Home » Rassen » Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback, ook wel de African Lion Hound, Lion-dog of Pronkrug genoemd, is moedig, snel, waakzaam en rustig. Deze honden zijn niet geschikt voor het leven in de stad en hebben veel beweging nodig. Daarnaast kunnen deze honden onvriendelijk zijn tegen het onbekende. Lees hier meer over de Rhodesian Ridgeback.

Algemene informatie

De Rhodesian Ridgeback behoort tot de categorie ‘grote hondenrassen’. Er zit een klein verschil in de schofthoogte tussen reuen en teven. Reuen hebben gemiddeld een schofthoogte van 64 tot 69 centimeter en teefjes hebben een schofthoogte van 61 tot 66 centimeter. Het gemiddelde gewicht van reuen en teven is 35 kilogram. 

De levensverwachting van de Rhodesian Ridgeback is 10 tot 12 jaar. In de eerste 18 maanden zijn deze honden een puppy, vanaf 18 maanden worden het volwassen honden en vanaf een leeftijd van ongeveer 7 jaar worden het senior honden. Iedere leeftijdscategorie heeft een andere levensbehoefte op alledaagse dingen, bijvoorbeeld eropuit gaan en voeding. Geef voeding voor grote honden om ervoor te zorgen dat je hond juiste voedingsstoffen binnen krijgt in een hapklare, smakelijke brok.

tip

Meten is weten!

Groeit je hond goed? Ben je benieuwd hoe groot je hond gaat worden? Lees hier hoe je de schofthoogte van een hond berekent en bekijk hier de groeicurve van een hond om een beter beeld te krijgen hoe groot je hond wordt!

Geschiedenis

De Rhodesian Ridgeback komt oorspronkelijk uit Zimbabwe, het voormalige Rhodesië. De hond staat bekend om de streep op de rug, die bestaat uit haren die de tegengestelde richting in groeien.

Dit hondenras werd door boeren in het land van herkomst gebruikt voor de (drijf)jacht op groot wild, zoals leeuwen, en moest de hond de kudden bewaken tegen roofdieren. In een groep honden kunnen deze dieren een grote katachtige neerhalen! In de Verenigde Staten en Canada worden deze honden tegenwoordig gebruikt tegen het weren van beren.

Zimbabwe

Opvoeden en socialiseren

De Rhodesian Ridgeback dient uitermate goed gesocialiseerd te worden, dat komt door de terughoudendheid naar vreemden. Zorg voor voldoende positieve ervaringen met verschillende mensen in verschillende situaties. Om soortgerichte of andere agressie te voorkomen, is het noodzakelijk om een puppy vanaf jonge leeftijd veel contact met andere honden te laten maken.

Trainen van de Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback is geen gemakkelijke hond om op te voeden. Jonge honden kunnen onstuimig en eigenzinnig zijn. Naast training van gehoorzaamheid, ligt de nadruk van de opvoeding op het vormen van een band met de hond, het stellen van duidelijke grenzen en voorkomen of verkleinen van het vertonen van gedrag zoals (na)jagen, vechten, waken en beschermen. Er is een behoorlijk verantwoordelijk taak weggelegd voor de eigenaar! 

null

Weet waar je puppy vandaan komt!

Ondanks het feit dat de Rhodesian Ridgeback over het algemeen een zelfverzekerde hond is, komen er in de praktijk veel nerveuze, angstige en agressieve honden voor. Koop geen pup uit een combinatie waarbij één of beide ouders dit afwijkende gedrag vertonen

Verzorging

Betreffende de vachtverzorging is de Rhodesian Ridgeback makkelijk. Borstel wekelijks met een zachte borstel, zoals deze Ferplast borstel, om de vacht vrij te maken van losse haren en om de vacht stralend te houden.

Gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij de Rhodesian Ridgeback. Dit betekent niet dat dit hondenras hier last van heeft, wel een verhoogde kans op deze gezondheidsproblemen heeft. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn: 

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Spondylose
 • Maagdraaiing
 • Hemofilie
 • Dermoïd sinus
null

Kans op maagdraaiing en vergroeiingen

Zeer grote hondenrassen hebben een vergrote kans op vergroeiingen van de ledematen wanneer er verkeerde voeding wordt aangeboden. Daarnaast is rust na de voeding essentieel: door een vergrote kans op een maagdraaiing dient de Rhodesian Ridgeback een half uur tot een uur rust te hebben na de maaltijd. 

Waar is een Rhodesian Ridgeback geschikt voor?

De Rhodesian Ridgeback is een actieve en enthousiaste hond en heeft veel beweging nodig. Ben jij het baasje dat kan voldoen aan de actieve levensstijl van dit hondenras? Lees hier een aantal activiteiten die je met dit hondenras kunt uitvoeren!

 • G&G (Gedrag en Gehoorzaamheid)
 • UV-proef (Uithoudingsvermogenproef)
 • Behendigheid of agility
 • Verkeerszekere hond of begeleidingshond
 • Fietsen
 • Joggen of canicross
 • Paardrijden
 • Steppen
 • Speuren
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP