Je hebt besloten dat je een tuinkas wilt aanschaffen. Maar wat voor wat voor kas ga je kopen? In dit artikel staan een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een tuinkas.

Doel

Een tuinkas kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Dit doel zal o.a. de grootte van je tuinkas bepalen. Een kleine tuinkas zal voldoen als je de ruimte alleen wilt gebruiken om te zaaien en stekken, terwijl je voor het kweken van planten een grotere kas nodig hebt. Naast meer ruimte voor je planten kan een grotere kas ook gebruikt worden als een zitkamer of tuinhuis door de constante en aangename temperatuur.

Grootte

Zoals hierboven genoemd is de grootte van je tuinkas afhankelijk van het doel van de kas, maar ook de grootte van je tuin speelt een belangrijke rol in het kiezen van het juiste formaat tuinkas. De tuin moet daarnaast nog wel toegankelijk zijn, om onderhoud te plegen aan bijvoorbeeld de dakgoot. Ook met nabijgelegen natuurlijke obstakels zoals bomen moet rekening gehouden worden, aangezien die het zonlicht kunnen blokkeren.

Materiaal

Een tuinkas kan van verschillende materialen gemaakt worden, met elk zijn eigen voor- en nadelen. Het frame moet natuurlijk structuur geven aan de kas en moet daarom stevig en stabiel zijn. Eén van de opties voor het frame is aluminium, aangezien dit stevig en licht is, niet roest en een lange levensduur heeft. Een andere optie is het gebruiken van staal voor het frame. Staal is extreem sterk en minder duur, maar is heel erg zwaar. Hierdoor kan verplaatsen lastig worden. Ook een frame van plastic is een optie, maar dit is alleen geschikt voor kleine kassen omdat het niet zo’n sterk materiaal is. Wel is plastic een goedkope oplossing die ook nog makkelijk te verplaatsen is. Naast het frame bestaat een kas ook nog uit panelen. Deze panelen kunnen van bijvoorbeeld folie, polycarbonaat, tuinbouwglas of veiligheidsglas gemaakt worden. Hier zit ook weer onderscheid in de levensduur, opwarming, isolatie, stevigheid en prijs.

Ventilatie

In koudere periodes is het goed dat een kas de warmte van de zon of verwarming kan vasthouden. Maar in de zomer moet de kas goed geventileerd worden. Anders verwelken de planten eerder. Zorg ervoor dat je kas zijn warmte kwijt kan als dit nodig is. Dit kan via de deur, maar ook zijn er ramen nodig bij het dak, aangezien de warme lucht stijgt. Sommige kassen zijn uitgerust met ramen die automatisch openen als het te warm wordt in de kas!

BEKIJK ONZE TUINKASSEN IN EEN BOERENBOND WINKEL