Het skelet van de hond geeft vorm aan het lichaam. In combinatie met spieren en pezen zorgt het ervoor dat je hond kan bewegen. Het is, als hondenbaasje, fijn om de basis van het skelet te kennen. Zo weet je beter hoe je voor je hond kunt zorgen. In dit advies vertellen we je meer over de bouw van het skelet en de spieren van de hond. En wat als je trouwe vriend ineens kreupel is of stijf loopt? Hieronder lees je over de meest voorkomende problemen bij spieren en het skelet van honden en hoe je je hond daarin kunt ondersteunen!

null

Wist je dat?

Honden en mensen hebben bijna hetzelfde skelet qua elementen. Alleen honden hebben geen sleutelbeenderen. Hierdoor zitten de schouderbladen van je trouwe viervoeter niet vast aan de rest van het skelet, maar zijn ze verbonden door spieren en pezen!

Het skelet van de hond

Het skelet van de hond zorgt ervoor dat alle interne organen, de hersenen en het ruggenmerg beschermd worden. Daarnaast zorgt het er, in combinatie met spieren en pezen, voor dat je hond kan staan, lopen, rennen en spelen. Een andere belangrijke functie van het skelet is het aanmaken van bloedcellen in het beenmerg. Kenmerkend voor het skelet van de meeste honden is hun langgerekte ribbenkast. Deze bestaat uit 13 ribben, waarvan 9 paar vastzitten aan het borstbeen, 3 paar valse ribben die aan elkaar vastzitten en 1 paar zwevende ribben. Dit vormt een beschermende kooi om het hart, de longen en de lever van je hond te beschermen. 

null

Hetzelfde aantal botten

Welk ras of welke grootte hond je ook hebt, alle honden hebben hetzelfde aantal botten. Alleen het aantal staartbeentjes kan verschillen. Afhankelijk van het ras, kan een hond 6 tot 23 staartbeentjes hebben. En natuurlijk is de botstructuur bij verschillende rassen ook anders, want hierdoor onderscheidt het ras zich van andere rassen. Hetzelfde geldt voor de schedel, zo heeft een poedel bijvoorbeeld een veel spitsere snuit dan een berner sennenhond.

De spieren van de hond

De spieren van een hond zijn super belangrijk. Deze houden namelijk, samen met gewrichtsbanden en pezen, het skelet van de hond bij elkaar. Het is van belang dat de spieren van een hond sterk genoeg zijn om de inspanning te leveren die je van je hond eist. Een spier verbindt twee botten en zorgt ervoor dat, door middel van samentrekking en ontspanning, beweging kan plaatsvinden. Vanuit de hersenen en zenuwen van je hond worden deze spieren aangestuurd. Er zijn drie soorten spieren:

Skeletspieren/dwarsgestreepte spieren

Een hond heeft wel meer dan 500 skeletspieren. Deze soort spieren zitten door middel van een pees vast aan een bot en worden bewust aangestuurd door de hersenen van een hond. Hierdoor kan je hond bewegen. De meeste skeletspieren komen in paren voor, dus één aan de linker- en één aan de rechterkant van het hondenlichaam.

Hartspier

De hartspier wordt niet bewust aangestuurd, maar deze trekt automatisch samen. Dit is maar goed ook, want zo blijft het hart van je hond kloppen zonder dat hij of zij hier over na hoeft te denken! 

Gladde spieren

Deze soort spieren zitten in de wanden van bloedvaten, het spijsverteringkanaal en de luchtwegen van de hond. Ook de gladde spieren worden onbewust aangestuurd. De functie van deze spieren is het vervoeren van bloed, zuurstof en voedingsstoffen.

null

Gewicht spieren en skelet

Als je hond gezond is en geen overgewicht heeft, vormen de spieren ongeveer 50% van het lichaamsgewicht. Het skelet van een hond is daarentegen maar 12% van het totale gewicht van de hond!

Meest voorkomende problemen bij spieren en skelet bij de hond 

Spelen met hondenvriendjes in het park of lekker door het bos rennen. Dit zijn dingen die de meeste honden maar al te graag doen, maar wat als hij of zij dit niet meer lijkt te kunnen? De oorzaak kan dan een skelet- of spierprobleem zijn. Hieronder lees je de meest voorkomende problemen bij de spieren en het skelet van de hond.

Artrose

Bij artrose (osteoarthritis) zijn de gewrichten van de hond beschadigd, waardoor deze niet meer soepel kunnen bewegen. De hoeveelheid kraakbeen, dat tussen de twee botdelen zit, wordt ruwer en kan minder goed schokken opnemen. Bewegen wordt moeilijker en pijnlijk voor je viervoeter. Artrose komt zeker niet alleen bij oude honden voor, maar kan ook komen door erfelijke aandoeningen, ontstekingen, bloedingen of een ongeluk. Artrose kan in elk gewricht van de hond voorkomen, maar het wordt het vaakst vastgesteld in de knieën, ellebogen, tenen, heupen en nek- of rugwervels. In ons adviesblog over artrose lees je meer over hoe je artrose kunt herkennen bij een hond.

Symptomen:

  • De hond heeft moeite met opstaan na rust.
  • De hond loopt niet graag trappen.
  • De hond piept of gromt bij aanraken van gewrichten.
  • De hond beweegt minder soepel.
Hond artrose

Risico rassen:

Duitse Herders, Labrador Retrievers en Rottweilers zijn hondenrassen met een hoger risico op het ontwikkelen van artrose.

Elleboogdysplasie (ED)

Elleboogdysplasie is een aandoening die voorkomt aan de ellebogen van de hond. Het ellebooggewricht van een hond bestaat uit een opperarm, de ellepijp en het spaakbeen. Onder elleboogdysplasie (ED) vallen vier aandoeningen, namelijk:

LPC (los processus Coronoideus)

Bij LPC is er sprake van een los stukje bot van de ellepijp. Dit kan heel pijnlijk zijn en uiteindelijk leiden tot artrose bij de hond. Daarom is het heel belangrijk om, wanneer LPC is vastgesteld bij je hond, dit losse stukje bot zo snel mogelijk te laten verwijderen bij de dierenarts.

Hond LPC
LPA (los processus Anconeus)

Bij LPA is er sprake van een los stukje bot in het ellebooggewricht van de hond. Er zal bij deze aandoening eerst een uitstulping van kraakbeen groeien op de ellepijp, dit kan door een groeistoornis of ongeluk afbreken. Dat zal wederom veel pijn en irritatie veroorzaken bij de hond. Ook artrose kan hierdoor ontstaan.

Hond LPA
OCD (osteochondrose dissecans)

Bij OCD is het kraakbeen beschadigd. Het is te dik en zal afsterven en uiteindelijk loslaten. Het losse stuk kraakbeen zal moeten worden verwijderd bij de dierenarts om de pijn bij de hond te verminderen.

Hond OCD
Incongruentie

Er wordt van incongruentie gesproken als de ellepijp en het spaakbeen van de hond niet goed op elkaar aansluiten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen doordat het ene bot korter is dan het andere.

Hond incongruentie

Symptomen:

  • Mank lopen.
  • De hond heeft pijn.
  • Dikke gewrichten.

Risico rassen:

Elleboogdysplasie wordt het vaakst vastgesteld bij grote hondenrassen, zoals de Akita, American Staffordshireterriër, Belgische Herder, Boerboel, Bouvier, Bullmastiff en de Cane corso.

Heupdysplasie (HD)

Bij heupdysplasie is er sprake van een verkeerd gevormd heupgewricht van de hond. Deze aandoening kan overgeërfd zijn, maar ook te veel beweging op jonge leeftijd, te snelle groei, overgewicht of verkeerde voeding kunnen de oorzaak zijn. Pas daarom ook op voor overbelasting. In ons adviesblog over veilig sporten met je hond lees je waar je op moet letten om overbelasting te voorkomen!

Symptomen:

  • Waggelend loopje met achterpoten.
  • Vaak liggen.
  • Liever niet rennen.
  • Niet meer in de auto kunnen springen.
Hond HD

Risico rassen:

Heupdysplasie komt vrijwel alleen maar voor bij honden boven de 12 kg. Rassen waarbij HD vaak voorkomt zijn: Golden Retriever, Labrador Retriever, Berner Sennenhond, Duitse- en Mechelse Herder.

