Overgewicht komt vaak voor bij honden. Maar liefst 4 op de 10 honden heeft overgewicht. Tot nu toe is het een aandoening die vrij makkelijk te voorkomen is en je makkelijk onder controle kunt houden, indien je er tijdig bij bent. In dit advies lees je meer over de oorzaken van overgewicht bij honden.

De oorzaken van overgewicht

1. Genetische aanleg

Sommige rassen hebben meer aanleg om overgewicht te ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld: de Labrador retriever, Cocker Spaniël en de Beagle.

2. Sterilisatie

Honden die gesteriliseerd zijn hebben 2 keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht. Honden die gesteriliseerd zijn krijgen een andere voedingsbehoefte. Na de sterilisatie valt de controle weg en zullen de honden veel meer eten willen. Eigenlijk is er dan geen rem meer. De gesteriliseerde honden eten meer maar hebben juist minder energie nodig.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol. Een gesteriliseerd dier heeft voeding nodig met een lager energie- en vetgehalte, meestal heeft dit een hoger vezelgehalte. De vezels zullen zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor de dieren minder zullen bedelen tussen de maaltijden door. Merken zoals: Versele-Laga Opti Life, Sam’s Field Royal Canin, Prins en Eukanuba verkopen speciale voeding voor gesteriliseerde honden.

BEKIJK HIER ALLE STERILISED HONDENVOEDING

3. Lichaamsbeweging

Wanneer jouw hond onvoldoende lichaamsbeweging krijgt, verbruikt hij minder energie. Wanneer het voedingspatroon niet aangepast wordt op de levensstijl van jouw hond zal hij al snel overgewicht ontwikkelen.

null

Hond laten afvallen

Voor tips om jouw hond te laten afvallen, klik je hier!

4. Leeftijd

Oudere dieren bewegen minder, hierdoor hebben ze minder energie nodig.
Wanneer deze dieren dezelfde hoeveelheid voedsel binnen blijven krijgen als in de periode van volwassenheid, zullen deze dieren meer voer opnemen dan nodig is, en zal er uiteindelijk overgewicht ontwikkelen.

Voeding

Een oudere hond heeft een lager energiegehalte nodig. De aanbevolen voeding zal kleiner zijn. Het beste kan er dan worden gekozen voor een speciale senioren voeding. Bij deze voeding wordt er rekening gehouden dat senior honden de juiste nutriënten en voedingswaarde binnenkrijgen. Een aantal merken zoals, Versele-Laga Opti life, Sam’s Field, Smolke en Edgard & Cooper verkopen deze speciale voeding.

BEKIJK HIER ALLE SENIOREN HONDENVOEDING
null

Overgewicht bij honden

Wil jij weten of jouw hond overgewicht heeft? Klik dan hier.