Om een stabiele hond zonder probleemgedrag te krijgen, is een goede socialisatie van de pup uiterst belangrijk. Toch wordt de socialisatiefase nog wel eens onderschat. Zonde, want je kunt het op latere leeftijd niet meer overdoen.

Wat is socialiseren?

Het socialiseren van een pup houdt in dat een pup leert waaruit zijn wereld bestaat. Het gaat erom dat een pup kennismaakt met alle ingrediënten die hij in zijn verdere leven zal tegenkomen. Mensen, andere honden, andere dieren, harde geluiden, drukte, vreemde omgevingen, enzovoort.

Als een pup een van deze dingen tijdens zijn socialisatiefase niet leert kennen, kan dit betekenen dat de hond er de rest van zijn leven problemen mee heeft. Als een pup bijvoorbeeld niet kennismaakt met de drukte en het lawaai van verkeer, dan kan dat angst en vluchtgedrag tot gevolg hebben wanneer hij op latere leeftijd met verkeer in aanraking komt.

Socialisatie begint bij de fokker

Socialisatie is dus erg belangrijk en begint al bij de fokker. Zo zal een nest dat achteraf in een schuur ligt weinig in aanraking komen met huiselijke geluiden, zoals bijvoorbeeld van een stofzuiger. Ook het komen en gaan van mensen of drukke kinderen zijn de pups in zo’n geval vreemd. Een fokker heeft dus een belangrijk deel van de socialisatie in handen. Alleen al de keuze van de plaats voor het nest kan van grote invloed zijn op het latere gedrag van je pup.

Om het dier goed te socialiseren moet je alle aspecten die in je situatie aan de orde zijn de revue laten passeren.

null

Omgeving verkennen

Belangrijk zijn natuurlijk een uitgebreide kennismaking met allerlei mensen, honden en andere dieren. Maar ook allerlei situaties en omgevingen moeten ervaren worden. Moet je hond bijvoorbeeld regelmatig mee in het openbaar vervoer, of wil je je hond mee kunnen nemen op de boot, begin hier dan vroeg mee.

Bouw training langzaam op

Bouw het wennen aan vreemde, nieuwe dingen langzaam op. Ga dus niet gelijk langs de drukste weg in de buurt staan, maar kies eerst een rustige weg en blijf wat op afstand. Ga langzaamaan dichterbij en kies de volgende keer een wat drukkere weg. Dit opbouwen geldt voor alle socialisatiehandelingen. Doe het rustig aan en houd het kort.

Bedenk vooraf welke zaken voor de toekomstige hond van belang zijn. De socialisatiefase duurt tot een leeftijd van ongeveer zestien weken. Voordat je hond die leeftijd heeft bereikt moet je hem dus regelmatig met de verschillende zaken die in jouw situatie van belang zijn in contact hebben gebracht.