Patellaluxatie

Bij patellaluxatie heeft de hond last van een losse knieschijf. Hierbij schiet de knieschijf vaak van z’n plek. Doordat dit zo vaak gebeurd, rekt het gewrichtskapsel uit. Hierdoor zal de knieschijf nog vaker los gaan schieten waardoor de klachten alleen maar erger zullen worden. Deze aandoening kan erfelijk worden overgedragen, maar ook een ongeluk of harde klap op het kniegewricht van je hond kunnen de oorzaak zijn van deze vervelende aandoening.

Symptomen:

  • De hond hinkelt.
  • De hond loopt mank.

Risico rassen:

Bij kleine hondenrassen wordt patellaluxatie het vaakst vastgesteld. De Chihuahua, Cavalier King Charles Spaniël, Yorkshire Terriër en Pekingees zijn gevoelig voor deze aandoening.

Voorste kruisbandlaesie

Een voorste kruisbandlaesie, ofwel een gescheurde kruisband in de achterpoot, komt vaak voor bij honden. Bij deze aandoening zal je hond ineens kreupel gaan lopen. Vaak na een gekke beweging tijdens het spelen of rennen. Door een operatie bij de dierenarts zal je hond zijn knie vaak weer helemaal goed kunnen gebruiken.

Symptomen:

  • Pijn en nauwelijks op de betreffende poot kunnen staan.
  • Kreupel en stijfheid na rust.
  • Moeite met opstaan.
  • Niet kunnen springen.

Risico rassen:

Bij rassen zoals de Rottweiler, Boxer, Berner Sennenhond, Bordeaux Dog en Retriever komt deze aandoening vaker voor. Dit komt door de steile stand van de achterpoten bij deze rassen, waardoor het risico op een gescheurde kruisband hoger is.

Groeipijn

Deze aandoening komt vrij vaak voor bij honden in de groei. Vaak merk je hier wat van als je hond tussen de 4 en 6 maanden is. De klachten verdwijnen meestal vanzelf wanneer je hond uitgegroeid is. Vooral bij grote hondenrassen komt deze kwaal vaak voor. In ons adviesblog over het groeiboekje van je puppy, kun je in de groeicurve bekijken wanneer je jonge hond is uitgegroeid. Groeipijn kan heel erg lijken op ED en HD. Daarom is het belangrijk om, wanneer je hond klachten heeft, langs te gaan bij een dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.

Symptomen:

  • Kreupel lopen.
  • Niet willen wandelen.
  • Koorts.
  • Piepen, grommen of bijten.
  • Wisselende kreupelheid (eerst de ene poot dan de andere).

Risico rassen:

Hondenrassen waarbij groeipijn het vaakst voorkomt, zijn grote, snelgroeiende rassen. Dit zijn bijvoorbeeld de Duitse Herder en Berner Sennenhond, maar ook de Engelse en Franse Bulldog kunnen last krijgen van deze kwaal.

null

Beperk springen

Voor honden met spier- of gewrichtsaandoeningen is het van belang dat hij of zij niet erger achteruit gaat. Het beperken van bewegingen, zoals springen, is daarom verstandig. Zorg er dus voor dat je hond niet meer in en uit de auto springt, maar til hem of haar. Is je hond te zwaar? Met de Vouw-Trap Petwalk van Trixie kan je trouwe vriend makkelijk in en uit de auto lopen.
MAAK EEN AFSPRAAK MET EEN VETS PLACE DIERENARTS

De spieren en het skelet ondersteunen

Mocht je hond last hebben van een van bovenstaande problemen, kun je hem of haar hierin ondersteunen. Dit kan door voeding of supplementen, maar speciale oefeningen om de spieren van de hond soepel of sterker te maken, kunnen wellicht ook helpen!

Voeding

Als je hond last heeft van spier- of gewrichtsproblemen, is het van belang dat de hond geen overgewicht heeft. Dit kan namelijk gewrichts- en of spierklachten verergeren. Wanneer dit wel het geval is, is het verstandig om je hond eerst terug te brengen naar zijn of haar normale gewicht. Daarna kun je hem of haar speciale voeding geven om de gewrichten of spieren te ondersteunen. Deze voeding helpt je hond door de pijn te verzachten of gezond kraakbeen te bevorderen. Voedingsstoffen zoals Omega-3 vetzuren, antioxidanten, collageen, glucosamine en chondroïtine zijn aanwezig in veel van de dieetvoedingen ter ondersteuning van gewrichten of spieren. Natuurlijk heeft elke voeding verschillende voordelen, dus overleg met je dierenarts welke voeding het beste past bij je hond en zijn of haar klachten. Onderstaande voedingen hebben wij in ons assortiment, maar mogen alleen gegeven worden op aanraden van de dierenarts!

