Het is erg vervelend: ongedierte! Toch kunnen we er allemaal last van krijgen. Vooral muizen kunnen een échte plaag vormen die we zo snel mogelijk willen bestrijden. Met name in de koudere maanden komen de muizen naar binnen om de warmte en het voedsel op te zoeken. In dit artikel lees je hoe je kan herkennen of je last hebt van muizen en hoe je ze kan bestrijden. Uiteraard ook op diervriendelijke manieren!

Wanneer komen muizen het meest voor?

Muizen kunnen het hele jaar voor overlast zorgen, maar ze hebben een hekel aan de kou. Hierdoor komen ze in de wintermaanden vaker naar binnen. Hier zoeken ze de warmte op en hebben ze direct de beschikking over meer voedsel. Onze keukens liggen natuurlijk vol met lekkernijen! De muizen verlaten ’s nachts hun schuilplaatsen om hiernaar op zoek te gaan. Ze kunnen namelijk het best functioneren in een donkere ruimte.

Signalen van muizen in huis

Je kunt een vermoeden hebben dat je muizen in huis, de garage of de schuur hebt. Maar, hoe kom je er nu echt achter dat het om muizen gaat? In onderstaande gevallen zal je zeer waarschijnlijk last van muizen hebben.

De meest voorkomende manier om muizen te herkennen is aan de uitwerpselen. De diertjes kunnen zich snel voortbewegen, ook door nauwe ruimtes. Hierdoor kunnen de keutels verspreid door het hele huis liggen. Muizenkeutels zijn een paar millimeter groot en hebben de vorm van hagelslag.

info

Wist je dat?

Een muis bijna 100 keutels per dag kan produceren? Die wil je natuurlijk niet op jouw net gedweilde vloer aantreffen! Mocht je ze wel vinden, ruim ze dan zo snel mogelijk op en was daarna extra goed je handen. Muizen eten namelijk hun eigen uitwerpselen. Als je de keutels opruimt verwijder je ook direct een voedingsbron voor de muizen.

Muizen bewegen voortdurend en zijn daarbij vaak opzoek naar voedsel. Doordat ze niet zo goed kunnen zien, gebruiken ze hiervoor vooral hun reukvermogen. Tijdens deze zoektocht kruipen ze door gaatjes die net zo smal zijn als een elektriciteitskabel. Ze kunnen dan ook op bijna alle plekjes in huis komen.

Een muis heeft tanden die continu blijven groeien. Om deze kort en scherp te houden zullen ze veel knagen. Het maakt hen niets uit waaraan ze dat doen, waardoor jouw spullen beschadigd kunnen raken! Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitskabels, hout, plastic, voedselverpakkingen, isolatiematerialen en meubels. Genoeg redenen om ze te verjagen!

info

Wist je dat?

De tanden van een muis elke dag met zo'n 0,03 centimeter door blijven groeien.

Muizen laten naast de keutels ook urine achter. Deze sterke geur is vooral te ruiken in kleinere ruimtes. Ze gebruiken deze geur om zich te oriënteren en hun territorium te bepalen.

Muizen gebruiken vaak dezelfde routes om van en naar hun leefomgeving te gaan. Hierbij laten ze voortdurend sporen achter. Denk aan urine, het vuil en vet van de vacht (buiksmeer), stof en keutels. Deze achtergelaten viezigheid noemen we ook wel smeersporen.

Op beschutte en lastig te bereiken plekken bouwen muizen graag een nestje. Materialen die ze hiervoor gebruiken zijn onder andere karton, papier, takjes, blaadjes en isolatiemateriaal. Het liefst hebben ze voedsel binnen handbereik, dus naast plekken als de zolder en tussen de muren bouwen ze ook graag een nestje in de keuken.

info

Wist je dat?

Een huismuis geen behoefte heeft aan water. Ze kunnen namelijk voldoende vocht uit hun voedsel halen. Mochten ze wel de beschikking hebben over water, dan drinken ze slechts een paar milliliter per dag.
info

Ontzettend snelle voortplanting

Huismuizen kunnen zich zeer snel voortplanten. Een paar muizen in jouw huis kan al snel leiden tot een gigantische plaag. Een vrouwtje kan tot 10 keer per jaar jongen werpen. Een nestje bestaat uit 3 tot 12 jongen, welke na 6 tot 12 weken klaar zijn om zich voort te planten.

