Het volgen van een dieet. Niet alleen wij mensen doen dit, maar onze honden en katten moeten er ook aan geloven! Binnen huisdierenland heb je naast veterinaire diëten ook dieetvoer om preventief of onderhoudend je dier te ondersteunen. Dieetvoer is dus niet alleen om je kat of hond af te laten vallen, maar helpt bij gezondheidsproblemen zoals problemen met de spijsvertering of urinewegproblemen. Benieuwd wat je allemaal kunt bereiken met dieetvoer? Lees snel verder!
De verschillende merken van dieetvoer hond en kat
In de wondere wereld van hondenvoer en kattenvoer lijkt de keuze eindeloos! Veel merken hebben een dieetvoer die speciaal voor het probleem van jouw dier is afgestemd. Zo verkopen wij van bijvoorbeeld Hill’s, Prins, Jarco en Royal Canin dieetvoer. Een dieetvoer is gemaakt om een gezondheidsprobleem te voorkomen of je dier te ondersteunen. Bekend is bijvoorbeeld dat katten snel nierproblemen krijgen en dat specifieke hondenrassen sneller last krijgen van gewrichtsproblemen. Door jouw huisdier preventief of onderhoudend een dieetvoer te geven, zal het gezondheidsprobleem minder snel tot een ernstig stadia komen. Best fijn als je een paar jaar extra van je huisdier kunt genieten!
De verschillende soorten dieetvoedingen hond en kat
Zoals hierboven is geschreven kunnen gezondheidsproblemen onderhouden of voorkomen worden met dieetvoer. Er zijn verschillende soorten dieetvoedingen, die ieder eigen specifieke en unieke eigenschappen bevatten. Lees hier meer over de verschillende soorten dieetvoedingen die bestaan voor honden en katten.
Dieetvoer tegen huid- en vachtproblemen
De huid en vacht van katten en honden kunnen in disbalans raken, net zoals alle andere organen van je huisdier. Toch moet je de huid en vacht van je dier goed in de gaten houden, aangezien dit een belangrijke rol vervult in de gezondheid van je dier. De huid dient als beschermlaag tegen stoffen van buitenaf. Daarnaast dient de huid voor een extra opslagplek voor water en vet en zorgen zowel de huid als de vacht voor de regulatie van de lichaamstemperatuur en voor de vorming van het lichaam.
Symptomen vacht- en huidproblemen
Dieetvoedingen tegen huid- en vachtproblemen kan je het beste geven wanneer jouw dier snel last heeft van symptomen zoals:
- Jeuk;
- Huidontstekingen;
- Haaruitval of zelfs kale plekken;
- Oorontstekingen;
- Haarballen.
Oorzaken voor vacht- en huidproblemen zijn zeer divers. Bepaalde hondenrassen, voornamelijk hondenrassen met een witte vacht zoals de West Highland White Terriër, of katten met een lange vacht, hebben sneller last van één van deze problemen. Katten met een lange vacht ontwikkelen snel haarballen, waar Royal Canin Hairball Care goed tegen kan helpen. Verder hebben dieren met een witte vacht, voornamelijk honden, sneller last van overgevoeligheid voor een bepaalde eiwitbron. Ga hiermee naar de dierenarts en probeer eens een diervoeding van een andere eiwitbron. Een voorbeeld van een andere eiwitbron zijn Insecten! Insecten zijn hypoallergeen voor je huisdier, dus het last krijgen van overgevoeligheden wordt verminderd. Probeer eens één van de voedingen van Teds of Jarco Dog Sensitive Natural Care.
Andere boosdoeners zijn parasieten zoals teken en vlooien, dus geef naast een voeding die helpt tegen huidproblemen ook antiparasitaire middelen! Als laatst is stress ook een grote boosdoener van huid- en vachtproblemen. Herken hier stress bij honden en stress bij katten.
Dieetvoer tegen urinewegproblemen
Om urinewegproblemen te herkennen, is het van belang om te weten hoe de urine van je hond of de urine van je kat is als het in normale toestand is. Bij dieetvoer tegen urinewegproblemen wordt voornamelijk gekeken naar eventuele problemen die in de blaas kunnen optreden.
