Een allergie bij de kat komt vaak voor, maar is niet fijn voor je dier. Vaak uit een allergie zich in flinke jeuk, kale plekken of maag- en darmproblemen. Waar komt een allergie vandaan? En wat zijn de symptomen van een allergie bij je kat? Je vindt de antwoorden op deze vragen in dit adviesartikel! Daarnaast lees je ook over de verschillende soorten allergieën bij katten, zoals een voedselallergie of atopie.
Wat is een allergie bij een kat?
Een allergie bij een kat komt redelijk veel voor. Het is namelijk een van de vaakst voorkomende medische aandoeningen bij katten. Als een kat een allergie heeft, is hij of zij overgevoelig voor bepaalde stoffen. Wanneer een kat in aanraking komt met de stof (allergeen) waar hij of zij allergisch voor is, zal er een allergische reactie optreden. Dit is een overdreven afweerreactie van het lichaam. Een allergie bij de kat speelt op wanneer het immuunsysteem verzwakt is of wanneer de natuurlijke huid- of darmbarrière is aangetast.
Symptomen allergie bij de kat
Eén van de symptomen waaraan je een allergie bij je kat kunt herkennen is jeuk. Je zult de kat dan veelvuldig zien krabben, vooral aan de oren, kin, lippen en liezen hebben katten met een allergie vaak jeuk. Andere symptomen zijn:
- Veelvuldig likken en wassen.
- Kale plekken met korstjes.
- Huidschilfers.
- Vette of doffe vacht.
- Haaruitval.
- Ontstoken huid.
- Oorontsteking.
- Darmproblemen.
Allergie soorten bij de kat
Als jouw kat last heeft van bovenstaande symptomen is het vaak lastig te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Er zijn namelijk veel verschillende allergenen waar een kat op kan reageren. Hierdoor bestaan er verschillende allergieën bij de kat en de symptomen komen vaak overeen. Lees hieronder meer over de meest voorkomende allergieën bij de kat.
Voedselallergie katten
Als je kat een voedselallergie heeft, reageert hij of zij overgevoelig op bepaalde voedingsstoffen in het kattenvoer. Meestal zijn dit bepaalde eiwitten, zoals kippeneiwit en rundereiwit of eiwitten in zuivel, tarwe en soja. Bij katten wordt vooral een allergie voor vis, rundvlees, melk en kip gezien. Een kleine hoeveelheid van het eiwit waar de kat allergisch voor is, kan al klachten geven.
Symptomen voedselallergie
De reactie op eiwitten in voeding zorgt niet alleen voor huidproblemen, zoals jeuk, maar kan ook voor maag- en darmproblemen zorgen. Een voedselallergie bij de kat kan zich uiten in:
- Matige tot flinke jeuk.
- Oorontstekingen.
- Winderigheid.
- Braken.
- Diarree.
- Vette of doffe vacht.
- Kale plekken.
- Veel huidschilfers.
Diagnose voedselallergie
Een voedselallergie bij de kat kan op elke leeftijd ontstaan, dus ook bij kittens. De voedselallergie kan opeens opspelen, zelfs wanneer je kat al jaren hetzelfde voedsel eet. Om vast te stellen dat je kat een voedselallergie heeft, wordt meestal gestart met een eliminatiedieet. In dit geval geef je de kat voor minimaal 8 weken andere voeding met één andere eiwitbron die je kat nog nooit gehad heeft. Er bestaan ook hypoallergene voedingen. In dit voer zijn de eiwitten zo klein ‘geknipt’ dat ze maar heel zelden een reactie geven.
Behandeling voedselallergie
Na de proefperiode zal de dierenarts controleren en vragen hoe het met de kat gaat. Zijn de klachten verbeterd? Dan wordt aangeraden om het dieet voort te zetten. Is er niets veranderd? Dan kan het zijn dat je kat geen voedselallergie heeft en zal er een andere oorzaak gevonden moeten worden.
Vlooienallergie katten
Een beet van een vlo kan ook een allergische reactie bij de kat opwekken. Eén enkele beet kan al veel jeuk bij de kat veroorzaken. De allergische reactie vindt in dit geval plaats door het speeksel van de vlo of op de plek waar de vlo heeft gebeten. Een vlooienallergie is een van de meest voorkomende allergieën bij katten.
