Tijdens een warme zomeravond op je terras zitten is voor veel mensen logisch. Niet iedereen denkt er gelijk aan om ook op de koude winteravonden en -dagen in de tuin te gaan relaxen. Toch is dat wel een hele goede optie! Maar voordat dat kan gebeuren, moet je terras wel winterklaar worden gemaakt. Hieronder geven we je 7 tips hoe je je terras helemaal winterproof en gezellig maakt. Zo krijg je een echt winterterras!

tip

Nog meer decoratie!

Heb jij inspiratie nodig om je terras in kerstsferen te toveren? Goed nieuws! Onze kerstinspiratiepagina staat bommetje vol met kerstinspiratie en de leukste kerstaccessoires!

Bescherm je terrasplanten

Het is belangrijk om je terrasplanten klaar te maken voor het koude, winterse weer. Als je planten hebt die niet tegen vorst kunnen, is het verstandig om ze op een vorstvrije plek te zetten, bijvoorbeeld in een tuinhuisje of in de garage. Het is wel belangrijk om ze daar niet te vergeten en af en toe water te geven. Je andere winterharde planten kun je gewoon buiten laten staan, maar het is wel verstandig om ze in te wikkelen met folie of met een winterafdekhoes. Als je dat doet zijn ook zij beschermd tegen de echte, winterse kou. Wanneer het niet vriest, kun je het beste de folie van je planten halen. Dan kunnen ze alle zonnestraaltjes die er zijn meepakken.

null

Drainagegaten!

Check of alle potten wel goede drainagegaten hebben. Als ze dat niet hebben, blijft er teveel water in de potten staan en dan kunnen de wortels van je planten bevriezen of gaan rotten.

Hark je bladeren

Als je na de herfst veel bladeren in de tuin hebt liggen, is het handig om die weg te halen. Dit kun je doen met een hark, maar ook met een bladblazer. Wanneer het buiten nat en vochtig is, kunnen de bladeren die op je terras liggen vieze plekken maken die nog lang te zien zijn. Bladeren die in de vijver liggen en naar de bodem zakken, zullen in het water gaan rotten en daardoor zal het water verzuren. Dit is slecht voor je waterplanten, maar ook erg slecht voor je vissen. Zorg dus dat je op tijd de bladeren uit je vijver haalt. Ook kunnen natte bladeren ervoor zorgen dat het glad wordt in je tuin. Uitglijden over bladeren in wel het laatste wat je wil, dus zorg ervoor dat je de bladeren op tijd weg harkt! 

Vergeet je gazon niet

Veel mensen vragen zich af wanneer het het beste moment is om te stoppen met het grasmaaien in de winter. Zolang het niet onder de 6 graden wordt buiten, kun je gewoon blijven maaien. Het is alleen belangrijk dat het gras niet te kort is wanneer het winter begint te worden. Oktober is de beste maand om voor het laatst je gras te maaien. Wanneer er bladeren op het gazon liggen, doe je er goed aan om die weg te harken of weg te bladblazen. Als je dit niet doet krijgt je gras niet genoeg licht en zuurstof en kun je gele of bruine vlekken krijgen op je gazon.

null

Bemesten?

Geef je gazon na de laatste keer maaien nog wat najaarsmeststof, zodat het gazon sterk de winterperiode in gaat! Vergeet niet om tijdens andere jaargetijden, zoals bijvoorbeeld het voorjaar, ook te bemesten! Lees hier wanneer je het beste het gazon kunt bemesten.
BESTEL NAJAARSMEST IN DE WEBSHOP

De buitenkraan afsluiten

In de winter hoeft je tuin niet besproeid te worden. Dat komt doordat de humide, winterse dagen genoeg zijn om je gazon lekker vochtig te houden. Als je een buitenkraan hebt, is het verstandig om die af te sluiten voordat het gaat vriezen buiten. Laat wel eerst even het water eruit lopen. Zo kan je kraan niet bevriezen en springt de leiding ook niet. Je kan de buitenkraan ook nog inpakken met een vorstbeschermer, zodat hij extra beschermd is tegen de vorst. Koppel ook de tuinslang af, zodat ook die niet bevriest wanneer het kwik onder de 0° komt. 

Je winterterras: opruimen of juist gezellig maken?

In de winterperiode kun je je tuinmeubels niet aan hun lot over laten. Zet ze daarom op een droge plek, zoals in de garage of in het tuinhuisje. Wat een gezelligere optie is, is om ze onder een afdak te zetten als je die hebt! Op die manier kun je een knusse zithoek creëren, waar je ook op de koudere dagen lekker kunt zitten met een warme chocomel of een glas glühwein. Een paar leuke kussentjes, een warme deken en eventueel terrasverwarming doen wonderen. Als je dan toch liever binnen zit wanneer het buiten koud is, kun je je tuinmeubelen een goede poetsbeurt geven en daarna opbergen of afdekken met een beschermhoes.

null

Vergeet ook je tuinaccessoires en je BBQ niet!

Een stevige winterse windvlaag kan ze al gauw door de tuin slingeren en dat wil je natuurlijk niet. Dus zet ook deze spullen droog binnen met een barbecuehoes, zodat ze niet beschadigd kunnen raken.

Je winterterras warm en licht maken

Om je winterterras sfeervol te maken, is het leuk om gezellige verlichting op te hangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lantaarntjes die je op kunt hangen of in de grond kunt steken, mooie LED-verlichting in je overkapping of mooie kaarsen op tafel. Ook kun je ervoor kiezen om een mooie tuinhaard of een vuurkorf neer te zetten. Zo worden de donkere dagen toch net een stukje warmer en is er zelfs op de langste dag van het jaar een lichtpuntje te vinden in jouw achtertuin!

BESTEL TERRASVERWARMING IN DE WEBSHOP
null

Bekijk onze Pinterest pagina

Inspiratie nodig om jouw huis en tuin wintergezellig te maken? Neem dan eens een kijkje op onze Pinterest pagina!

Een kleurrijk terras is een sfeervol terras!

Ondanks dat bijna alles om je heen in de winter grijs en grauw is, hoeft dat in jouw tuin natuurlijk niet het geval te zijn. Je kunt je terras in de winter opfleuren door mooie kleurvolle decoratie neer te zetten of op te hangen. Je zou je zomerse kussens lekker kunnen laten liggen, maar het is ook leuk om accessoires in mooie, warme kleuren aan te schaffen. Zo krijg je de optimale winterse gezelligheid in jouw winterterras. Mooie kussens en een warm en zacht dekentje op de tuinbank of -stoelen, een leuk buitenkleed, een sfeervolle theelichthouder set, een schattig verlicht huisje of een paar mooie vaasjes zorgen ervoor dat je niet meer weg bent te slaan van jouw knusse winterterras.

null

Vergeet de tuindieren niet

Weten hoe je tuindieren een handje kunt helpen met dit koude weer? In dit artikel lees je alles over hoe je tuindieren kunt helpen om de winter door te komen.
BEKIJK TUINDIERVOER IN DE WEBSHOP