Oormijt bij je kat: het is een vervelende kwaal die erg pijnlijk kan zijn. Je herkent oormijt aan veel krabben aan het oor, de kop scheef houden en een zwarte, korrelige afscheiding in het oor. Wat is oormijt bij katten eigenlijk? En is het besmettelijk? In dit adviesartikel vind je de antwoorden op deze vragen én lees je hoe je oormijt herkent en kunt behandelen. Lees ook tips om de oren van de kat schoon te maken om oormijt te voorkomen!

Wat is oormijt bij katten?

Oormijt bij katten kan erg pijnlijk zijn en is niet fijn voor je kat. Oormijten zijn kleine parasieten die in het oor van een kat kunnen leven. Oormijt komt niet alleen voor bij katten, maar ook bij honden, konijnen, knaagdieren of andere huisdieren. De oormijt kan in de gehoorgang van de kat overleven door zich te voeden met oorsmeer, huidschilfers en vocht. Door de jeuk die oormijt veroorzaakt, gaat een kat krabben. Hierdoor komt de productie van oorsmeer extra op gang en hebben de mijten meer voedingsstoffen. Zonder behandeling blijft oormijt een vicieuze cirkel. Oormijt komt vooral voor bij kittens en jonge katten, omdat hun weerstand nog niet hoog genoeg is. Bovendien is oormijt zeer besmettelijk waardoor het zich snel verspreidt, ook naar andere huisdieren.

null

Is oormijt bij katten besmettelijk voor mensen?

In sommige gevallen kan oormijt bij de kat besmettelijk zijn voor mensen, dit is alleen wel zeldzaam. Mensen krijgen dan last van jeuk aan de armen en romp.

Oormijt kat herkennen

De symptomen van oormijt bij katten lijken erg op die van een oorontsteking. Hoe kun je oormijt bij de kat herkennen? Let op de volgende klachten bij je kat:

  • Veel krabben aan het oor.
  • Kop scheef houden.
  • Schudden met de kop.
  • Zwarte of bruine korrelige afscheiding in het oor (lijkt op koffiedik).
  • Stinkende lucht uit het oor.
  • Wondjes van het krabben.
Oormijt kat
null

Oormijt vaststellen bij de dierenarts

Herken jij bovenstaande symptomen en heb je het vermoeden dat je kat oormijt heeft? Neem dan contact op met een dierenarts, dit kan bij een van onze Vets Place dierenartspraktijken. De dierenarts zal de oren van je kat onderzoeken en oormijt kunnen vaststellen.
VIND EEN VETS PLACE BIJ JOU IN DE BUURT

Oormijt kat behandelen

Oormijt gaat niet vanzelf over en zal behandeld moeten worden. Ga voor de diagnose en advies over de aanpak van de oormijt naar een dierenarts. Hier kan er ook meteen gekeken worden of er geen secundaire infecties aanwezig zijn in het oor van de kat, zoals een bacteriële oorontsteking. Om de oormijt van je kat te behandelen zullen de oormijten gedood moeten worden en de jeuk worden gestild. Hiervoor zijn een aantal opties:

  • Oorzalf: in ernstige gevallen van oormijt zal de dierenarts een oorzalf, zoals Otimectin, voorschrijven. Dit zal de jeuk verminderen en de mijten bestrijden.
  • Oorreiniger: om de oren schoon te houden, kun je een oorreiniger gebruiken. Hierdoor zal de leefomgeving voor mijten in het oor van de kat een stuk minder aantrekkelijk worden.
  • Pipetten tegen oormijt: de dierenarts kan speciale pipetten tegen oormijt, vachtmijt, vlooien en wormen voorschrijven aan je kat. Het wordt aangeraden om deze behandeling na een maand te herhalen.
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Check andere huisdieren!

Wanneer er ook andere dieren in huis aanwezig zijn, is het verstandig om ze ook te checken op oormijt. Als je kat oormijt heeft kan hij of zij gemakkelijk andere dieren besmetten. Om alle oormijt in huis uit te roeien is het van belang om alle dieren tegelijk te behandelen mocht dit nodig zijn.

Oren schoonmaken kat

Om oormijt te voorkomen kan het slim zijn om de oren van je kat af en toe schoon te maken. Doe dit echter alleen wanneer er vuil te zien is. Van schone oren kun je beter afblijven! Als je de oren van je kat gaat schoonmaken, moet je voorzichtig te werk gaan. Katten hebben gevoelige oren en je kunt het oor eenvoudig beschadigen door oorsmeer of bacteriën juist verder het oor in te duwen. Gebruik daarom ook nooit een wattenstaafje, maar een zachte doek of speciale oorreinigingsdoekjes.

  • null

    Zet de kat op een verhoging

    Om het jezelf makkelijker te maken, zet je de kat op een verhoging (tafel, aanrecht, etc.). Zo kun je gemakkelijker bij de oren. Let op: doe dit wel met z’n tweeën om het veilig te houden voor de kat!

  • null

    Oor vastpakken

    Pak het puntje van het betreffende oor voorzichtig vast tussen je wijsvinger en duim. Ga het oor niet krampachtig vasthouden als de kat tegenstribbelt. Katten hebben gevoelige oren en dit zal veel pijn doen. Wanneer de kat niet wilt, blijf dan rustig en probeer het op een ander moment opnieuw.

  • null

    Belonen!

    Veel katten zijn het niet gewend dat je aan hun oren zit. Maak het een aangename handeling door de kat tussendoor veel te belonen met kattensnacks. Zo zal je kat het de volgende keer minder erg vinden.

  • null

    Schoonmaken

    Gebruik een vochtige (pluisvrije) katoenen doek of speciale oorreinigingsdoekjes om het vuil voorzichtig uit het oor van de kat te vegen. Herhaal eventueel met een nieuwe, schone doek wanneer er nog vuil blijft zitten. Maak alleen de oorschelp schoon en ga niet te diep in de gehoorgang van de kat!

  • null

    Veel oorsmeer?

    Bij veel oorsmeer kun je het oor extra schoonmaken door een oorreiniger, zoals de TropiClean Dual Action Ear Cleaner, te gebruiken. Doe een paar druppels in het oor, masseer het in en maak vervolgens schoon met een watje of zachte doek.

BEKIJK OORREINIGINGSPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
info

Meer oorproblemen?

Naast oormijt, kan je kat last hebben van andere oorproblemen. Denk hierbij aan oorontstekingen, gisten of een overproductie aan oorsmeer. Bekijk het advies over oorproblemen bij huisdieren om hier meer over te leren!
LEES ALLES OVER OORPROBLEMEN BIJ JE HUISDIER