BEKIJK ONDERSTEUNENDE VOEDING IN DE WEBSHOP

Oefeningen

Om je hond soepel te houden, kun je bepaalde oefeningen doen. Dit is niet alleen fijn voor honden met gewrichts- of spierproblemen, maar ook ter voorkoming hiervan! Daarnaast is het natuurlijk ook super leuk om samen met je hond iets nieuws te proberen. 

  • Massage voor soepele spieren: veel honden kunnen wel genieten van een lekkere massage. Masseer vanaf de nek van je hond richting de rug en poten door met een lichte druk met beide handen ronde bewegingen te maken. Let hierbij natuurlijk wel altijd op wat je hond wel of niet fijn vindt!
  • Slalommen: je hond tussen palen of pionnetjes laten slalommen is heel goed voor de soepelheid van de rug. Begin met een grotere afstand tussen de pionnen (3 keer de lengte van je hond) en maak deze steeds kleiner. Met de Trixie Dog Activity Agility Slalom kun je thuis meteen aan de slag met deze oefening!
  • Balansoefeningen: deze oefeningen kunnen heel nuttig zijn om je hond zich bewust te maken van zijn of haar lichaam. Met de Trixie Houten Huisdier Trap kun je je hond leren om met de voor-, achterpoten of alle vier op het obstakel te gaan staan. Hierdoor spant je hond andere spieren aan dan normaal, wat goed is voor de spieropbouw!
  • Zwemmen: als je hond van water houdt, is zwemmen met je hond een super goede oefening om gewrichten soepel te houden.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Let op!

Niet elke oefening is geschikt voor elke hond, overleg bij twijfel met een dierenarts! Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.

Supplementen

Bepaalde supplementen kunnen bijdragen aan soepelere gewrichten of pijnvermindering bij bijvoorbeeld artrose. Voorbeelden van ingrediënten die vaak in dit soort supplementen zitten zijn:

  • Aminozuren: nuttig bij het herstellen van spieren.
  • Glucosamine en chondroïtine: Glucosamine helpt bij het vormen van gezond kraakbeen en draagt bij aan de soepelheid hiervan. Chondroïtine remt de afbraak van (ouder) kraakbeen. Versele-Laga Oropharma Opti Joint Soepele Gewrichten bevat deze twee belangrijke stoffen. 
  • Antioxidanten: helpen de spieren bij het afvoeren van afvalstoffen.
  • Vitamine C: heeft invloed op de vorming van collageen, wat spieren, pezen en de huid zijn stevigheid geeft.
  • Vitamine E: bevordert bloedcirculatie en spierherstel.
  • Magnesium: helpt bij het ontspannen van de spieren.
  • Omega 3-vetzuren (EPA en DHA): verminderen gewrichtsklachten door hun ontstekingsremmende en pijnstillende werking. De Beaphar zalmolie bevat deze belangrijke vetzuren. 
  • Groenlipmossel: draagt bij aan het herstel van de gezondheid van gewrichten. Excellent Dog Mobility Plus bevat onder andere groenlipmossel en is dus in te zetten bij honden met bijvoorbeeld artrose. 
  • Gehydrolyseerd collageen: ondersteunen de stabiliteit en opbouw van kraakbeen. Greenfields Mobility+ bevat twee types collageen en is zeer geschikt om te geven aan honden die extra ondersteuning kunnen gebruiken aan de gewrichten.

Wij hebben veel verschillende supplementen in ons assortiment die kunnen bijdragen aan een gezond skelet en sterkere spieren van de hond.

