Wil je ook een gesprek voeren met je hond? Met praatknoppen voor honden zal je gesprek meer context bevatten dan alleen ‘woef’ of ‘snuf’. Wel zo interessant om te weten wat er in het koppie van je trouwe viervoeter omgaat! Want met praatknoppen kan je hond zijn of haar gedachten delen door te drukken op geluidsknoppen met korte, aangeleerde woorden. Hoe het aanleren van praten met praatknoppen te werk gaat? Dat en meer lees je hier!

null

Oprichter ‘Hunger for Words’

Christina Hunger is de oprichter van ‘Hunger for Words’ en werkt in het dagelijks leven als logopedist voor mensen. De interesse in logopedie en honden bracht Christina Hunger op het idee om Hunger for Words op te richten!

De benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat met praatknoppen, bijvoorbeeld die van Hunger for Words, is het verstandig om het één en ander in huis te halen. Beschouw de training van het aanleren  van het praten via praatknoppen net zoals een training van het aanleren van commando’s. Het volgende heb je nodig:

 • Praatknoppen. De starter sets van Hunger for Words bevatten drie, vier of zes knoppen. Hoe meer praatknoppen in de set, hoe goedkoper de praatknoppen zijn in verhouding.
 • Rustige omgeving. In een rustige omgeving met weinig afleiding is je hond volledig op jou geconcentreerd en zal je hond het makkelijkste dingen aanleren.
 • Passende beloning. Afhankelijk van hond, baasje en praatknop is er een passende beloning. Pak de lekkerste hondensnacks of het allerleukste hondenspeelgoed er alvast bij. Bij de praatknoppen beloon je je hond wanneer hij of zij succesvol op de knop drukt. De beloning moet geassocieerd worden met het woord op de praatknop: houd dat in de gaten!
 • Doelentracker. Wil je de voortgang van het trainen bijhouden? Dan helpt de Hunger for Words Talking Goal Tracker om doelen en de voortgang bij te houden met het hele huishouden.
 • Mat voor de praatknoppen. Echte fanatiekelingen kunnen niet zonder de Hunger for Words Talking Pet Knoppen Mat. Met deze mat blijven praatknoppen geordend en op de plek zitten.
null

Wil je maar één praatknop? Geen probleem

Wanneer je niet een meerdelige set wilt aanschaffen, kun je de Hunger for Words Talking Pet Deurbel proberen. Met deze enkele praatknop kan je hond duidelijk maken dat hij of zij een plasje moet doen. Wel moet je je hond eerst aanleren om te drukken op die gekke praatknop!

Hond aanleren praten met praatknoppen

Heb je de juiste benodigdheden, en dan hebben we het niet alleen over praatknoppen, in huis gehaald om de dialogen met je hond te voeren? Dan nemen wij je stap voor stap mee met de tips van Christina Hunger om je hond te leren praten met praatknoppen.

 • null

  Start met korte woorden

  Veelgebruikte, korte woorden zijn het makkelijkst om aan te leren. ‘Spelen’, ‘buiten’, ‘eten’ en ‘plasje’ zijn woorden die je hond wellicht al kent terwijl jij deze uitspreekt. 

 • null

  Praat veel tegen je hond

  Communicatie is de sleutel tot succes! Blijf praten tegen je hond en herhaal de woorden die je jouw hond wilt aanleren. Let wel op je woorden, want van nature gebruiken wij onbewust veel verschillende soorten woorden. Denk bijvoorbeeld aan 'eten', 'hapje' of 'snack', voor je hond is dit allemaal hetzelfde. Gebruik bewust elke keer dezelfde woorden.

 • null

  Gebruik de praatknoppen

  Je hond herkent de woorden en jij bent bewust van de woordkeuze… Tijd om de praatknoppen te installeren! Gebruik, in plaats van je stem, de praatknoppen elke keer als je een handeling gaat uitvoeren. Begin met één knop, bijvoorbeeld ‘buiten’,  en druk elke keer op de knop wanneer jullie naar buiten gaan. Zo leer je jouw hond aan om de knop te laten zien om op de knop te drukken. 

 • null

  Het vervolg van de training

  Voordat je bijvoorbeeld naar buiten gaat, zeg je mondeling "buiten" en zeg je het vervolgens met de praatknop. Jij, het baasje, zegt het woord dus tweemaal: verbaal en vervolgens met de praatknop.  Dit wordt ondersteunde taalinvoer genoemd en is een van de belangrijkste strategieën voor het aanleren van taal. Breid dit uit tot een woordenschat van in de tientallen woorden en op een gegeven moment zal je hond uit zichzelf de woorden gebruiken om iets duidelijk te maken. Belangrijk is om te beseffen dat wanneer je hond (tijdens de training) op de knop drukt, je er gelijk gehoor aan geeft.

BESTEL HUNGER FOR WORDS IN DE WEBSHOP
tip

Trainen is leuk!

Wil jij de training van dit of andere commando’s leuker maken? Lees hier meer tips hoe je jouw huisdier, dus ook kat, konijn, knaagdier of vogel, op een leuke manier traint!
BESTEL ALLES VOOR HUISDIEREN IN DE WEBSHOP