Leuk, je hebt een grote hond! Bij honden is een goede structuur belangrijk voor een gezond leven. Dat betekent regelmatig eten, maar ook: hoeveel slaapt een hond? En hoe moet je een puppy zindelijk maken? Voorbereiding is belangrijk. Lees in dit adviesartikel hoe je jouw grote hond van puppy tot senior voldoende verzorging geeft met dit dagschema voor je grote hond!
Dagschema grote hond puppy 8-12 weken
Eindelijk je pup is bij jou! Een puppy heeft veel verzorging, aandacht, beweging, eten én rust nodig! Door de nieuwsgierigheidsfase, is namelijk iedere prikkel reuze interessant.
Beweging: 4 á 5 keer per dag.
Voor de eerste levensmaanden van je grote hond is er voor het wandelen een handige vuistregel: per wandelmoment mag je puppy ongeveer 5 minuten per levensmaand wandelen. Vanaf 8 weken betekent dit 10 minuten per wandeling en ongeveer 40 minuten in totaal per dag! Laat je puppy in de eerste 10 weken lekker snuffelen, om op een leuke manier te wennen aan het aangelijnd meelopen. Begin vanaf 10 weken met trainen van netjes wandelen aan de riem.
Rust: 16 tot 20 uur per dag.
Een jonge pup doet veel korte dutjes. In totaal is dit ongeveer 16-20 uur per dag aan slaap. Let er op dat je de pup niet stoort tijdens het slapen. Te weinig rust kan leiden tot een overprikkelde, ongehoorzame, onrustige en bijtende pup. Je hoeft natuurlijk niet ineens heel muisstil te zijn. Zo went je grote honden pup aan de dagelijkse geluiden.
Voeding: 4 keer per dag.
Door je pup 4 keer per dag puppyvoer voor grote honden te geven krijgt je hond passend hondenvoer! Het is ontzettend belangrijk om na het eten je hond te laten rusten. Zo voorkom je namelijk een (dodelijke) maagkanteling (maagtorsie) bij je hond! Door je hond te laten rusten kan je hond het hondenvoer goed laten verwerken. Voornamelijk honden met een diepe borstkas, zoals Duitse Herders, hebben hier meer risico op.
Zindelijkheid: start met zindelijkheidstraining.
Puppy’s poepen of plassen vaak na het trainen en spelen. In deze periode zal de jonge pup ongeveer om de 1 á 2 uur naar buiten moeten om te plassen of naar het plasmatje moeten. Lees hier meer over zindelijkheidstraining.
Medische verzorging
Ontwormen en ontvlooien
Voorkom vervelende ziektes van parasieten door te ontwormen en ontvlooien! Gebruik het volgende ontwormingsschema:
- 8 weken.
- 10 weken.
- 12 weken.
Vaccineren
Als je puppy 8 weken oud is staat er een vaccinatie gepland. Namelijk het vaccin tegen hondenziekte, parvo en leptospirose (Ziekte van Weil)! Hierdoor wordt je hond beschermd tegen bacteriële infecties van onder andere wormen, straatvuil en andere honden. Om ervoor te zorgen dat de vaccinatie goed en veilig gebeurt moet je deze halen bij de dierenarts!
Let op! Bezoek je een losloopgebied of oppas? Vaccineer je hond dan tegen kennelhoest. Bij sommige opvangcentra is dit zelfs verplicht!
Dagschema grote hond puppy 3-6 maanden
De eerste puberfase en tweede socialisatiefase (angstfase) is aangebroken! Dat betekent veel nieuwe dingen, zoals misschien puppycursus! Het wandelen wordt langer en de voeding mag afgebouwd worden van 4 naar 3 keer per dag.
Beweging: 4 keer per dag.
Je puppy is nog erg speels, een tikkeltje onhandig en in ontwikkeling, dus een ongelukje is snel gebeurd. Daarom is voor de veiligheid aan te raden om rekening te houden met ongeveer 10 minuten speeltijd met andere pups. Je pup mag natuurlijk wel langer met volwassen honden spelen! Het nieuwe wandelschema is:
- 3 maanden: 15 minuten per keer.