Symptomen urinewegproblemen
Je ziet dat je hond of kat last heeft van urinewegproblemen door de volgende symptomen:
- Plassen op ongebruikelijke plekken, dus bijvoorbeeld naast de kattenbak;
- Veel likken aan de penis of baarmoedermond;
- Bloed bij de urine;
- Veel plassen, maar steeds kleine beetjes plassen.
Blaasontsteking is vaak de grootste oorzaak van urinewegproblemen. Maar hoe wordt die vervelende blaasontsteking veroorzaakt? De oorzaken van blaasontsteking verschilt per diersoort. Een blaasontsteking bij katten wordt meestal veroorzaakt door een onbekende oorzaak. Deze ‘idiopatische cystitis’ is lastig te behandelen, maar zal na enkele dagen afnemen. Deze soort blaasontsteking komt voornamelijk voor bij katten met veel stress. Een blaasontsteking bij honden (en bij 45% van oude katten) wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de blaas door een bacterie. Het gevolg? Blaasstenen! Deze blaasstenen kunnen de urinewegen flink belemmeren, waardoor plassen ook extra pijn kan doen.
Dieetvoer tegen urinewegproblemen wordt zó gemaakt dat de vorming van blaasstenen voorkomen kan worden. Om te voorkomen dat er (opnieuw) blaasstenen worden gevormd, is de samenstelling van mineralen anders. Ook zorgt de voeding voor een verandering van de pH waarde van de urine waardoor blaasstenen minder snel worden gevormd. Wil je eens zo’n voeding proberen? Probeer de Hill’s Feline Adult Urinary Sterilised of Royal Canin Urinary Care voor katten en de Royal Canin Urinary Care of Prins Procare Croque Diet Urinary voor honden.
Dieetvoer tegen nierproblemen
De nieren van onze dieren bestaan uit miljoenen filters die het vocht uit het bloed filteren, samen met de micro-afvalstoffen die mee worden genomen met het vocht. Toch kan het voorkomen dat deze filters kapot gaan, en als ze eenmaal kapot zijn, kunnen deze niet meer gemaakt worden. Je kan de werkzaamheid van de nieren vergelijken met een vergiet die je in de keuken gebruikt: wanneer een vergiet kapot gaat, kunnen gaten in het vergiet groter worden dan ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Tijdens het afgieten van het water van bijvoorbeeld rijst, gaan bij een kapotte vergiet ook delen mee die niet mee moeten met het water: de rijst. Ditzelfde gebeurt ook met de kapotte nieren in het lichaam van je dier.
Symptomen nierproblemen
Wanneer een dier kampt met chronische nierproblemen, gaat de nierfunctie en het ‘normaal’ functioneren achteruit. Je herkent een dier met nierproblemen aan de hand van de volgende symptomen:
- Je dier is veel aan het drinken en plast veel;
- Slechte eetlust en afvallen;
- Slechte en doffe vacht,
- Uitdroging.
Chronische nierproblemen komen voor bij 2% tot 5% van alle honden en katten en komt voor bij zowel jonge als oude dieren. Oude dieren, voornamelijk katten, krijgen het meeste last van chronische nierproblemen. Wanneer de diagnose ‘chronisch nierfalen’ wordt vastgesteld, worden de nieren niet meer beter en zullen de nieren zonder aanpassing in levensstijl elke dag steeds een beetje slechter functioneren. Geef jouw (oude) dier daarom preventief of onderhoudend een dieetvoer voor nierproblemen.
Dieetvoer tegen nierproblemen bevatten een verlaagd fosforgehalte. Fosfor wordt bij chronische nierproblemen onvoldoende uit het bloed gescheiden. Te veel fosfor zal samen met calcium neerslaan in de nieren, wat kan zorgen voor het kapotmaken van filters. Extra energie en Omega-3 vetzuren zullen dienen als het behoud van het lichaamsgewicht en de nierfunctie. Daarnaast is het natriumgehalte beperkt, zodat de bloeddruk verlaagd wordt en dit geen negatief effect kan geven op de filters in de nieren. Een dieetvoer tegen nierproblemen is bijvoorbeeld Prins Vitalcare Dieet Renal Support voor katten.
