Wanneer er een weersvoorspelling komt voor ijs en kou, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen in en om het huis treffen. Vanzelfsprekend is om de buitenkraan af te sluiten, maar heb je er ook weleens aan gedacht om de regenton in de winter te beschermen tegen de vrieskou? Je regenton kan kapot gaan, vriezen is funest! Lees daarom meer over het beschermen van je regenton en maak daarmee jouw regenton vriesklaar!
Regentonnen winterklaar maken
Ben je eigenaar van een regenton? Dan kan je deze niet zomaar in de winter vol met water laten staan! Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen en maak je kunststof of houten regenton in de winter vriesproof!
Leeg je regenton
Stap 1 is het legen van de regenton. Doe je dit niet? Dan kan het water in de regenton bevriezen en scheurtjes maken in de wand. Erg zonde aangezien je regenton hierna lek is en je geen water meer kunt opvangen en hergebruiken. Het legen doe je simpel met aftappunt wat onderin te vinden is.
Mocht je regenton bommetje vol zitten, dan is de kans groot dat je al het water niet kan gebruiken. De regenton van Elho kan maximaal 200 liter opvangen. Deze regenton bevat een geel dopje wat het makkelijker maakt om het water weg te laten lopen. Laat het overige water leeglopen in de tuin.
Houten regenton of regenton zonder kraan leeg laten lopen
Bij een kunststof regenton maakt het weinig uit of er nog een aantal verdwaalde druppels of een laagje water zich in de ton bevinden. Een houten regenton in de winter moet wel helemaal leeg zijn. De meeste houten regentonnen kun je watervrij maken met het aftappunt (kraantje), maar sommige hebben geen kraantje aan de onderkant. Als het laatste het geval is, moet je de houten regenton in de winter voorzichtig omkiepen en leeg laten stromen. Ook kan je een tuinslang in de regenton houden en het water er op die manier uit laten stromen. Zuig aan het uiteinde van de slang en laat het water op de gewenste plek uit de slang lopen.
Sluit je regenton af of houd het aftappunt open
Regentonnen vangen het water op wat via de regenpijp of dakgoot valt. Hoe je de regenton afsluit? Door hem af te sluiten of los te koppelen vanaf de regenpijp. Lukt dat niet? Dan kan je bij de meeste kunststof regentonnen het aftappunt continu openhouden. Zo kan het water alsnog ontsnappen uit de regenton. Heb je een houten regenton? Hou de regenton in de schuur. Een aantal verloren druppels kunnen flinke schade geven aan een regenton in de winter.
Het heeft al gevroren! Wat moet ik nu met mijn regenton in de winter?
Wanneer het al heeft gevroren, moet je de regenton niet aan zijn lot overlaten, maar alsnog gaan legen. Zijn er onderdelen, zoals het aftapkraantje of het gele dopje bij de kunststof Elho regenton vastgevroren? Probeer de onderdelen te ontdooien met behulp van een föhn. Sluit je regenton daarna af en berg de houten regenton, na lediging, weer op in de schuur of garage. De kunststof regenton kan je buiten laten staan na lediging van het water. Sluit deze niet aan op de regenpijp en houd het kraantje open.
Oh nee! Een lekkende regenton!
In de winter zal je er niet snel achter komen dat je regenton aan het lekken is. In de loop van het jaar, in de warmere maanden wanneer de regenton zich weer opvult met regenwater, zal je merken dat er misschien toch wat scheurtjes zijn gekomen. Probeer bij een kunststof regenton het lek te vinden en te dichten. Houten regentonnen kunnen lekken na een langere tijd zonder water. Dit is geen probleem en gebeurt vaker. Wanneer je de regenton vult met extra emmers water of wacht tot deze zich langzamerhand vult met regenwater, zal het droge hout weer uitzetten nadat het zichzelf heeft volgezogen met water. Doe dit wel pas ná de vorstperiode, wat nog kan duren tot midden mei.