Een tuinkas kopen doe je niet zomaar. Al die advertenties met tuinkassen, kweekkassen, broeikassen, muurkassen, patiokassen en hobbykassen maken het niet bepaald makkelijk om de ware tuinkas te vinden… Laat je niet om de tuin leiden en lees hier alles over wat de verschillende tuinkassen jou te bieden hebben.

Wat voor kas ga je kopen?

Wil je een kas kopen? Dan is het verstandig om te weten uit welke soorten kassen je kan kiezen. Let bij het kopen op het doel en de grootte van de tuinkas. Als doel kun je bijvoorbeeld kassen gebruiken om te zaaien, te stekken, te kweken of om planten te beschermen; iedere kas heeft eigen voordelen. In kassen is het warmer dan buiten, dus de grond wordt sneller droog. Houd daarom de grond goed in de gaten en zorg voor ventilatie. Denk ook aan de ruimte die je voor de kas beschikbaar hebt. Bedenk waar je kas neer gaat zetten. Houd daarbij rekening met de hoeveelheid zonlicht en beschutting. En heb je al nagedacht over een budget? Hieronder staat voor je opgesomd welke soorten tuinkassen er zijn, zodat je snel met je groene vingers aan de slag kan!

Tuinkas kopen

Als je een tuinkas koopt kan je het hele jaar door verse groenten, kruiden, fruit, bloemen en planten kweken, ook onder slechte weersomstandigheden. Je kan zelfs het groeiseizoen verlengen en je planten laten overwinteren in de kas! Een tuinkas, ook wel kweekkas of hobbykas genoemd, ziet eruit als een rechthoekig, doorzichtig huisje. Tuinkassen hebben, afhankelijk van de grootte, meerdere doeleinden. Een kleine tuinkas zal voldoen als je alleen wil zaaien en stekken. Wil je ook planten kweken? Dan past een grotere kas beter. Een grote tuinkas biedt niet alleen meer ruimte aan (grote) planten, maar kan je ook gebruiken als zitkamer of tuinhuis door de constante en aangename temperatuur. In een tuinkas kan je rechtop staan en goed bewegen. Een tuinkas kan je helemaal naar wens inrichten met talloze accessoires. Afhankelijk van de grootte en het materiaal betaal je 500 tot 2000 euro voor een tuinkas (inclusief montagekosten).

Tuinkas kopen
null

Jaap en de bonenstaak

Door gunstige omstandigheden worden planten in tuinkassen veel groter dan in de buitenlucht, denk bijvoorbeeld aan tomaten. Een tuinkas is daarom zeer geschikt voor grotere groenten zoals aubergines, paprika’s, meloenen en courgettes.
BESTEL ZAADJES IN DE WEBSHOP

Kweekkas kopen

Als je voor een kweekkas kiest kan je al vroeg in het seizoen zaaien, zelfs terwijl dat buiten nog niet mogelijk is! Lees hier in de zaaikalender wanneer je welke groente kunt zaaien! Grote kweekkassen worden gezien als tuinkassen. Kleine kweekkassen, zoals de Nature Kweekkas, heten ook wel kweekbakken of kweektafels. Kweekbakken zijn er in vele soorten en maten. Ideaal voor op een dakterras, vensterbank of balkon! Kweekbakken zijn zowel met als zonder deksel verkrijgbaar en met of zonder poten te koop. Als je voor poten kiest kom je uit op een kweektafel. Je kunt kweekbakken zowel binnenshuis, buitenshuis of in een tuinkas gebruiken. Wil je een kweekbak kopen? Kweekbakken koop je al voor een paar tientjes.

null

Zaadjes planten

Wil je groenten, kruiden, planten, bloemen of fruit planten. Ga aan de slag in een kweekbak! Houd rekening met de ruimte die jouw favoriete zaadjes nodig hebben en met het feit dat je niet alle soorten planten/gewassen bij elkaar kan planten.
BESTEL HIER KWEEKKASSEN & KWEEKBAKKEN

Broeikas kopen

Een broeikas is eigenlijk precies hetzelfde als een tuinkas. Een broeikas duidt een kas aan waar het broeikaseffect plaatsvindt. Dit kan een kleine kas, een kweekpot op de vensterbank of een grote tuinkas in de achtertuin zijn.

Broeikas kopen
null

Het broeikaseffect

Zonnestralen stralen door het doorschijnende materiaal van kassen heen. Licht dat in de kas terecht komt wordt geabsorbeerd door de grond, de planten en al het andere wat in de kast staat. Hierbij wordt het licht omgezet in warmte (infrarode energie). De warmte zit ingesloten in de kas waardoor de warmte blijft hangen. Deze warmte zorgt voor optimale omstandigheden om planten te kweken.
BESTEL KWEEKMATERIAAL IN DE WEBSHOP

Muurkas kopen

Een muurkas of wandkas is een halve tuinkas. De wand van het hoogste punt zit gevestigd aan de muur van een huis of schuur. Hierdoor kan je je ruimte optimaal benutten, makkelijker leidingen aanleggen en wordt de kas beter verwarmd. Een muurkas lijkt een beetje op een serre, maar dan zonder doorgang naar het huis. Met name in het voorjaar schijnt de zon beter door de schuine wand van de muurkas heen, waardoor er meer licht en een betere warmte- en licht opvang is. Een ander voordeel is dat de kas een stuk minder wind vangt en steviger staat. In een muurkas kan je goed je planten laten overwinteren, tropische planten houden en planten laten groeien en klimmen langs de muur. Een muurkas is er in verschillende prijscategorieën, van een paar honderd euro tot een paar duizend euro.