Symptomen vlooienallergie
Heeft je kat een vlooienallergie? Dan heeft hij of zij last van de volgende klachten:
- Veel jeuk op de buik, rug, staart of poten.
- Roodheid van de huid.
- Rusteloosheid.
- Korsten op de huid.
- Kale plekken.
- Hotspots.
Diagnose vlooienallergie
Om erachter te komen of de kat last heeft van een vlooienallergie, kun je eerst kijken of de kat überhaupt vlooien heeft. Dit kan met behulp van een vlooienkammetje. Als de kat veel vlooien heeft, zul je de uitwerpselen van deze kriebelende beestjes terugzien als zwarte korreltjes in de vacht van de kat. Katten met jeuk door een vlooienallergie hebben echter over het algemeen weinig vlooien. Laat de kat met jeuk daarom altijd onderzoeken bij een dierenarts om zo een eventuele vlooienallergie vast te stellen. Als de dierenarts het vermoeden van een vlooienallergie heeft, kan hij of zij een intradermale test uitvoeren. Hierbij wordt het vlooienallergeen in de huid van de kat gespoten met kleine spuitjes. Wanneer er een verdikking optreedt, kan dit een vlooienallergie aanduiden.
Behandeling vlooienallergie
Wanneer de kat is gediagnosticeerd met een vlooienallergie, zal er een strikte vlooienbestrijding moeten volgen. Helaas zijn vlooien hardnekkige beestjes en zal de bestrijding niet gemakkelijk verlopen. Een vlooienspray, vlooien tabletjes of een vlooienshampoo kan helpen de bestaande vlooien op de kat weg te krijgen. Om volgende allergische reacties te voorkomen, moet je vlooien op de kat bestrijden voordat de vlo in de huid van de kat bijt! Dit kan met een middel met het werkende bestanddeel ‘Selamectine’. Deze middelen zijn verkrijgbaar bij de Vets Place dierenklinieken. Daarnaast moet er in huis ook wat gebeuren! Vergeet daarom ook zeker niet alle stoffen materialen goed schoon te maken of heet te wassen.
Atopie katten
Bij atopie (atopische dermatitis) is een kat niet overgevoelig voor voedingsstoffen, maar voor stoffen uit de omgeving. Je kat is dan allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt, grassen, pollen, huidschilfers van andere dieren of bepaalde planten.
Symptomen atopie
Kenmerkend van atopie bij de kat is dat de klachten seizoensgebonden kunnen zijn. Dit is afhankelijk van waar de kat een overgevoeligheid voor heeft. Andere symptomen van atopie bij de kat zijn:
- Jeuk aan de kop, nek en poten.
- Veel krabben.
- Bijten in de huid.
- Kleine korstjes (meestal op de rug).
- Kale plekken.
- Ronde plek met verdikte, gele of roze huid (Eosinofiel granuloom).
Diagnose atopie
Om atopie bij de kat vast te stellen, zullen eerst andere allergieën moeten worden uitgesloten. Als dit is gebeurd en de klachten van de kat passen bij het beeld van atopie, zal atopie waarschijnlijk vastgesteld worden bij de kat. Bij honden kan atopie door middel van bloedtesten of huidonderzoek gediagnosticeerd worden. Helaas zijn dit soort onderzoeken bij katten niet betrouwbaar genoeg waardoor ze ook bijna nooit worden uitgevoerd.
Behandeling atopie
Atopie is niet te genezen, maar de juiste aanpak kan er wel voor zorgen dat de kat er minder last van heeft. Als bekend is waar de jeuk bij de kat vandaan komt, kun je proberen de kat zo min mogelijk met deze stof in aanraking te laten komen. Als de jeuk bij de kat heftig is, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven. Deze medicatie zorgt voor een verminderde reactie op de allergenen waardoor de jeuk onderdrukt wordt.
Allergie voor medicijnen kat
Als de kat een ziekte heeft, kunnen medicijnen voorgeschreven worden. Om bepaalde ziektes te voorkomen, kan de kat jaarlijkse vaccinaties krijgen. In zeldzame gevallen kan er bij de kat een allergische reactie optreden na het geven van bepaalde medicatie of na een inenting.