Dieetvoer voor het gebit
Bijna driekwart van alle Nederlandse huisdieren kampt met gebitsproblemen. Het gebit van de hond en het gebit van de kat hebben de belangrijke functies om de voeding te vermalen en de voeding op te nemen. Gebitsproblemen kunnen daar flink roet in het eten gooien.
Symptomen gebitsproblemen
Jij voelt niet of je hond of kat pijn heeft aan het gebit, maar dit kan je wel door andere dingen herkennen! Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij gebitsproblemen:
- Stinkende adem;
- Loskomende tanden en kiezen met als gevolg het verlies van tanden en kiezen;
- Bruine laag over de tanden en kiezen;
- Moeilijker eten door pijn.
Wanneer je niets doet aan de gebitsproblemen, liggen ontstekingen op andere plekken in het lichaam op de loer. De bacteriën in de mondholte kunnen via de bloedbaan op deze plekken komen en ontstekingen maken. Als je gebitsproblemen zoals tandsteen of tandvleesontsteking opmerkt, is het verstandig om de dierenarts te bezoeken en een gebitsbehandeling te laten doen. Na het verwijdering van het tandsteen, kan je de hoeveelheid gebitsproblemen flink verminderen door dieetvoer voor het gebit te geven. De brokjes van deze voeding zijn groter en extra krokant, waardoor het brokje pas breekt wanneer de tand of kies pas diep in het brokje zit. Daarnaast bevatten deze voedingen extra zink en natriumpolyfosfaat, die ervoor zorgen dat tandplak minder snel tandsteen wordt. Als laatste is er eucalyptus toegevoegd aan deze voeding, wat zorgt voor minder bacteriën in de mondholte en een frisse adem. Voorbeelden van dieetvoer voor de kat zijn Jarco Natural Cat Vers Vlees Dental, Royal Canin Oral Care en Hill’s Feline Adult Oral Care Kip. Voor de hond kan je Royal Canin Dental Care of Hill’s Oral Care geven.
Dieetvoer voor het afvallen
Ruim de helft van alle honden en katten in Nederland kampt met overgewicht. De calorieën die het dier eet worden onvoldoende benut en opgeslagen als vet. Dit gebeurt wanneer je dier simpelweg te veel eten en tussendoortjes krijgt of als je dier te weinig beweging krijgt. Ook kunnen castratie, stress of medicatie ook zorgen voor overgewicht. Lees hier meer over het juiste gewicht bij honden en het juiste gewicht bij katten.
Overgewicht herkennen en verhelpen
Bij overgewicht heeft het huisdier een te zwaar gewicht. Je kunt het verhelpen door de calorieën op een dag te verminderen en door voldoende beweging te geven. Het eerste puntje kan je goed oplossen met dieetvoer. Deze voedingen bevatten een verhoogd vezelgehalte, waardoor het gevoel van verzadiging langer aanhoudt. Daarnaast bevatten deze dieetvoedingen L-carnitine, een voedingsstof die de vetverbranding ondersteund. Ook zijn glucosamine en chondroïtine toegevoegd om de gewrichten te ondersteunen, aangezien het zware gewicht de gewrichten erg kunnen belasten. Voorbeelden van voedingen die je kunt geven aan je hond zijn Hill’s Canine Light en Prins Procare Gewichtscontrole & Diabetes en voor je kat Jarco Natural Cat Vers Light en Hill’s Feline Light.
Dieetvoer voor de gewrichten
Gewrichtsproblemen zie je voornamelijk bij oudere dieren, maar alle dieren kunnen deze problemen krijgen! Gewrichten zie je terug door het gehele lichaam; bij de heupen, tot aan de knieën en de wervels. Pijn aan (specifieke) gewrichten kan zorgen voor vervelend gevoel tijdens het opstaan of springen. Artrose is één van de bekendste problemen wat zorgt voor gewrichtsproblemen bij honden of katten.
