemaakt en de plek gedesinfecteerd. Daarna maakt de dierenarts een kleine snede in de balzak, waar de teelballen afzonderlijk van elkaar uit worden gehaald. Hechten is vaak niet nodig. Hierna is de dierenarts alweer klaar en kan je kat in de recovery ruimte (uitslaapkamer) wakker worden. Met de voorbereiding duurt de ingreep ongeveer een halfuurtje.

null

Wanneer kat castreren?

Kittens zijn geslachtsrijp rond de vijf tot acht maanden. Als je geen nestje kittens wil krijgen, is het advies om je kater vóór deze tijd te castreren. Meestal wordt een leeftijd van vier tot zes maanden aangehouden. Als je kater gecastreerd en hersteld is, kan je veilig je kitten naar buiten laten gaan.

Waarom kat castreren?

Hieronder staan alle voordelen van een kater castreren op een rijtje:

 • De belangrijkste reden: geen ongewenste nestjes
 • Er zijn al genoeg kittens (ook in asielen)
 • Minder zwerfkatten
 • Agressiviteit neemt af (ook minder gevechten met andere katers!)
 • Minder last van dominant gedrag
 • Minder verwondingen
 • Verkleint de kans op sproeien en plassen in huis
 • Risico op ziektes en de verspreiding ervan neemt af
 • De kans dat de kat gaat ronddwalen en vermist raakt (wegloopt) is kleiner
null

Kattenaids (fiv) en kattenleukemie (felv)

Ongecastreerde katers lopen een groter risico om kattenaids te krijgen. De ziekte wordt veroorzaakt door het immunodeficiëntie-virus, ook wel FIV genoemd. Daarnaast lopen katers ook een groter risico om kattenleukemie, het Feline Leukemievirus (FeLV), te krijgen. Katers kunnen deze ziektes oplopen door vechtpartijen, die ongecastreerde katers vaak hebben tijdens het paringsseizoen. Door beide virussen worden wereldwijd katten ziek of komen zelfs te overlijden.
LEES MEER OVER KROLSE KATTEN

Nadelen castratie

Wat zeker niet mag ontbreken zijn de risico’s die aan een castratie verbonden zitten. Hieronder staan alle nadelen van een castratie:

 • Gewichtstoename
 • Narcose risico
 • Je kater kan geen poezen meer bevruchten
null

Gewichtstoename na castratie

Gewichtstoename ontstaat doordat het metabolisme van je kat verandert: je kater heeft minder energie nodig, maar blijft hetzelfde (vaak meer!) eten. Hierdoor neemt het gewicht van de kater toe. Als richtlijn kan je na de castratie voortaan een derde deel van het voer minder geven. Gelukkig bestaat er speciaal dieetvoer voor gecastreerde katten die gewichtstoename helpt voorkomen.
BESTEL VOEDING VOOR NA DE CASTRATIE

Kosten castratie kat

De kosten van een kat castreren verschillen per dierenartsenpraktijk. Kijk op de pagina van Vets Place, de dierenkliniek in Pets Place winkels, naar de actuele tarieven voor castratie. Is je kat verzekerd? Sommige huisdierverzekeringen, zoals Figo, vergoeden de meeste kosten van een castratie.

BEKIJK ACTUELE TARIEVEN CASTRATIE

Voorzorg castratie en sterilisatie operatie

Als je een afspraak bij de dierenarts gaat maken is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:

 • Breng je kat nuchter bij de dierenarts (twaalf uur van tevoren geen eten meer geven). Van tevoren drinken mag wel, maar zorg dat je de avond van tevoren het eten (ook van eventuele andere katten) weghaalt en je kat niet meer naar buiten kan.
 • Neem van tevoren de operatiekosten door en vraag een prijsindicatie aan.
 • Wees de dag van de operatie telefonisch bereikbaar.
 • Om de wond te beschermen wordt voor poezen een Medical Pet Shirt (MPS) aangeraden. Een MPS is een soort rompertje die voorkomt dat je poes na de operatie aan de wond kan likken. Je kunt ook kiezen voor een kraag. Katers laten de wond in de meeste gevallen met rust. Zowel het kattenshirt als de kraag kan je bij de dierenarts kopen.

Nazorg operatie kat

Het is belangrijk om te denken aan de nazorg van een operatie bij je huisdier. Je kat heeft speciale zorg nodig. Het lichaam moet herstellen van de operatie en de wond heeft tijd nodig om te genezen. De dierenarts zal na 10 dagen een wondcontrole doen, maar tot die tijd is het een goed idee om de wond in de gaten te houden. De operatiewond hoort er droog en rustig uit te zien. En vergeet de pijnstillers niet! Hoewel katers vaak geen pijnstillers mee hoeven, krijgen poezen wel pijnstillers mee. Bij de dierenarts heeft je poes al de eerste pijnstiller gekregen, maar die werkt na 24 uur uit. Daarom doe je er goed aan de dag ná de operatie meteen te starten met de pijnstillers. Meestal krijg je voor drie dagen pijnstillers (medicatie) mee.

LEES HIER MEER OVER DE NAZORG

Je kat verwennen na de operatie

Na de operatie vinden veel mensen het fijn om hun kat lekker te verwennen, zodat de katten een goed herstel hebben. Ze zullen na de operatie waarschijnlijk wat van slag zijn. Maak een lekker, fijn plekje en zodra je kat weer kan eten, kan je iets lekkers geven.

BESTEL ALLES VOOR KATTEN IN DE WEBSHOP