- 4 maanden: 20 minuten per keer.
- 5 maanden: 25 minuten per keer.
- 6 maanden: 30 minuten per keer.
Rust: 18 uur per dag.
Zorg voor voldoende rust en mentale uitdaging met denkspelletjes of training. Rond deze levensfase van je pup begint namelijk de angstfase. Dat betekent dat die leuke boomstam of die lieve buren ineens een stukje spannender zijn dan eerst. Laat je pup daarom ongeveer 18 uur per dag rusten. Zo kan je pup de prikkels voldoende verwerken en de spanning voldoende omlaag krijgen.
Zindelijkheid: Plaspauzes verder afbouwen.
Blijf geduldig, een ongelukje kan gebeuren! Voor zindelijkheidstraining kun je dit schema gebruiken:
- 3 maanden: 2-3 uur ophouden.
- 4 maanden: 3-4 uur ophouden.
- 5 maanden: 4-5 uur ophouden.
- 6 maanden: 5-6 uur ophouden.
Medische verzorging
Ontwormen en ontvlooien
Voorkom jeuk en kale plekken in de vacht door vanaf 12 weken maandelijks te ontwormen en ontvlooien tot 6 maanden. Dit zijn de momenten om je hond te ontwormen en ontvlooien:
- 12 weken
- 16 weken
- 20 weken
- 24 weken
Vaccineren
Met 12 weken staat het volgende vaccin voor de deur, namelijk de vaccinatie tegen hondenziekte, besmettelijke leverziekte, parvo en leptospirose. Dit vaccin beschermt je hond opnieuw tegen bacteriële infecties van buitenaf. Daarnaast beschermt dit je puppy tegen hersenontsteking dat je hond kan oplopen van een infectie in het bos. Ook nu moet je vaccineren bij de dierenarts.
Dagschema grote hond 6-18 maanden
Je grote hond is nu al tussen de 6 en 18 maanden! Dat betekent dat je grote hond lekker gaat puberen. Het gebit is volgroeid en je moet gaan nadenken over de keuze voor castratie en sterilisatie bij je hond. Let wel op dat je grote hond nog niet volgroeid is. Daarom moet je nog steeds letten op de duur en de speeltijd van je pup. Om je door deze periode te helpen kan het onderstaande schema structuur geven.
Beweging: 4 keer per dag.
Vanwege de pubertijd kan een lange looplijn of riem helpen voor ruimte en controle. Wandel in deze periode maximaal 2 uur per wandeling, afhankelijk van de gezondheid, de groei en de conditie van je grote hond.
Voeding: 3 keer per dag puppy of juniorvoer!
Inmiddels is jouw grote hond een echte puber. Geef je grote hond daarom tot 8 maanden oud 3 keer per dag junior hondenvoer! Je hond groeit namelijk nog steeds en krijgt zo nog steeds voldoende voedingsstoffen binnen. Dit verlaagt ook het risico op een maagkanteling, naast de voldoende rust na de maaltijd! Vanaf 8 maanden oud mag je overgaan op volwassen hondenvoeding. Als je hond last heeft van bijvoorbeeld ziektes, allergieën of spijsverteringsproblemen kun je beter twee keer per dag eten geven.
Rust: 16 uur per dag.
Je hond is nu volop aan het puberen! Dat betekent dat al die geurtjes, super leuke prikkels en lichamelijke processen veel energie kosten. Help je grote hond daarom prettig door de puberteit en laat hem of haar 16 uur per dag rusten.
Zindelijkheid: Nog verder afbouwen.
Inmiddels is je hond al aardig zindelijk. Dat betekent dat je geen speciale plaspauzes meer hoeft te hebben. Als schema voor de zindelijkheidstraining van je pup kun je het volgende gebruiken:
- 6 maanden: 5-6 uur ophouden.
- 8 maanden: 6-7 uur ophouden.
