De nieren zijn een belangrijk orgaan van je hond. Deze zorgen er onder andere voor dat het bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen. Hoe zitten de nieren in elkaar en wat gebeurt er als de nieren van een hond niet meer goed werken? Wat is nierfalen en kunnen honden hier nog een gelukkig leven mee leiden? De antwoorden op deze vragen kun je in dit adviesartikel lezen!

Bouw van de nieren

Wij mensen hebben twee nieren, dat is bij honden niet anders! De vorm van de nier is te vergelijken met een boon. Dit boonvormige orgaan bestaat uit verschillende onderdelen. De nieren zijn aangesloten op het bloedvatenstelsel via de nierslagader en de nierader. Vanuit de beide nieren komt een urineleider (ureter) die naar de blaas loopt.

Wanneer een nier wordt doorgesneden, is te zien dat een nier is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Een nier wordt omhuld door de nierschors. Onder deze laag zit het niermerg, hier wordt de urine gevormd. Wanneer je nog verder in de nier gaat, kom je uit bij het nierbekken. Daar wordt de urine in verzameld en vanuit daar zal het uiteindelijk via de urineleider de nier verlaten.

Nieren en nierfalen hond

Werking van de nieren

De nieren zijn een van de belangrijkste organen van de hond. Ze filteren afvalstoffen uit het bloed en zorgen er voor dat de juiste balans tussen vloeistoffen en mineralen in het lichaam van de hond blijft bestaan. Wanneer je hond drinkt, wordt al het vocht opgenomen via het darmkanaal. Als er in het lichaam te veel vocht aanwezig is, komt dit via het bloed in de nieren terecht en verlaat het het lichaam in de vorm van urine. De nieren zijn dus te vergelijken met een zeef. Het bloed dat door de nieren stroomt wordt namelijk door een hoge bloeddruk uitgeperst, hierdoor wordt het vocht en de afvalstoffen uitgescheiden. De achtergebleven stoffen, zoals eiwitten en rode- en witte bloedcellen, passen niet door de mazen van de zeef. Deze blijven dus achter in het bloed en dat is maar goed ook!

null

Filtering van het bloed gaat 24/7 door!

De filtering van het bloed gaat constant door. De nieren werken zo goed dat al het bloed in het lichaam van de hond binnen één uur volledig gefilterd kan worden!

Nierfalen: wat is dat?

Wanneer de nieren van je hond niet meer goed werken, kan er sprake zijn van nierfalen. De filters van nieren werken niet goed en mineralen komen terecht in de urine. Vaak merk je hier pas wat van als de nieren van je hond al voor een groot deel beschadigd zijn. Pas als er minimaal 70% van de nieren beschadigd is, wordt er gesproken van nierfalen en zul je de klachten bij je hond opmerken. Er zijn twee vormen van nierfalen bij de hond: acuut en chronisch nierfalen.

Acuut nierfalen

Bij acuut nierfalen neemt de nierfunctie in korte tijd snel af, omdat de nier van de hond beschadigd is geraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder vergiftiging. Daarom is het belangrijk om te weten welke stoffen giftig zijn voor je hond. Ook nierstenen, uitdroging, infecties of een te hoge bloeddruk kunnen de oorzaak zijn van acuut nierfalen bij de hond. 

Chronisch nierfalen

In tegenstelling tot acuut nierfalen, neemt de nierfunctie bij de chronische variant over een langere tijd langzaam af. Dit komt door het ontstaan van littekenweefsel waardoor er een schrompelnier ontstaat. Deze schade is helaas blijvend. Chronisch nierfalen bij de hond kan onder andere veroorzaakt worden door infecties, chronisch te hoge bloeddruk, tumoren, nierstenen en erfelijke ziektes (bijvoorbeeld PKD: een ziekte waarbij er cystes gevormd worden in de nieren).

null

Wist je dat...

10% van alle oude honden last heeft van nierfalen? Dat zijn er best veel! Het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen.

Symptomen van nierfalen

Ondanks dat er twee vormen van nierfalen bij honden zijn, zijn de symptomen vergelijkbaar. Bij acuut nierfalen zullen de symptomen bij de hond ineens optreden. Bij de chronische variant zullen de symptomen pas na enkele maanden of zelfs jaren merkbaar worden. Je hond wordt dan steeds zieker. De symptomen van nierfalen bij een hond zijn:

  • Sloomheid.
  • Verminderde eetlust.
  • Afvallen.
  • Braken en/of diarree.
  • Veel drinken.
  • Veel plassen.
  • Slechte, doffe vacht.
  • Ongecoördineerd lopen.
  • Slechte adem.