Muurkas kopen
LEES HIER MEER OVER DE ZAAIKALENDER!

Patiokas kopen

Een patiokas of balkonkas is een kleine kas en is geschikt als je over beperkte ruimte beschikt. Perfect voor op een dakterras of balkon! De kas is een losstaande kas met kweekschappen die goed verplaatsbaar is. Met een patiokas is het mogelijk om planten te zaaien en kweken, zonder dat je daar veel geld aan hoeft uit te geven. Afhankelijk van de grootte en het materiaal kan je al voor 30 euro een patiokas in huis (of eigenlijk buitenshuis) hebben.

Patiokas kopen
BESTEL KWEEKMATERIAAL IN DE WEBSHOP

Tunnelkas kopen

Een tunnelkas, die ook wel foliekas wordt genoemd, is een aluminium constructie gemaakt van buizen en een hoes. De hoes is gemaakt van uv bestendige folie. Vaak heeft een tunnelkas ramen met horrengaas en een ritsdeur. Het folie zorgt ervoor dat planten minder snel verbranden en beschermd zijn onder slechte weersomstandigheden. Met behulp van een tunnelkas is het mogelijk om vroeg in het voorjaar gewassen te kweken, zoals bloemkool, sla en radijsjes. De foliekas is bedoeld voor de echte professionele tuinders. Meestal zijn tunnelkassen te koop voor een paar honderd euro.

Tunnelkas kopen
BESTEL ACCESSOIRES VOOR TUNNELKASSEN IN DE WEBSHOP

Oranjerie kopen

Voor de mensen die echt veel grond ter beschikking hebben is een oranjerie geschikt. Oranjerieën zijn luxe, grote tuinkassen, waar sommige mensen zelfs restaurants van maken. Een oranjerie, dat ook wel wintertuin of orangerie genoemd wordt, kan je ook als buitenwoonkamer, thuiswerkplek of studeerkamer gebruiken. Oranjerieën koop je vanaf een paar duizend euro, afhankelijk van de grootte.

Oranjerie kopen
BESTEL KWEEKMATERIAAL IN DE WEBSHOP

Een kleine tuinkas of een grote tuinkas?

In principe kan je van ieder soort tuinkas een klein of groot formaat kiezen. De beschikbare ruimte, het budget en het doel spelen hierin een belangrijke rol. Zelfs als je niet veel ruimte hebt kun je prima kiezen voor een kleine kas in je tuin, zoals een kweekbak, kweektafel of patiokas. Wil je echt de boel naar buiten verkassen? Kies dan voor een grote tuinkas, zoals een muurkas, grote tuinkas of een oranjerie!

null

Liever te groot dan te klein

Veel mensen raken nóg enthousiaster over tuinieren wanneer ze eenmaal een tuinkas hebben. Wees daarom niet te voorzichtig als je een kas gaat kopen en kies liever voor een maatje groter. Als je dan nóg gemotiveerder raakt, heb je in ieder geval genoeg ruimte.

Een glazen tuinkas of een tuinkas van plastic?

Er bestaan verschillende soorten materialen voor je tuinkas. Denk aan glas, metaal, kunststof of hout. Het frame geeft structuur aan de kas en moet daarom stevig en stabiel zijn. Eén van de opties voor het frame is aluminium. Aluminium is stevig en licht, roest niet en heeft een lange levensduur. Een andere optie voor het frame is staal. Staal is extreem sterk en minder duur, maar heel erg zwaar. Plastic is ook een optie, maar plastic is minder sterk en daarom meer geschikt voor kleine kassen. Wel is plastic een goedkope oplossing en is plastic makkelijk verplaatsbaar. Een kas bestaat, naast het frame, ook uit panelen. Deze panelen kunnen van bijvoorbeeld folie, polycarbonaat, tuinbouwglas of veiligheidsglas gemaakt zijn. Hier zit ook weer onderscheid in de levensduur, opwarming, isolatie, stevigheid en prijs.

BESTEL TUINGEREEDSCHAP IN DE WEBSHOP

Kas kopen: waar nog meer op letten?

  • Een temperatuur van 15 tot 24 graden is ideaal voor de plantengroei.
  • Wil je een kas kopen maar twijfel je over de prijs? Een tuinkas van plastic of tweedehands kassen zijn vaak goedkoper.
  • Gewassen zijn vatbaar voor spint en witte vliegen. Gebruik biologische hulpmiddelen om deze plagen milieuvriendelijk te bestrijden.
  • Zorg voor biodiversiteit! Door wisselteelt in je tuinkas worden planten sterker, voorkom je bodemmoeheid en lok je nuttige insecten.
  • Insecten kunnen vruchten in tuinkassen moeizaam bestuiven, terwijl sommige planten insecten nodig hebben. Je kan planten gelukkig ook zelf bestuiven met een pincet.
  • Plantensoorten hebben verschillende behoeften. Denk aan weinig of veel zon, luchtvochtigheid en bepaalde temperaturen.
  • In kassen kan het vriezen. Een kas maakt verschil omdat het overdag opwarmt door de zon en in de kas geen wind komt. Je kan een verwarmingssysteem, noppenfolie, vliesdoek of beschermhoes gebruiken om je planten extra te beschermen.
null

Zorg voor ventilatie!

Voorkom schimmels, algengroei en zwakke planten. Zorg ervoor dat de kas warmte kwijt kan. Dit kan via deuren, ventilatiesysteem zoals roosters, ventilatieapparaten en ramen. Sommige kassen zijn uitgerust met ramen die automatisch openen als het te warm wordt in de kas!
BEKIJK ONZE TUINKASSEN IN EEN PETS PLACE BOERENBOND WINKEL