Tips om muizen te voorkomen

Wij hebben een aantal tips opgesteld om muizen te voorkomen. Met deze gemakkelijke hulpmiddelen maak je het de muis een stuk moeilijker!

  • Nummer 1

    Maak alle gaatjes dicht

    Begin rondom jouw huis, schuur of garage. Muizen komen namelijk vanaf buiten naar binnen, dus zorg ervoor dat je heel secuur alle gaatjes dicht maakt zodat er geen mogelijkheden meer zijn om binnen te dringen. Daarna stop je ook alle gaatjes binnenshuis dicht. Denk hierbij aan kabelgootjes en kieren in de muur.

  • Nummer 2

    Berg voedsel goed op

    Zorg ervoor dat je het voedsel in de keuken goed opbergt. Laat niets liggen en ruim alles goed op in afsluitbare bakjes. Dit geldt ook voor het voer van je huisdier! Bekijk hier afsluitbare bewaarbakken voor huisdiervoer.

  • Nummer 3

    Ruim afval op

    Muizen zijn dol op alles wat een sterke geur heeft. Dus ook op afval! Zorg ervoor dat je geen afvalzakken open en bloot neerzet.

Muizen bestrijden & verjagen

Heb je tóch last van ongedierte? Dan kan je het op een paar verschillende manieren bestrijden. Lees hieronder de verschillende opties, we starten natuurlijk met de dier vriendelijkste!

Ultrasone geluiden (diervriendelijk)

Een diervriendelijke manier om muizen (en ratten) te verjagen is door gebruik te maken van ultrasone geluiden. Dit verstoort de communicatie en het natuurlijke leefgedrag van de muizen. Ze zullen dan ook snel de omgeving vermijden. Dit geluidssysteem kan gemakkelijk geïnstalleerd worden. Je doet hem in het stopcontact en klaar! Dit is hygiënisch en gifvrij, waardoor de beestjes op een verantwoorde manier verjaagd worden.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Diervriendelijke muizenval

Naast de geluiden is het mogelijk om muizen te vangen met behulp van een diervriendelijke muizenval. Dit is een behuizing waar je wat lekkers voor de muis in kan leggen. De muis loopt vervolgens in de val en wordt levend gevangen. Het is wel goed om de val meerdere keren per dag te checken. Een gevangen muis zal namelijk snel gestrest raken.

BEKIJK IN DE WEBSHOP
tip

Plaats de muizenval op looproutes!

Als je gebruik maakt van een muizenval, plaats deze dan altijd op de looproutes van de muis. Dit zijn de plekken waar je bijvoorbeeld de muizenkeutels, nesten of knaagschades hebt aangetroffen. Weet je niet waar ze lopen? Zet ze dan langs muren of tussen gleuven.

Ouderwetse muizenval

De ouderwetse muizenval is effectief, maar niet diervriendelijk. Plaats wat lekkers voor de muis op het plankje en zodra de muis het eraf wilt pakken, klapt de klem dicht. Zorg ervoor dat je een klein stukje voedsel plaatst, wat lastig te pakken is. Anders zal de muis het lekkers te makkelijk kunnen pakken, waardoor de klem niet dicht klapt.

BEKIJK IN DE WEBSHOP
tip

Wat vindt een muis lekker?

Muizen eten voornamelijk noten, zaden, insecten, kruimels en hun eigen uitwerpselen. Een goed middel om op de muizenval te smeren is pindakaas. Muizen doen er namelijk langer over om dit op te eten, waardoor de val sneller afgaat. Ze zijn tevens gek op kaas of spek.

Muizengif

Een andere optie is om de muizenkolonie uit te roeien middels gif. Deze speciale granen ruiken aantrekkelijk voor de muizen, maar leiden na het nuttigen ervan binnen een paar dagen tot hun dood. Gebruik het gif niet in de buurt van kinderen en huisdieren!

BEKIJK IN DE WEBSHOP
info

Bestrijd ook ander ongedierte!

Heb je last van ander ongedierte in je tuin? Denk aan mieren, mollen en muggen. Wij helpen je graag met tips en handige producten! Lees hier snel verder.
BEKIJK ALLE BESTRIJDINGSMIDDELEN IN DE WEBSHOP