Menu

Krijgen jullie een nieuwe kitten? Wat leuk! Maar wat moet je allemaal in huis hebben? En waarom? In dit artikel geven we uitleg over verschillende producten die het leven met jouw kat een stuk makkelijker en leuker maken.

Reismand

Een van de producten die je nodig hebt is een reismand. Er zijn verschillende modellen te koop, van een gezellige rieten mand tot een gestroomlijnde kunststof carrier. Vaak gaat de voorkeur uit naar een kunststof reismand. Deze zijn namelijk het makkelijkste schoon te houden.

null
Heb jij een kat die moeilijk in de reismand kruipt? Dan is een reismand die van boven open kan misschien een goede optie. Met deze manden kun je je kat met gemak in de mand zetten.

Eet- en drinkbakjes

Naast het voer dat jij heb uitgekozen om aan je nieuwe kat te geven, zijn er ook bakjes nodig. één voor de brokken, één voor het water en één voor blikvoer. Zorg ervoor dat de bakjes niet te smal zijn aan de bovenkant, dat vinden katten niet zo fijn. Zorg dat het hoofd en de snorharen van de kat niet in de knel komen. Ondiepe bakjes zijn daarom erg aan te raden. Zorg er ook voor dat de bakjes niet wegschuiven tijdens het eten.

Katten moeten goed water drinken om blaasgruis zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg daarom dat er altijd vers drinkwater aanwezig is. Je kunt ook kiezen voor een drinkfontein. Dit is een bakje met bewegend water dat de kat stimuleert om te drinken.

Voeding

Wanneer je een voeding voor jouw kitten uitzoekt is het van belang dat dit kittenvoeding is. In veel van de volwassenevoeding voor katten zit namelijk een stofje dat blaasgruis helpt te voorkomen. Echter is dit stofje schadelijk voor de groei van een kitten. Voor advies over welk voer je het beste aan je kitten kunt geven, kun je ons advies over kittenvoeding lezen of contact opnemen met onze klantenservice.

Kattenbak

Kies bij voorkeur een kattenbak met een niet te hoge rand, zodat de kitten er makkelijk overheen kan klimmen. Zet de bak ook niet in de buurt van de eet- en drinkbakjes, dat vindt je kat niet fijn en kan een reden zijn dat hij onzindelijk wordt. Niemand wil vlak naast een wc eten, katten ook niet.

En dan moet de kattenbak nog gevuld worden. Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen op de markt. Het is handig in het begin uit te zoeken welk soort grind je kitten het prettigst vindt. Verander later niet plotseling van merk, want daardoor kan je kat de kattenbak gaan vermijden. Katten zijn zeer zindelijke dieren en hebben een hekel aan een vieze bak. Wanneer je wilt vermijden dat je kat het naast de bak gaat doen, is het verstandig om elke dag de plasjes en ontlasting uit de kattenbak te scheppen. Dat bespaart je bovendien vervelende geuren in huis. Ververs minstens eenmaal per week de hele inhoud van de bak. Gebruik voor het schoonmaken van de bak geen geurende schoonmaakmiddelen, maar alleen heet water met een beetje soda. De geur van schoonmaakmiddel vinden wij misschien wel lekker, maar een kat denkt daar heel anders over. Lees in dit artikel hoe jij jouw kat zindelijk maakt!

Krabpaal

Een krabpaal of krabplank kan ervoor zorgen dat er geen onnodige schade ontstaat aan je behang of meubilair. Het is vooral een uitkomst voor katten die niet regelmatig naar buiten kunnen.

Katten krabben om een geursignaal uit te zetten voor andere katten en om hun nagels te scherpen. Omdat dit natuurlijk gedrag is, kun je dat niet afleren. Met een krabpaal kan je dit onvermijdelijke gedrag wel in goede banen leiden. De krabpaal moet zo hoog zijn dat je kat er rechtop tegenaan kan staan. Plaats de krabpaal op een voor katten strategische plek, bijvoorbeeld naast een deur. Wanneer je de krabpaal ergens in een ver hoekje neerzet zal je kat hem niet gebruiken.

Ontwormingsmiddelen

Het is vooral wanneer de kitten nog jong is belangrijk om hem/haar te ontwormen met het juiste ontwormingsmiddel. Kittens worden vaak al geboren met een wormeninfectie. Daarom wordt er aangeraden je kitten te ontwormen met 4, 6, 8 en 12 weken. Daarna is het belangrijk om dit ieder kwartaal te herhalen.

Vlooienmiddelen

Het ontvlooien van je kitten is erg belangrijk om een vlooienplaag in huis te voorkomen. Het ontvlooien van je kitten kan al vanaf 8 weken met een middel dat voor kittens of kleine katten bestemd is.

Halsbandje met adreskoker en chippen

Het kan natuurlijk gebeuren dat je kat een keer de weg kwijtraakt. In zo’n geval moet een eventuele vinder hem wel bij je terug kunnen brengen.

De beste oplossing is om je kat te laten chippen. Op die manier is altijd te achterhalen war de kat vandaan komt. Daarnaast kan een halsbandje met een adreskokertje uitkomst bieden. Kies wel een bandje met elastiek of met een sluiting die open schiet als je kat ergens aan vast zit. Mocht je kat onverhoopt aan een tak of een ander uitsteeksel blijven hangen, dan zal het bandje zodanig uitrekken dat het losschiet. Om te voorkomen dat het kokertje losraakt van de schroef, kun je er een druppeltje nagellak op doen. Tegenwoordig zijn er ook superlichte kunststofpenningen te koop waarop naam en adres geprint kunnen worden.

Speeltjes

Wanneer een kat speelt is hij eigenlijk aan het oefenen voor de jacht. Spelen is dus niet alleen leuk, maar ook noodzakelijk voor een gelukkige kat. Zolang kittens nog samen in het nest zijn, spelen ze vooral met elkaar. Maar zodra een kitten zijn broertjes en zusjes verlaat, heeft hij echt behoefte aan een alternatief kameraadje in de vorm van speeltjes.

Alle katten vinden het spannend om achter iets aan te jagen. Een een hengel of een touwtje geven uren plezier voor zowel jou als je kat. Wees een beetje voorzichtig met een bolletje wol. Katten kunnen daar weliswaar veel lol mee hebben, maar ze kunnen soms lelijk verstrikt raken in de draden.

Gebitsverzorging

Het verzorgen van het gebit van jouw kat is vooral op jonge leeftijd van belang. Wanneer het gebit gezond gehouden wordt als kitten zal jouw kat op latere leeftijd minder gebitsproblemen ontwikkelen. Er zijn voor katten speciale chips ontwikkelt die een reinigende werking hebben op het gebit. Daarnaast zijn ook ander gebitsverzorgende producten aangeboden.