Herken je het gevoel? Je bent met je hand in het water waarin vissen zwemmen en ineens glijdt er iets glibberigs langs jouw hand. Het slijmerige wat je voelt is de slijmhuid die de vissen bevatten. Deze slijmerige substantie is een hele belangrijke spiegel van de gezondheid van de vis. Maar waar dient de slijmhuid nog meer voor? En wat zijn de belangrijkste problemen die de slijmhuid kan krijgen? Lees snel verder!

info

Slijmhuid komt voor bij vissen, maar niet alle vissen een een slijmlaag

Er bestaan vissoorten die geen slijmlaag hebben. De schubben nemen de functie van de beschermende slijmlaag volledig over. Vissen die géén schubben hebben, hebben juist een dikkere slijmhuid dan andere vissen. 

Functie van de slijmhuid

Het lichaam van de vis wordt volledig omhuld door een slijmlaag. Deze dikke slijmhuid bestaat veelal uit slijm die uitgescheiden wordt uit slijmbekercellen. De slijmhuid zorgt onder andere voor het beschermen van het lichaam. Met specifieke eiwitten en vetzuren wordt de slijmhuid bacteriedodend en schimmelwerend, wat een grote functie vervult voor het behoud van een goede weerstand. Daarnaast beschermt de slijmhuid het onderliggende huid van afslijting en zorgt het voor een gemakkelijkere doorgang in het water. De vis kan met behulp van zijn glibberige slijmhuid nog makkelijker door het water glijden. 

De gezondheid van de slijmhuid waarborgen

Een gezonde slijmhuid is veel waard. Om te beginnen: goed visvoer. De Tetra Tetramin Bio Active Vlokken zorgt ervoor dat de vissen goed groeien en dat er meer voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen. Deze voeding voor vissen stimuleert het aanmaken van de slijmhuid en zorgt voor een optimale weerstand. Daarnaast dient aquariumzout als preventief middel tegen schimmels en parasieten door de versterking van de slijmhuid.

info

Giftig slijm voor veiligheid

Sommige vissoorten bevatten een giftige slijmlaag waardoor vijanden afgeschrikt kunnen worden. Zo worden deze vissen niet opgejaagd of opgegeten door andere vissen.

Problemen van de slijmhuid

Stress is één van de grootste boosdoeners van problemen aan de slijmhuid. Stress kan ontstaan na transport, maar ook na het veranderen of schoonmaken van het aquarium. Ook kunnen vissen de slijmhuid beschadigen nadat je de slijmhuid hebt aangeraakt of nadat de vis ergens vast is gekomen. 

Parasieten op de slijmhuid

Naast stress kunnen parasieten ook zorgen voor de nodige beschadiging aan de slijmhuid. Een bekende parasiet is de stipparasiet of Witte Stip, een parasiet die je ongeveer een week na het plaatsen in een aquarium ziet. De herkenbare witte stippen zie je op de kop en het lichaam van eerst één vis, en daarna de rest. Witte Stip is erg besmettelijk, maar ook goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Als je Witte Stip herkent, kan je een beetje Colombo Femsee in het water doen. Met dit flesje van 500 milliliter kan je tot wel 5000 liter aquariumwater behandelen. Schrik niet, het water kan verkleuren na het toedienen van de Colombo Femsee. Dit is niet erg en dit kan je gemakkelijk verhelpen. Om deze verkleuring weg te halen, kan je een week na de laatste toediening het water 20% verversen en gebruik maken van actieve kool

tip

Verkeerde waterwaardes

Veel problemen, zo ook Witte Stip, komen naar voren naar aanleiding van verkeerde waterwaarden. Test de waterwaarden met bijvoorbeeld Tetra Tetratest 6 In 1. Lees daarnaast hier meer over de waterwaardes in jouw aquarium

Te veel zout met jodium

Zout met jodium kan zorgen voor ernstige beschadigingen aan de slijmvliezen en de ogen van de vis. Gebruik echter aquariumzout in de plaats. Aquariumzout kan je gebruiken als een preventief middel om schimmels en parasieten te weren. Té veel zout kan echter een negatief gevolg hebben voor de vissen. Geef daarom gemiddeld 100 gram aquariumzout per 50 liter water en ververs het water geleidelijk voordat je het zout daadwerkelijk toevoegt.

BESTEL AQUARIUMZOUT IN DE WEBSHOP