Symptomen gewrichtsproblemen
Dieren met gewrichtsproblemen kan je herkennen met de volgende symptomen:
- Kreupelheid en stijfheid;
- Veel slapen en minder bewegen;
- Verdikking van de gewrichten.
Voornamelijk grotere katten- en hondenrassen kunnen flink last krijgen van de gewrichten. Voedingen gespecificeerd op een specifiek ras proberen met voedingsstoffen de gewrichtsproblemen te verlaten of te voorkomen. Ook kan je een dieetvoer gespecificeerd voor gewrichtsproblemen geven aan je dier. Deze voedingen hebben extra Omega-3 vetzuren, wat zorgt voor een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Glucosamine stimuleert de vorming van soepel kraakbeen en chondroïtine bevat een beschermende functie van het kraakbeen. Daarnaast worden antioxidanten, vaak curcumina, toegevoegd om het gewricht te beschermen voor potentieel beschadigende stoffen. Voorbeelden van voedingen voor de hond zijn Prins Procare Spieren & Gewrichten, Hill’s Canine Adult Healthy Mobility en Royal Canin Joint Care voor de kat Prins Vitalcare Diet Mobility.
Dieetvoer voor het spijsverteringskanaal
Borrelende buikjes en brakende beestjes. Een probleem aan het spijsverteringskanaal kan zorgen voor een onprettig gevoel. Vage klachten zoals braken of diarree laten zien aan jou als huisdierbaasje dat iets niet helemaal pluis gaat in het lichaam van je hond of kat. Ook kan je aan de ontlasting van je dier veel zien over de gezondheid! Lees hier meer over de ontlasting van jouw hond en de ontlasting van jouw kat.
Symptomen problemen aan het spijsverteringskanaal
Een gevoelige spijsverteringsstelsel kan je herkennen aan de volgende symptomen:
- Braken;
- Diarree;
- Wisselende eetlust;
- Gewichtsveranderingen;
- Rommelende darmgeluiden.
Alles wat ‘niet normaal’ is voor jou als huisdierbaasje kan een indicatie zijn van een probleem aan de spijsvertering. Ook kunnen spijsverteringsproblemen doorslaan naar huidproblemen, als dit bijvoorbeeld een allergie betreft. Mocht jouw hond of kat aanhoudende darmklachten houden? Plan een bezoek bij de dierenarts en probeer een voeding die de darmen ondersteund. Deze voedingen bevatten extra FOS (Fructo-Oligo-Sacchariden), wat helpt bij de afbraak van slechte bacteriën. Het afbraakproduct van de slechte bacteriën kan vervolgens dienen als voedingsstof voor de goede darmbacteriën. MOS (Mono-Oligo-Sacchariden) voorkomt dat slechte bacteriën zich kunnen vasthechten aan de darmwand. Zo wordt de kans van een ontsteking door bacteriën zo klein mogelijk gemaakt. Als laatste zorgen Omega-3 vetzuren voor een gezonde leefomgeving van de goede bacteriën in de darmen. Voedingen die je kunt geven aan je hond zijn Prins Procare Croque Diet Gastro-Intestinal en Hill’s Canine Adult Perfect Digestion en voedingen die je aan je kat kunt geven zijn Royal Canin Digestive Care en Hill’s Feline Perfect Digestion.
Dieetvoeding voeren aan meerdere honden en katten
Heb jij meerdere honden of katten in huis? Dan kan het soms lastig zijn om dieetvoeding aan één van jouw dieren te geven. Je wilt niet dat jouw hond of kat, die geen dieetvoeding nodig heeft, dit op eet. Maar hoe voorkom je dat dit gebeurt? Honden hebben vaak ieder een eigen voerbak en krijgen op vaste momenten hun voer. Blijf erbij tot je honden hun brokken op hebben of voer ze in een aparte ruimte. Bij katten is dit net wat lastiger, zij eten namelijk de hele dag door steeds kleine hoeveelheden voer. De Surefeed Microhip voerbak is voor dit probleem de juiste oplossing! Je stelt de voerbak in op de chip van jouw kat, wanneer deze bij de voerbak komt zal klepje open gaan. Je weet daardoor zeker dat je kat de juiste voeding krijgt.