- 10 maanden: 7-8 uur ophouden.
Medische verzorging
Ontwormen en ontvlooien
Vanaf 6 maanden moet je grote hond om de 3 maanden ontwormd en ontvlooid worden. Dat betekent dit ontwormingsschema:
- 6 maanden
- 12 maanden
- 15 maanden
Dagschema grote volwassen hond (1,5 – 7 jaar)
Gefeliciteerd! Inmiddels heb je officieel een volwassen grote hond. Houd je hond op gezond gewicht en wissel van puppyvoer naar hondenvoer voor volwassen honden. Nu kun je pas echt samen op avontuur!
Beweging: 3 keer per dag.
Met een volwassen hond is 3 keer per dag beweging voldoende en de wandeling kan zo lang duren als je grote hond aankan. Een grote hond kan gemiddeld 4 uur per dag wandelen goed hebben. Je kunt de wandelingen bijvoorbeeld verdelen door in de ochtend en avond een uur te wandelen en in de middag 1,5 uur te lopen met je hond. Kijk vooral naar het energielevel van je hond.
Rust: 12-14 uur per dag.
Honden slapen veel om de lichamelijke processen op gang te houden en de informatie te verwerken. Laat je volwassen grote hond daarom 12-14 uur rusten. Gelukkig neemt een volwassen grote hond vaak uit zichzelf al voldoende rustmomenten.
Voeding: 2 of 3 keer per dag.
Afhankelijk van het energielevel en de gezondheid van je hond moet je een volwassen grote hond 2 tot 3 keer voeren met volwassen hondenvoer. Normaliter voer je een volwassen hond 2 keer per dag, maar als het beter uitkomt is 3 keer per dag ook prima, bijvoorbeeld vanwege een ziekte. Kijk dus wat goed is voor jouw hond!
Zindelijkheid: Geslaagd!
Als het goed is heb jij vanaf nu een zindelijke hond. Is dit nog niet zo? Dan kan het zijn dat je hond een onderliggend probleem heeft. Lees in één van onze adviesblogs wat oorzaken kunnen zijn, zoals blaasontsteking.
Dagschema grote senior hond (>7 jaar)
Vanaf 7 jaar is jouw grote hond een echte senior. Het energieniveau en de spijvertering van je hond veranderen en gebitsproblemen en gedragsveranderingen liggen op de loer. Het dagschema hieronder kan je richting geven voor je senior grote hond.
Beweging: 3 keer per dag.
Wandelen is super fijn voor je senior! Het houd je oude hond fit, vermaakt en helpt de spieren en gewrichten soepel te houden. De looptijd is afhankelijk van je oude, grote hond. Laat je hond vooral genieten van de natuur en 3 keer per dag lekker buiten rondsnuffelen.
Rust: 16 – 18 uur per dag.
Bij oude honden is veel slaap erg belangrijk, omdat de lichamelijke processen anders verlopen en de spierkracht langzaam afneemt. Laat je oude hond 16 – 18 uur per dag rusten. Al zoekt je senior waarschijnlijk zelf al zijn rust op.
Voeding: 2 keer per dag.
Bij senior honden is senior hondenvoer ontzettend belangrijk! Een senior hond heeft namelijk een anders functionerend spijsverteringsstelsel en een andere levensstijl waarop de voeding is aangepast. Deze voeding is daarom aangepast aan deze levensfase en super fijn voor de gezondheid van je oudere hond.
Zindelijkheid: Afnemend.
Sommige oude honden blijven zindelijk, terwijl anderen met 8 jaar al incontinent zijn. Het hoort bij de leeftijd. Daarom is incontinentie bij honden heel verschillend. Vaak heeft het een medische oorzaak, bijvoorbeeld nierfalen of diabetes, sterilisatie of overgewicht. Is jouw hond plotseling incontinent of heeft hij of zij acute plasproblemen? Laat je grote hond dan even checken bij een dierenspecialist, bijvoorbeeld in een van onze Vets Place dierenartspraktijken.