Boxer
De Boxer, ook wel de Duitse Boxer, is actief, onstuimig en sociaal. Deze honden zijn gehecht aan de familie: ze kunnen meerdere mensen als baas zien. Ook zijn deze honden waakzaam en verdedigen de familie en het eigendom, hierdoor hebben deze honden een consequente opvoeding nodig. Lees hier meer over de Boxer.
Algemene informatie
De Boxer hoort in de categorie ‘grote hondenrassen’. Er zit een klein verschil in de schofthoogte tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 57 tot 64 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 53 tot 60 centimeter. Qua gewicht wegen zowel reuen als teven gemiddeld 25 tot 30 kilogram.
De levensverwachting van de Boxer is 10 tot 12 jaar. In de eerste 18 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor grote honden, Eukanuba Breed Specific Boxer of Royal Canin Boxer voor volwassen honden of voor puppy’s om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
Geschiedenis
De Boxer, voorheen de Deutscher Boxer, vindt de oorsprong in Duitsland. Ze zijn in 1890 ontstaan uit een kruising van de Engelse Bulldog en de Bullebijter (welke nu is uitgestorven) en werden gebruikt als gevechts- en verdedigingshonden tegen wilde dieren. De Bullebijter, één van de voorouders, werden gebruikt voor stierengevechten. Voorheen werd geloofd dat stierenvlees soepeler was wanneer de stier in een staat van opwinding stierf.
Waarschijnlijk gebruikten mensen om een hond tegen een stier te laten vechten. Later in de tijd, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden Boxers door het Duitse leger gebruikt om boodschappen of voorraden te brengen en om soldaten in het slagveld op te sporen. Tegenwoordig vinden deze honden een plek thuis als waakhond en als gezelschapshond.
Opvoeden en socialiseren
Krachtig en niet bang: dat typeert de Boxer. Omdat dit hondenras familie is van gevechts- en verdedigingshonden is het belangrijk om aandacht te geven aan de socialisatie. Een niet goed gesocialiseerde Boxer kan met een onstuimige en soms overenthousiaste kracht op onbekende zaken afvliegen, deze honden zijn bijna niet te stoppen! Besteed veel aandacht aan andere dieren, mensen en kinderen. Hoewel de Boxer van nature goed met kinderen omgaat, is het verstandig om extra aandacht aan te besteden.
Trainen van een Boxer
Een goed gesocialiseerde Boxer is gemakkelijk op te voeden en te trainen. Ga hierbij vooral kalm en doordacht te werk, stel duidelijke grenzen aan wat niet en wat vooral wel toegestaan is en wissel gehoorzaamheidstraining af met het spelen van spelletjes. Houd hierbij controle over het spel en laat duidelijk zien dat jij als baas het spel start en beëindigt. Geef de hond in het eerste jaar niet te veel vrijheid; de kans is namelijk groot dat het reactievermogen, welke gepaard gaat met onstuimigheid en overenthousiasme, de hond dingen laat doen waar je later weinig aan kunt veranderen.
Verzorging
Met de ultra korte vacht van de Boxer is er bijna geen vachtverzorging nodig. Borstel wekelijks de vacht met een zachte borstel voor een glanzend effect. In de ruiperiode, die in het voor- en najaar vallen, dienen deze honden buiten geborsteld te worden met een rubberen borstel, bijvoorbeeld met de Trixie Vachtverzorgingshandschoenen. Door buiten te borstelen voorkom je prikkelende haren in het meubilair.
Gezondheid
Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Boxer. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:
- Heupdysplasie
- Spondylose
- Huidproblemen
- Gescheurde kruisbanden
- Kanker en bulten
- Hartproblemen
Waar is een Boxer geschikt voor?
Boxers zijn actief en hebben veel beweging nodig. Ze zitten boordevol met energie en hebben tot hoge leeftijd het enthousiasme van een puppy. Ga er daarom lekker op uit! Dit zijn voorbeelden van fysieke dingen waar de Boxer geschikt voor is:
Bekijk hier de boxer-beweging!
Boxer-beweging incoming! De onderstaande trotse baasjes van Boxers laten zien hoe het leven met dit ras is! Heb jij ook een Boxer en wil je ook andere (toekomstige) baasjes inspireren? Deel jouw huisdierfoto met @petsplacenl op Instagram, dan kan je op deze pagina en op onze inspiratiepagina terecht komen. Daarnaast maak je maandelijks kans op een cadeaukaart met een waarde van €20,-!