Het houden van kippen in de herfst vereist wat extra aandacht en zorg, maar met de juiste voorbereiding kunnen de kippen in de toom comfortabel en gezond blijven. Het veranderende weer en de korter wordende dagen kunnen invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van je kippen. Met de juiste voorbereiding en zorg kun je ervoor zorgen dat je kippen comfortabel en gezond blijven tijdens de herfst. Wat deze voorbereiding inhoudt? Dat en meer lees je hier!

null

Minder eieren is mogelijk

Dagen met minder dan 13 uur daglicht kunnen ervoor zorgen dat kippen minder eieren leggen of zelfs helemaal stoppen met leggen van eieren. Wil je de legproductie op peil houden? Dan kun je overwegen om een lamp in het kippenhok te gebruiken om de daglengte te verlengen.

Kippenvoer in de herfst

Houd het rantsoen van de kippen in de gaten tijdens de herfst en de daarbij horende koude, donkere dagen. In de vroege herfstmaanden zullen kippen in de rui gaan. Maak de rui een stuk comfortabeler door het rantsoen hierop aan te passen. Scharrelplezier van het merk Mijten is een gevarieerde granenmengeling met insecten en bordeauxmais voor volwassen kippen. Al scharrelend zullen de kippen tijdens de rui profijt hebben van dit kippenvoer!

BESTEL SCHARRELPLEZIER VAN MIJTEN IN DE WEBSHOP

Later in de herfst: voer en drinkwater in de gaten houden

Later in de herfst, tijdens koude temperaturen, hebben kippen extra energie nodig om zichzelf warm te houden. Pas het voerschema aan door ze iets meer te voeren verdeeld over de dag, voornamelijk met eiwitrijk voedsel zoals gedroogde insecten. Zorg er ook voor dat ze altijd toegang hebben tot vers, niet-bevroren water. Gebruik indien nodig een verwarmingselementen voor de drinkbak, zoals de Olba verwarmingskabel of de drinkbakverwarmer van Fauna, om bevriezing te voorkomen.

BESTEL ALLES VOOR KIPPEN

Bescherming tegen koude temperaturen

In september zul je misschien niet denken aan vrieskou, toch is het voor je kippen wel fijn om dat te doen. Kippen zijn in deze periode, de ruiperiode, gevoeliger voor kou, tocht en vocht. Genoeg reden om een APK op het kippenverblijf uit te voeren! Controleer het verblijf van de kippen op voldoende beschutting en tocht. Repareer zwakke plekken en maak je kippenhok winterproof, zodat je kippen een warme en droge omgeving hebben wanneer de koude temperaturen in ons land aanwezig zijn. 

null

Gaat alles goed? Wees er als de kippen bij!

Blijf alert op mogelijke gezondheidsproblemen bij je kippen, vooral tijdens de herfst. Koudere temperaturen kunnen stress veroorzaken, wat de weerstand tegen ziektes kan verminderen. Controleer regelmatig verminderde eetlust, verlies van veren en lusteloos gedrag bij je kippen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je twijfels hebt over de gezondheid van je kippen.

Losse bladeren en tuinafval

In de herfst vallen er veel bladeren en heb je veel tuinafval. Naast dat bladeren perfect dienen als bescherming voor egels, is het ook geschikt om het in het kippenhok te gooien. Kippen genieten van het scharrelen door bladeren om op zoek te gaan naar insecten en wormen en dit is de ideale manier om het foerageren op een natuurlijke manier uit te voeren. Zorg ervoor dat de bladeren niet behandeld zijn met pesticiden of schadelijke chemicaliën voordat je ze aan de kippen geeft.

Heb je geen tuinafval maar wil je wel je kippen laten foerageren? Dan biedt het speelgoed van Beeztees in combinatie met de Esve kippenpopcorn of de Nutriworm insectensnack de oplossing om het scharrelen te enthousiasmeren en om kippen spelenderwijs te voeren.

null

Vergeet de vuurkorf niet

Een vuurkorf maakt je buitenverblijf warm, sfeervol en nét een tikkeltje gezelliger tijdens de avonden of koudere dagen. Let wel op het as wat uit de vuurkorf valt: los scharrelende kippen kunnen hun pootjes flink verbranden aan het hete as! Daarnaast kan de vuurkorf lang heet blijven, houd de kippen er vandaan!

Voorbereiding op de winter: check!

Het verzorgen en houden van kippen in de herfst vereist wat extra aandacht en zorg, dat is nu duidelijk. Met de juiste voorbereiding kunnen je kippen comfortabel en gezond blijven. Door te zorgen voor goede beschutting, aangepaste voeding en regelmatige gezondheidscontroles, kun je ervoor zorgen dat je kippen deze overgangsperiode goed doorkomen en klaar zijn voor de komende wintermaanden. Lees hier meer over de verzorging van kippen in de vrieskou.

BESTEL ALLES VOOR KIPPEN IN DE WEBSHOP