Vogels in de tuin zijn hartstikke leuk en brengen je tuin helemaal tot leven! Ben jij altijd al benieuwd geweest wat voor soort vogels er nou precies in jouw tuin zitten? Hoeveel onderstaande vogels herken jij en heb jij in je tuin zitten? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende tuinvogels in Nederland!

 

Roodborstje

Het Roodborstje (Erithacus rubecula) is een klein bruin vogeltje en kenmerkt zich door zijn roodbruine borst en kop. Ook zijn ze vaak erg nieuwsgierig en niet schichtig. Ze maken hun nesten dicht bij de grond en verstoppen deze goed. Je kunt het verschil tussen man en vrouw niet zien; het mannetje en vrouwtje zien er namelijk hetzelfde uit.

roodborstje

Heggenmus

De Heggenmus (Prunella modularis) is één van de meest voorkomende broedvogels die in Nederland voorkomt. Hij is echter vrij onbekend, dit komt omdat deze vogeltjes amper vliegen en hun tijd vooral op de grond scharrelend doorbrengen. Ze lijken veel op de Huismus door een soortgelijke rugtekening, maar zijn te onderscheiden aan hun blauwgrijze borst en kop en hun spitse snavel.

heggenmus

Huismus

De Huismus (Passer domesticus) komt veel voor in dorpen en steden. De mannetjes en vrouwtjes zien er aardig verschillend uit; mannen hebben een grijs petje met roodbruine zijden, grijze wangen en een grijs onderlichaam. Het vrouwtje heeft een lichtbruin verenkleed en heeft een opvallende wenkbrauwstreep achter het oog. Daarnaast is de snavel van het vrouwtje lichter en geliger van kleur.

Huismus
null

Wist je dat?

Je de mate van dominantie van een mannelijke Huismus kan herkennen aan de hoeveelheid zwart op de borst? Dominante mannen hebben meer zwart dan mannen die lager in de rangorde zitten.

Ringmus

Ringmussen (Passer montanus) komen in tegenstelling tot de Huismus en de Heggenmus, niet zo veel voor in steden. Ze houden namelijk meer van boerderijen en vlaktes. Ze lijken veel op Huismussen maar kunnen herkent worden aan hun roodbruine kop. Ook hebben ze lichtgekleurde wangen en een donkere wangvlek. Ook loopt de witte nekrand bijna helemaal door.

Ringmus

Koolmees

De Koolmees (Parus major) is één van de bekendste en opvallendste vogels in ons land. Je kunt hem herkennen aan zijn gele lichaam en zijn zwarte kop. Ook hebben ze een zwarte streep over hun borst lopen en hebben ze een witte wang. Ze hebben een blauwgrijze vleugel met witte vleugelstreep. Je kunt de mannetjes en vrouwtjes onderscheiden door te kijken naar de zwarte streep die over de borst loopt. Deze is bij mannetjes breder dan bij de vrouwtjes.

Koolmees
null

Wist je dat?

De Koolmees de enige mees is met witte buitenste staartpennen? Hierdoor valt hij op en is hij goed te herkennen. Dit kun je ook goed zien als hij vliegt.

Pimpelmees

Pimpelmezen (Parus caeruleus) hebben net als Koolmezen een geel lichaam. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe petje . Ze hebben een kleine zwarte oogstreep en blauwachtige vleugels. Je kunt de mannetjes van de vrouwtjes onderscheiden door naar de intensiteit van de kleuren van de veren te kijken. Mannen zijn intenser van kleur dan de vrouwen.

Pimpelmees

Vink

De Vink (Fringilla coelebs) is een vogel die houdt van vegetatierijke gebieden. Ze hebben een korte snavel in de vorm van een kegel. Het mannetje heeft een blauwgrijze pet en oranjerode borst en wangen. Hij heeft zwarte staartveren, behalve de buitenste staartpennen. Deze zijn namelijk wit. Het vrouwtje is wat doffer en daarom onopvallender. Wel kan je Vinken goed herkennen aan de twee witte vleugelstrepen.

Vink

Merel

Merels (Turdus Merula) zijn niet te missen. De mannen zijn helemaal zwart en hebben een oranje tot gele snavel. De vrouwen zijn donkerbruin van kleur en hebben een lichtere borst. Over het algemeen zijn het erg luidruchtige vogels waarvan de nesten eenvoudig te vinden zijn. Hierdoor vallen ze ook vaak ten prooi aan katten.

Merel

Turkse Tortel

Turkse Tortels (Streptopelia decaocto) zijn te herkennen aan hun beigegrijze verenkleed. Ook hebben ze een zwart-witte nekband en een donkerrode iris. Het is opvallend dat Turkse Tortels eigenlijk nooit alleen gezien worden. Ze zijn vaak met z’n tweeën.

turkse tortel
null

Wist je dat?

Turkse Tortels één van de succesvolste vogelsoorten is? Dit komt omdat ze een uitzonderlijk groot voortplantings- en verspreidingsvermogen hebben! Ze kunnen namelijk tot wel 5 legsels per jaar groot brengen!

Wil je meer lezen over de tuinvogels in je tuin, in welke maanden deze vooral actief zijn en wat wat voor tuinvogelvoer je ze kunt geven? Klik dan hier! Ben je benieuwd welke vogels vooral voorkomen in jouw omgeving? Check dit hier op de website van Vogelbescherming Nederland!

Heb je weinig vogels in je tuin en zou je dit graag anders willen zien? Lees dan hier onze tips om je tuin vogelvriendelijker te maken!

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR TUINVOGELS IN ONZE WEBSHOP