BEKIJK ALLE SUPPLEMENTEN IN DE WEBSHOP
Voeding

Voeding

Als je hond last heeft van spier- of gewrichtsproblemen, is het van belang dat de hond geen overgewicht heeft. Dit kan namelijk gewrichts- en of spierklachten verergeren. Wanneer dit wel het geval is, is het verstandig om je hond eerst terug te brengen naar zijn of haar normale gewicht. Daarna kun je hem of haar speciale voeding geven om de gewrichten of spieren te ondersteunen. Deze voeding helpt je hond door de pijn te verzachten of gezond kraakbeen te bevorderen. Voedingsstoffen zoals Omega-3 vetzuren, antioxidanten, collageen, glucosamine en chondroïtine zijn aanwezig in veel van de dieetvoedingen ter ondersteuning van gewrichten of spieren. Natuurlijk heeft elke voeding verschillende voordelen, dus overleg met je dierenarts welke voeding het beste past bij je hond en zijn of haar klachten. Onderstaande voedingen hebben wij in ons assortiment, maar mogen alleen gegeven worden op aanraden van de dierenarts!

BEKIJK ONDERSTEUNENDE VOEDING IN DE WEBSHOP
Oefeningen

Oefeningen

Om je hond soepel te houden, kun je bepaalde oefeningen doen. Dit is niet alleen fijn voor honden met gewrichts- of spierproblemen, maar ook ter voorkoming hiervan! Daarnaast is het natuurlijk ook super leuk om samen met je hond iets nieuws te proberen. 

  • Massage voor soepele spieren: veel honden kunnen wel genieten van een lekkere massage. Masseer vanaf de nek van je hond richting de rug en poten door met een lichte druk met beide handen ronde bewegingen te maken. Let hierbij natuurlijk wel altijd op wat je hond wel of niet fijn vindt!
  • Slalommen: je hond tussen palen of pionnetjes laten slalommen is heel goed voor de soepelheid van de rug. Begin met een grotere afstand tussen de pionnen (3 keer de lengte van je hond) en maak deze steeds kleiner. Met de Trixie Dog Activity Agility Slalom kun je thuis meteen aan de slag met deze oefening!
  • Balansoefeningen: deze oefeningen kunnen heel nuttig zijn om je hond zich bewust te maken van zijn of haar lichaam. Met de Trixie Houten Huisdier Trap kun je je hond leren om met de voor-, achterpoten of alle vier op het obstakel te gaan staan. Hierdoor spant je hond andere spieren aan dan normaal, wat goed is voor de spieropbouw!
  • Zwemmen: als je hond van water houdt, is zwemmen met je hond een super goede oefening om gewrichten soepel te houden.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Let op!

Niet elke oefening is geschikt voor elke hond, overleg bij twijfel met een dierenarts! Dit kan bijvoorbeeld bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken.
Supplementen

Supplementen

Bepaalde supplementen kunnen bijdragen aan soepelere gewrichten of pijnvermindering bij bijvoorbeeld artrose. Voorbeelden van ingrediënten die vaak in dit soort supplementen zitten zijn:

  • Aminozuren: nuttig bij het herstellen van spieren.
  • Glucosamine en chondroïtine: Glucosamine helpt bij het vormen van gezond kraakbeen en draagt bij aan de soepelheid hiervan. Chondroïtine remt de afbraak van (ouder) kraakbeen. Versele-Laga Oropharma Opti Joint Soepele Gewrichten bevat deze twee belangrijke stoffen. 
  • Antioxidanten: helpen de spieren bij het afvoeren van afvalstoffen.
  • Vitamine C: heeft invloed op de vorming van collageen, wat spieren, pezen en de huid zijn stevigheid geeft.
  • Vitamine E: bevordert bloedcirculatie en spierherstel.
  • Magnesium: helpt bij het ontspannen van de spieren.
  • Omega 3-vetzuren (EPA en DHA): verminderen gewrichtsklachten door hun ontstekingsremmende en pijnstillende werking. De Beaphar zalmolie bevat deze belangrijke vetzuren. 
  • Groenlipmossel: draagt bij aan het herstel van de gezondheid van gewrichten. Excellent Dog Mobility Plus bevat onder andere groenlipmossel en is dus in te zetten bij honden met bijvoorbeeld artrose. 
  • Gehydrolyseerd collageen: ondersteunen de stabiliteit en opbouw van kraakbeen. Greenfields Mobility+ bevat twee types collageen en is zeer geschikt om te geven aan honden die extra ondersteuning kunnen gebruiken aan de gewrichten.

Wij hebben veel verschillende supplementen in ons assortiment die kunnen bijdragen aan een gezond skelet en sterkere spieren van de hond.

BEKIJK ALLE SUPPLEMENTEN IN DE WEBSHOP