Snuffelend op de grond foerageren dieren. Het zoeken van voedsel is een dagelijkse bezigheid voor dieren in het wild, echter hebben onze huisdieren zoals hond, kat, vogel, konijn, knaagdier en andere dieren hier ook profijt van! Wat is foerageren? Het antwoord op deze vraag en meer lees je in dit adviesartikel!

null

Fourageren of foerageren?

Je schrijft het als foerageren en is een benaming van het zoeken naar eten.

Wat is foerageren?

Foerageren is natuurlijk gedrag van dieren waarbij ze actief op zoek gaan naar voedsel en andere hulpbronnen om te overleven. Het is voor huisdieren een manier van verrijking om natuurlijke instincten te stimuleren! Tijdens het foerageren zoeken dieren in de leefomgeving naar voedselbronnen, zoals planten, zaden, vruchten, insecten, kleine dieren, en andere eetbare materialen. Zintuigen, zoals zicht, geur en gehoor, worden gebruikt om voedsel te vinden en te herkennen. Ieder dier doet dit op een andere manier, met als oorzaak om de overlevingskans te vergroten. Sommige roofdieren jagen actief op prooien, terwijl andere dieren alleseters zijn en zich voeden met wat beschikbaar is.

null

De regels van het foerageren bij huisdieren

Zorg er altijd voor dat het voedsel dat je aanbiedt veilig is voor de huisdieren en geen schadelijke of giftige stoffen bevat. Bij het aanbieden van nieuwe manieren van foerageren is het belangrijk om de reactie van je huisdier te bekijken en te zorgen voor een veilige en uitdagende omgeving.

Foerageren bij huisdieren

Bij huisdieren kan foerageren ook worden gestimuleerd om hun natuurlijke gedrag na te bootsen en om verveling te voorkomen. Door het foerageren wordt het brein gestimuleerd en blijven dieren actief en gezond. Lees hier per diersoort hoe je het foerageren kunt stimuleren.

Foerageren bij vogels

Of het om kippen, papegaaien of parkieten gaat, foerageren is voor alle vogels goed. Het stimuleren van foerageren bij vogels is niet alleen leuk om te zien, het draagt ook bij aan het mentale en fysieke welzijn. Je merkt dat je vogel zich verveelt wanneer hij of zij bol zit of veren plukt. Als je meerdere vogels samen hebt, kun je ze gezamenlijk laten foerageren. Dit kan de sociale interactie stimuleren en is interessant om te zien hoe ze van elkaar kunnen leren. Dit zijn 5 tips die je kunt gebruiken om foerageergedrag bij vogels te stimuleren!

  • Nummer 1

    Voederpuzzels en vogelspeelgoed

    Gebruik voederpuzzels of speelgoed speciaal ontworpen voor vogels. Deze puzzels vereisen dat de vogels fysieke en mentale inspanning leveren om bij het voedsel te komen. 

  • Nummer 2

    Verstoppen van voedsel

    Verstop kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen in de kooi of volière van de vogel. Hierdoor moet de vogel actief zoeken naar het voedsel, net zoals ze dat in het wild zouden doen.

  • Nummer 3

    Hangende voedselspeeltjes

    Hang kleine stukjes voedsel aan touwtjes of linten in de kooi. Dit zal de vogels aanmoedigen om te klimmen en te trekken om bij het voedsel te komen.

  • Nummer 4

    Natuurlijke elementen

    Introduceer natuurlijke elementen in de kooi, zoals takken met bladeren waar vogels op kunnen kauwen en pikken. 

  • Nummer 5

    Voedselverrijking

    Varieer het dieet en bied verschillende soorten voedsel aan om de nieuwsgierigheid van de vogels te prikkelen en hun interesse in het zoeken naar voedsel te vergroten.

null

Kippen laten foerageren

Kippen worden steeds vaker als huisdier gehouden en ze kunnen zich snel vervelen. Enthousiasmeer het scharrelen door de kippen spelenderwijs te voeren! Het speelgoed van Beeztees is leuk in combinatie met de Esve kippenpopcorn of de Nutriworm insectensnack. Ideaal als cadeau voor jouw gevleugelde vriendjes!
Esve Kippenpopcorn
BESTEL VOGELSPEELGOED IN DE WEBSHOP

Foerageren bij konijnen en knaagdieren

Zorg voor een gezonde en gelukkige leefomgeving voor je konijn of knaagdier! Foerageren bij deze dieren kan een ideale manier zijn om natuurlijk gedrag te stimuleren, de dieren actief en mentaal gestimuleerd te houden en verveling te voorkomen. Je merkt dat je konijn of knaagdier zich verveelt wanneer hij of zij aan de tralies blijft knagen of andere gekke dingen doet. Hier zijn enkele ideeën om foerageergedrag bij konijnen en knaagdieren aan te wakkeren.

  • Nummer 1

    Voerpuzzels

    Gebruik voerpuzzels voor konijnen en knaagdieren. Deze puzzels kunnen gaten, compartimenten of beweegbare onderdelen hebben waardoor je huisdieren moeite moet doen om het verstopte voedsel te krijgen.

  • Nummer 2

    Verstoppen van voedsel

    Maak een "speurtocht" door stukjes voedsel in de kamer of in de leefruimte te verspreiden. Dit simuleert het natuurlijke gedrag in het wild. Verstop kleine hoeveelheden voedsel in verschillende delen van hun leefruimte, zoals in hooi, stro of kartonnen buizen.

  • Nummer 3

    Voederballen en hooimolens

    Voederballen en hooimolens bootsen het natuurlijke gedrag na. Hierdoor moeten knaagdieren en konijnen meer moeite doen om hun hooi te bereiken en zijn ze langer bezig met eten. Daarnaast blijft het hooi lekker lang schoon en vers.

  • Nummer 4

    Kruiden en wilgentakken

    Bied kruiden of wilgentakken aan waar konijnen en knaagdieren op kunnen knagen. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt ook hun gebit gezond te houden.

  • Nummer 5

    Graafbak

    Heeft je knaagdier een graafbak? Dan kun je daar voedsel in verstoppen en kan het graafinstinct gestimuleerd worden!

null

Wisseling van de wacht

Wissel regelmatig af met verschillende foerageerspeeltjes om ze nieuw en interessant te houden.
Hooi- en Snackmolen Bunny Toy van Savic
BESTEL INTERACTIEF SPEELGOED IN DE WEBSHOP

Foerageren bij honden en katten

Huistijgers en viervoeters opgelet! Foerageren bij honden en katten stimuleert natuurlijke instincten, daagt de dieren geestelijk uit en voorkomt verveling. Uit verveling kunnen honden of katten zichzelf veel likken, knagen op eigen poot of staart of achter de staart jagen. Hier zijn 5 ideeën om foerageergedrag bij honden en katten te bevorderen.

  • Nummer 1

    Interactief speelgoed en snuffelmatten

    Gebruik interactief speelgoed voor honden en katten. Deze speeltjes kunnen openingen, compartimenten of beweegbare onderdelen hebben waardoor je viervoeter moeite moet doen om bij het voedsel te komen. Gebruik een snuffelmat waar je voedselbrokjes in kunt verstoppen. Je hond of kat zal zijn of haar neus moeten gebruiken om de voedselstukjes te vinden tussen de zachte stukken stof. Ook zijn er voor honden en katten voedselballen verkrijgbaar waarin je voedsel kunt plaatsen. Wanneer ze ermee spelen en rollen, vallen er af en toe wat brokjes uit.

  • Nummer 2

    Vind het voertje!

    Verstop kleine hoeveelheden voedsel op verschillende plaatsen in huis of in de tuin. Dit zal honden en katten aanmoedigen om actief te zoeken en te snuffelen naar het voedsel. 

  • Nummer 3

    Kartonnen dozen

    Geef je huisdier een lege kartonnen doos waarin je voedsel verstopt. Dit zal je dier aanmoedigen om de doos te onderzoeken en het voedsel te ontdekken.

  • Nummer 4

    Kattenkruid

    Voor katten kun je kattenkruid gebruiken om hun interesse te wekken en hen aan te moedigen actief te spelen en te foerageren.

  • Nummer 5

    Slowfeeders voor honden

    Voor honden werken slowfeeders tegen het schrokken, wat overgeven na een maaltijd tegen gaat. Daarnaast hebben honden die langzamer eten en minder snel schrokken een voller gevoel, wat positief is voor de spijsvertering!

BESTEL INTERACTIEF SPEELGOED IN DE WEBSHOP

Foerageren bij paarden

Prikkel het natuurlijke foerageergedrag en nieuwsgierigheid bij paarden om verveling te voorkomen! Verveling bij paarden kan zich uiten tot weven, kribbebijten of luchtzuigen. Bij paarden is het belangrijk om de hoeveelheid voedsel in de gaten te houden en te zorgen voor een gebalanceerd dieet. Doe dit op een verantwoorde manier en bekijk hier de 4 foerageertips die je vandaag al kunt beginnen!

  • Nummer 1

    Slowfeeder

    Gebruik slowfeeders voor hooi in plaats van gewone hooiruiven. Slowfeeders zijn ontworpen om de eetsnelheid van het paard te vertragen en bootsen natuurlijk graasgedrag na. Hierdoor moeten paarden meer moeite doen om hun hooi te bereiken en zijn ze langer bezig met eten van ruwvoer.

  • Nummer 2

    Natuurlijke graasomgeving

    Zorg voor een weiland met voldoende gras en voldoende variatie. Dit stimuleert natuurlijk graasgedrag, waarbij paarden actief verschillende planten en grassen zoeken om te eten.

  • Nummer 3

    Puzzels en emmers

    Maak zelf een voerpuzzel met een emmer! Plaats paardenvoer in emmers met gaten erin waar ze met hun neus en mond naar binnen moeten om het voedsel te bereiken. Let op dat de emmers geen scherpe rand bevatten waar een paard zich aan kan bezeren. 

  • Nummer 4

    Verspreid voeren

    Verspreid kleine porties paardenvoer op verschillende plekken in de stal of paddock. Hierdoor moet het paard actief op zoek naar voedsel.

null

Variatie in de voeding met kruiden en takken!

Bied kruiden of wilgentakken aan waar je paarden op kan knabbelen. Dit kan ervoor zorgen om actief te foerageren en biedt ook variatie in het dieet. Verkrijg die lekkere kruiden en takken door middel van een plukwandeling!
BESTEL SLOWFEEDERS IN DE WEBSHOP