Vermoed je dat je hond lijdt aan nierfalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Hoe weet je of je hond te veel drinkt?

Uit de urine van je hond kun je veel opmaken over zijn of haar drinkgedrag. Lees daarom in ons advies waaraan je kunt zien of je hond te veel of te weinig drinkt.

Leven met nierfalen: hoe nu verder?

Wanneer er bij de dierenarts is vastgesteld dat je hond lijdt aan nierfalen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat je hond zich zo snel mogelijk weer beter voelt! De behandeling voor je hond zal afhangen van de oorzaak van de schade aan de nieren. Deze schade aan de nieren kan niet meer verbeteren en de nieren kunnen alleen maar slechter worden. Sommige honden zullen medicatie voorgeschreven krijgen. Dit zal er voor zorgen dat de nierfunctie zo optimaal mogelijk blijft om een gelukkig hondenleven te leiden. Het kan ook zijn dat een nierdieet wordt geadviseerd. 

Voeding

Dieetvoer kan gebruikt worden om honden met nierproblemen te ondersteunen. Vaak hebben honden met nierfalen een verhoogd fosfaatgehalte in hun bloed. Dit is erg nadelig, omdat fosfaat in combinatie met calcium ervoor zorgt dat de filters in de nieren nog meer kapot gaan en dit wil je voorkomen! Dieetvoer wat door de dierenarts wordt voorgeschreven bij nierfalen bevat daarom een verlaagd eiwitgehalte. De eiwitten die wél in het voer zitten, hebben een hoge biologische waarde. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verteren. Doordat er weinig eiwitten in zitten, heeft de voeding ook een laag fosfaatgehalte.

Ook bevat het weinig zout, zodat de bloeddruk verlaagd wordt en dit niet nadelig kan zijn voor de nieren. Wel is het rijk aan vitamine B en goede vetzuren, zoals Omega-3. Dit zorgt voor het behoud van lichaamsgewicht en de nierfunctie van de hond. Voorbeelden van dieetvoer bij nierfalen zijn: Royal Canin Veterinary Diet Renal en Hill’s Prescription Diet K/D Kidney Care Zak Kip.

BEKIJK HIER MEER DIEETVOER BIJ NIERPROBLEMEN

Medicatie

Wanneer er uit onderzoek bij de dierenarts is gebleken dat er veel eiwit in de urine van je hond zit, moet de oorzaak hiervan worden uitgezocht en zal er gestart worden met een behandeling. Fortekor® is bijvoorbeeld een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven bij nierfalen en een verhoogde hoeveelheid eiwit in de urine. Dit medicijn is een ACE-remmer (remmer van angiotensine-converterend enzym) en zorgt ervoor dat verdere achteruitgang van de nierfunctie wordt afgeremd. Dit komt door de bloeddrukverlagende werking ervan waardoor het eiwitverlies via de nieren wordt verlaagd. Let er wel op dat dit alleen verkrijgbaar is op voorschrift van de dierenarts.  

Is nierfalen te voorkomen?

Nierfalen is niet altijd te voorkomen, maar het geven van de juiste voeding die aansluit bij de leeftijd van je hond kan de kans op nierfalen verkleinen. Om je hond extra te ondersteunen bij urinewegproblemen kan Prins Procare Croque Diet Urinary gevoerd worden. 

Helaas kan ook erfelijkheid een rol spelen bij het ontstaan van nierproblemen bij honden. Nierfalen kan worden opgespoord door middel van bloedonderzoek of een urinetest, deze kun je ook uit voorzorg aanvragen bij de dierenarts om de functie van de nieren van je hond in de gaten te houden. Dit kan ook bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.

null

Risico rassen

Bepaalde hondenrassen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van nierfalen. Dit zijn de Gordon Setter, Bedlington Terrier, Lhasa Apso en de Shih Tzu. Het kan bij deze rassen dus verstandig zijn om de nierfunctie regelmatig te laten checken bij de dierenarts.
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE VETS PLACE DIERENARTS