Symptomen allergie voor medicijnen
Na een vaccinatie spelen soms milde reacties bij de kat op, zoals:
- Pijnlijke plek (waar de inenting is gezet).
- Koorts.
- Sloomheid.
- Gebrek aan eetlust.
Deze reacties duiden niet meteen op een allergische reactie bij de kat. Een allergische reactie op medicatie of een vaccinatie zal zich uiten in:
- Gezwollen oogleden, lippen of hals.
- Rode bultjes op de huid.
- Rode huid.
- Koorts.
- Diarree.
- Braken.
- Bleke slijmvliezen.
- Epileptische aanvallen.
Diagnose allergie voor medicijnen
Om bij de kat een allergie voor medicijnen of vaccinatie vast te stellen, zul je bij bovenstaande symptomen de dierenarts moeten bezoeken. Hij of zij kan dan aangeven of deze klachten bij de kat zijn ontstaan door de medicatie of het vaccin.
Behandeling allergie voor medicijnen
Als er een allergie voor medicijnen of vaccinatie bij de kat vastgesteld is, kan de dierenarts een passende behandeling voorstellen. Omdat er een verscheidenheid aan symptomen kan optreden bij deze allergie, is de behandeling per kat verschillend.
Contactallergie kat
Een contactallergie komt niet vaak voor bij katten. De allergische reactie bij een contactallergie is lokaal en komt voort uit iets wat contact met de huid van de kat heeft (gehad). De kat is dan bijvoorbeeld allergisch voor het materiaal van de halsband, drink- of voerbak, shampoos, planten, schoonmaakmiddelen of wasmiddel waarmee de kattenmand is gewassen.
Symptomen contactallergie
De symptomen van een contactallergie bij de kat zijn vaak hetzelfde als bij atopie. Bij een contactallergie vindt de reactie echter vaak plaats op minder behaarde huid, zoals in de liezen, oren of voetzolen. De symptomen zijn:
- Rode huid.
- Schilfers.
- Kale plekken.
- Korstjes op de huid.
- Ontstekingen.
Diagnose contactallergie
Om erachter te komen of de allergische klachten van je kat door een contactallergie komen, zal er geprobeerd moeten worden om de klachten uit te lokken. Dit kan door het materiaal waarvan je denkt dat de klachten komen tegen de huid aan te houden en te kijken of er een reactie optreedt. Als dit zo is, kan in overleg met de dierenarts, de diagnose voor contactallergie worden gesteld.
Behandeling contactallergie
Als er een contactallergie bij de kat is vastgesteld, zal het allergeen (de stof waar de kat allergisch voor is) vermeden moeten worden. Alleen dan zullen de klachten verdwijnen. Als dit niet mogelijk is kunnen jeuk onderdrukkende medicijnen, zoals corticosteroïden, de klachten verminderen, maar dit haalt de oorzaak niet weg.
Allergie kat ondersteunen
Katten met een allergie hebben vaak last van huidproblemen. Om je miauwende vriend(in) hierin te ondersteunen, kun je hem of haar speciale voeding of supplementen geven om de symptomen van de allergie te verminderen.
Voeding
Katten die geen voedselallergie hebben, kunnen baat hebben bij een voeding die de huid ondersteunt. Speciale voedingen waar omega-3 en omega-6 vetzuren aan zijn toegevoegd, kunnen de huid verbeteren. Daarnaast zorgen deze vetzuren ook voor een verbetering van het afweersysteem van de kat en zijn ontstekingsremmend.
Supplementen
Naast voeding zijn er ook supplementen die je kat lekkerder in zijn of haar vel kunnen laten zitten. Heeft je kat bijvoorbeeld last van jeuk en haaruitval? Dan kan Versele-Laga Oropharma Opti hair granules helpen om overmatig haarverlies en jeuk te verminderen. Als je kat veel jeuk heeft door schilfers kan het voedingssupplement van Beaphar met Laveta Taurine helpen om deze jeuk te stillen. Dit kan bijdragen aan een mooie, gezonde vacht en heeft een positieve uitwerking op het hart, zenuwstelsel en ogen! Heeft je kat jeukende plekken met ruwe, schrale huid? Dan kan de Excellent Itch Stop Plus Cat & Dog spray deze plekken verzorgen en de huid verzachten.