Het verheugen op je nieuwe puppy begint bij de voorbereiding. Om jouw huis optimaal klaar te stomen voor de gekke fratsen van je kleine hond, is het handig om jouw huis puppy proof te maken. Lees in dit artikel hoe je dat het beste kunt doen!

De gevaren in huis

Je kleine viervoeter zal in de eerste periode van zijn of haar leven veel slapend doorbrengen. Deze slaap hebben ze nodig voor onder andere de groei en het verwerken van indrukken. Als jouw puppy wakker is, zal de energiebom barsten en zal alles uitgeprobeerd worden! Check jouw huis op plekjes waar jouw puppy bij kan komen en let vooral op de volgende dingen.

 • Nummer 1

  Kabels en stopcontacten

  Kabels… ze liggen overal. Denk hierbij aan de snoeren van de televisie, laptops, computers, telefoonopladers en nog veel meer. Zorg daarom dat je deze dingen altijd uit de buurt van jouw jonge hond houdt. Daarnaast moet je zorgen voor afgedekte stopcontacten. Gebruik beveiligingsplaatjes om je hond en de stopcontact te beschermen. Doe dit vooral bij makkelijk, begaanbare stopcontacten. De gevaren van stroom variëren van de stoppen die eruit kunnen vliegen, tot brandwonden in en rondom de bek van jouw puppy of een bewusteloze hond.

  Is jouw hond bewusteloos geraakt of heeft hij een flinke klap gekregen na het bijten in elektriciteitskabels of een lik aan het stopcontact? Geen paniek en zorg ervoor dat de stroom wordt afgesloten en raak jouw hond niet aan totdat de stroom uit is. Bel de dierenarts voor meer raad en daad bij deze situatie.

 • Nummer 2

  Giftige stoffen

  Een puppy wil alles proberen, proeven, ruiken en bekijken. Zorg daarom dat je eventuele giftige stoffen ver uit de buurt van je hond hebt. Schoonmaakmiddelen, bepaalde etenswaren (zoals chocolade) en humane medicijnen zijn erg giftig voor honden. Bekijk hier de uitgebreide lijst van giftige stoffen voor honden.

  Ook planten kunnen giftig zijn voor puppy’s en volwassen honden. Veel planten die giftig zijn voor mensen, zijn ook giftig voor onze viervoeters. Het verschilt per plant of de sap, bladeren, bessen of zelfs de gehele plant giftig is. Bekijk hier een overzicht van giftige planten en alternatieve planten die je kunt plaatsen in en rondom jouw huis!

 • Nummer 3

  Verstikkings- en verstoppingsgevaar

  Let op kleine voorwerpen die kunnen zorgen voor verstikking! Batterijen, klein speelgoed of een klosje garen kunnen heerlijk zijn voor je puppy, maar niet voor jou als eigenaar. Jouw puppy kan verstikken in deze kleine voorwerpen. Wanneer je hoort dat je hond acuut begint te hoesten, loos gaat braken of blauwe slijmvliezen krijgt, moet je gelijk de dierenarts bellen. De dierenarts zal instructies geven tijdens de situatie.

  Daarnaast kan een verstopping van de darmen op de loer liggen. Deze situatie zal je niet meteen na het opeten van een voorwerp merken, maar zal gedurende de dagen daarna duidelijk worden. Merk je dat je hond een langere tijd weinig tot niet poept en een verminderde eetlust krijgt? Dan kan dit duiden op obstipatie. Let op: obstipatie kan niet alleen veroorzaakt worden door het eten van (vreemde) voorwerpen, maar ook door andere gezondheidsproblemen. Bel de dierenarts voor meer informatie.

null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS
null

Maak iets anders leuker!

Merk je dat je puppy toch nieuwsgierig blijft naar de verboden plekjes? Leid je puppy af door hem bij je te roepen met een speeltje.

Wat moet je in huis halen?

Naast het weghalen van de gevaren in huis, is het ook belangrijk om juist de goede dingen in je huis te benadrukken! Lees hier wat je in huis moet halen om het veilig en leuk voor je pup te maken.

Bench

Om de ontdekkingsreis van je puppy te beperken, kan je een bench gebruiken. Zo kan je, gecontroleerd, je hond vrij laten wanneer je wil en erbij kunt zijn. Daarnaast kan een bench dienen om een verplichte rustpauze te geven. Wanneer je jouw puppy los hebt lopen in huis, kan het lijken alsof de energiebron nooit uitgeput is. Toch is voldoende rust erg belangrijk voor je kleine viervoeter, aangezien alle indrukken van de dag worden verwerkt tijdens het slapen. Daarnaast groeit jouw pupje tijdens het slapen, dus moet je jouw pup niet volledig bekaf maken. Wacht niet op het moment dat je pup niet meer kan, maar geef af en toe die verplichte rustpauze. Een voorbeeld van een bench die je kunt gebruiken is de Adori Bench. Wil je liever een bench met schuifdeuren? Dan is de Adori Bench met 2 schuifdeuren een goede optie!

Wil je jouw puppy alles voorzichtig laten ontdekken, maar heb je geen deur om de kamers af te scheiden? Gebruik dan een traphekje of puppyren om gedeelten af te schermen voor je kleine viervoeter. Op deze manier kan de ruimte steeds vergroot worden en beveiligd worden. De Adori Puppyren is een geschikt voorbeeld wat je kunt gebruiken!

BESTEL EEN HONDENBENCH OF PUPPYREN

Veiligheid op de weg

Een vervoersbox of andere veiligheidsmaatregelen voor in de auto zijn NOODZAKELIJK wanneer je de kleine hond op gaat halen, maar ook wanneer je op pad gaat zoals naar de dierenarts, de leukste losloopgebieden, puppycursus of op reis. Op deze manier ga je veilig met jouw hond de weg op.

Daarnaast mag je jouw puppy niet in en uit de auto laten springen, tot hij of zij volgroeid is. Het gevaar van overbelasting/verkeerde belasting ligt op de loer! Het gevolg hiervan is dat er een abnormale groei van de botten en/of kraakbeen optreedt. Denk aan problemen zoals artrose, HD (heupdysplasie) of ED (elleboogdysplasie). Til je hond op of gebruik een loopplank.

BESTEL VEILIGHEIDSARTIKELEN

De juiste ondergrond

Heb je een harde vloer? Laat je jonge puppy dan niet te veel op de vloer slapen. De botten van de pup zijn zachter dan de botten van volwassen honden. Deze botten zijn gevoeliger, en het langere tijd liggen op harde ondergronden kan zorgen voor abnormale groei. Zorg er daarom voor dat je tijdelijk tapijten of kleden hebt liggen waar je puppy op kan liggen, of dat je een vaste mand met kussen voor je pup hebt. Let er wel op dat je puppy het kussen kapot kan bijten of onderplast aangezien hij of zij nog niet zindelijk is.

null

Geef de rust!

Heb je jouw pup in huis? Geef je hond (vooral de eerste dagen) de rust om het huis te verkennen en nodig geen (onnodige) visite uit. Daarnaast stoor je de hond niet tijdens het slapen. Het leven van een puppy bestaat veel uit het leren kennen van de wereld om hen heen. Als je puppy gewend is aan het nieuwe huisje, is visite gewenst voor de socialisatieperiode.
BESTEL EEN HONDENMAND